Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Ingreep in de mond
Terug naar bovenliggende pagina

Ingreep in de mond

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

De MKA-chirurg heeft een operatieve ingreep in uw mond uitgevoerd. Hierbij zijn een of meerdere wonden ontstaan die kunnen zijn gehecht. Er kan ook kaakbot zijn verwijderd of bottransplantaat of kunstbot zijn gebruikt. In deze folder vindt u uitleg over de ingrepen en adviezen voor de periode na de behandeling. Deze folder is een aanvulling op uw gesprek met de MKA-chirurg.

Ingreep in de mond

Bij een ingreep in de mond wordt u behandeld aan uw gebit, bot of kaak. Dit gebeurt vaak onder plaatselijke verdoving. De ingrepen worden uitgevoerd op de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA). MKA is een chirurgisch tandheelkundig specialisme.

Na de ingreep

De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Deze pijn is goed te bestrijden met pijnstillers. U heeft van ons ook instructies hierover gekregen. Soms heeft u ook een recept voor pijnbestrijdingsmiddelen gekregen. Veelgebruikte middelen zijn ibuprofen en paracetamol. 

Belangrijk is dat u de pijnstillers gebruikt om zo de pijn voor te blijven. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen voordat de verdoving is uitgewerkt. Dus bij thuiskomst of uiterlijk 1 uur na de ingreep. Het is verstandig om de pijnstillers de eerste 3 dagen te gebruiken.

Zwelling

Door de behandeling kan uw wang flink gaan opzwellen. Dit is normaal. De zwelling is de eerste 2 dagen het ergst. Na 3 dagen slinkt de zwelling langzaam, deze verdwijnt uiteindelijk helemaal. 

Het is verstandig om de wang aan de buitenkant direct na de behandeling enkele uren te koelen. U doet dit door ijsblokjes (in een plastic zakje) of een cold pack 10 minuten tegen de wang te houden en dan weer 5 minuten weg te leggen. Wissel dit af.

Door een bloeduitstorting kan de zwelling verkleuren. Ook kan de mondopening door de zwelling kleiner zijn en kunt u last hebben met slikken. Dit gaat vanzelf over. Bij een beperkte mondopening kunt u zelf proberen te oefenen. Doe hiervoor de mond af en toe wat verder openen. 

Nabloeden

Het is normaal dat er de eerste uren af en toe een beetje bloed uit het wondje komt. Dit stopt meestal vanzelf. Het speeksel kan de eerste dag daarom nog wat roze gekleurd zijn.

Gaat de wond opnieuw bloeden of wordt de bloeding erger? Dan kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan een half uur lang stevig aandrukken. Als u geen verbandgaasjes heeft, kunt u een schone zakdoek gebruiken. Leg een knoop in de zakdoek en druk deze op de wond. 

Antibiotica

Na sommige ingrepen wordt een antibioticakuur voorgeschreven. De kans op infectie wordt daardoor kleiner. U krijgt een recept mee als een kuur nodig is. De antibioticakuur moet u altijd helemaal afmaken, ook als er geen klachten zijn. 

Hechtingen

De MKA-chirurg hecht bijna altijd met oplosbaar hechtmateriaal. Deze hechtingen lossen binnen 1 tot 2 weken vanzelf op. Soms wordt hechtmateriaal gebruikt dat niet vanzelf oplost. Als dit bij u zo is, dan krijgt u een vervolgafspraak om de hechtingen te laten verwijderen. 

Voeding

De eerste 2 dagen kunt u het beste zachte voeding eten. U kunt de normale etenstijden en hoeveelheden aanhouden. Het kan prettiger zijn lauwwarme maaltijden te eten vanwege de wond. 

Mondhygiëne

 • Het is verstandig om de eerste 2 dagen na de ingreep uw mond niet te spoelen met water, om te voorkomen dat het bloedstolsel oplost. 
 • Direct na de behandeling kunt u wel gewoon uw gebit poetsen. In de buurt van de wond moet u voorzichtig zijn. 
 • Vanaf de tweede dag na de ingreep kunt u de mond 2 tot 3 keer per dag spoelen met lauw water of met een desinfecterend mondspoelmiddel (chloorhexidine). U heeft daar een recept voor meegekregen.

Wanneer bellen?

Een ingreep in de mond gebeurt zorgvuldig en veilig. Toch kan het zijn dat er iets gebeurt wat u niet vertrouwt. U kunt dan altijd contact opnemen, bijvoorbeeld:

 • Bij een niet te stelpen nabloeding.
 • Als de zwelling na 3 tot 5 dagen toeneemt in plaats van afneemt.
 • Als de pijn na 7 dagen niet afneemt of opnieuw begint.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 38,5º Celsius.
 • Bij aanhoudende slikklachten.
 • Als u vragen heeft of zich ongerust maakt.

Versie: 1203019 Ingreep in de mond web 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.