Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)
Terug naar bovenliggende pagina

Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Een ingegroeide teennagel ontstaat door het te kort afknippen van de nagel, te strak schoeisel of door een te grote bolling van de nagel. Hierdoor groeit de rand van de teennagel is de huid aan de zijkant van de teen. Meestal ontstaat dan een ontstekingsreactie waardoor de huid dik, rood en pijnlijk wordt. Dit kan behandeld worden door iets onder uw nagel te doen waardoor de nagel over het nagelbed heen gaat groeien. Dit gaat vaak via de huisarts of de pedicure. Als dat niet werkt, wordt soms antibiotica gegeven of een voetenbadje. Als de klachten blijven bestaan kan de zijkant van de teennagel verwijderd worden. De nagel wordt dat iets smaller.

Plaatselijke verdoving

Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Hierbij worden er aan beide kanten van de teen aan de basis van de teen verdovende injecties gegeven. U mag tijdens de ingreep geen pijn voelen. Het verdovende effect houdt één tot drie uur aan. U hoeft geen extra maatregelen te treffen voor de verdoving: u mag gewoon eten en drinken. Als u eerder een allergische reactie op een lokale verdoving heeft gehad, horen we dit graag!

De ingreep

Na de verdoving wordt de teen met ontsmettingsmiddel gepoetst en steriel afgedekt. Daarna wordt een rubberen bandje geplaatst om de bloedtoevoer te stoppen. Met een schaar wordt de nagel tot aan de nagelriem afgeknipt en met een klem verwijderd. Soms wordt er nog een chemische etsende vloeistof tot onder de nagelriem geplaatst met een wattenstaafje. Nadien wordt de nagel gespoeld en verbonden. Het wordt geadviseerd om een week na de behandeling bij de huisarts een afspraak te maken om het herstel te monitoren.

De ingreep op de POK wordt meestal uitgevoerd door een gekwalificeerde arts-assistent chirurgie. Soms is het nodig dat de chirurg meekijkt of meedenkt tijdens de ingreep, hiervoor wordt de superviserende chirurg gevraagd.

Wanneer u weer thuis bent

U mag de voet normaal gebruiken na de ingreep. Extra rust is niet noodzakelijk. Als u pijnklachten heeft, leg de voet dan hoog. Als er bloed op het gaasje zichtbaar wordt kunt u een verbandje aanleggen. Als u het verband na 3 dagen verwijdert, mag u daarna 1 of 2 keer per dag een pleister over het wondbed aanleggen. Het beste is om ruime of open schoenen te dragen. Meestal is de wond na 4 tot 5 weken volledig hersteld.

Is er sprake is van toenemende pijn, zwelling of roodheid? Bel dan uw huisarts. Komt u er samen niet uit, dan kunt u altijd bellen met de polikliniek Chirurgie. Er wordt in het ziekenhuis in principe geen controle afspraak gemaakt.

Complicaties

Er zijn bij deze ingreep normaal gesproken weinig complicaties. Helaas kunnen er na iedere ingreep toch complicaties voorkomen op korte of langere termijn.

Mogelijke algemene complicaties zijn:

 • Een nabloeding. Als deze niet te stelpen is, neem dan contact met ons op.
 • Napijn, met name de eerste week.
 • Infectie
 • Wondgenezingsproblemen
 • Recidief. De ingegroeide nagel komt weer terug. Mocht dit het geval zijn, neem contact op met uw huisarts.

 

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 00028 04-2023 Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Specialisme: Chirurgie

Contact informatie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.