Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)
Terug naar bovenliggende pagina

Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U heeft klachten vanwege een ingegroeide teennagel. Daarom heeft de huisarts u doorgestuurd naar de poliklinische operatiekamer (POK). Op de POK wordt de ingegroeide teennagel door een zogeheten kleine verrichting verwijderd. In deze folder leest u over deze behandeling. Ook leest u waar u rekening mee moet houden zodra u thuis bent. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Ingegroeide teennagel

Een ingegroeide teennagel kan meerdere oorzaken hebben:

 • Te kort afknippen van de nagel.

 • Te strak schoeisel.

 • Een te grote bolling van de nagel.

Hierdoor groeit de rand van de teennagel in de huid, aan de zijkant van de teen. Meestal ontstaat dan een ontstekingsreactie waardoor de huid dik, rood en pijnlijk wordt.

Mogelijke behandelingen

Een ingegroeide teennagel kan behandeld worden door iets onder uw nagel te doen. Hierdoor zal de nagel over het nagelbed heen groeien. Dit gaat vaak via de huisarts of de pedicure. Als dat niet werkt, wordt soms antibiotica gegeven of een voetenbadje. Als de klachten blijven bestaan, kan de zijkant van de teennagel verwijderd worden. De nagel wordt daardoor iets smaller. In uw geval wordt gekozen voor een kleine verrichting.

De behandeling

De kleine verrichting is een ingreep voor uw ingegroeide, teennagel. De ingreep wordt meestal uitgevoerd door een arts-assistent Chirurgie. Soms kijkt een chirurg mee. 

Deze ingreep gebeurt onder plaatselijke verdoving. Hierbij worden aan beide kanten van de teen verdovende injecties gegeven. Dit gebeurt aan de basis van de teen. U mag tijdens de ingreep geen pijn voelen. Het verdovende effect houdt 1 tot 3 uur aan.

Na de verdoving wordt de teen met ontsmettingsmiddel gepoetst en steriel afgedekt. Daarna wordt een rubberen bandje geplaatst om de bloedtoevoer te stoppen. Met een schaar wordt de nagel tot aan de nagelriem afgeknipt en met een klem verwijderd. Soms wordt er nog een chemische etsende vloeistof tot onder de nagelriem geplaatst. Dit gebeurt met een wattenstaafje. Daarna wordt de nagel gespoeld en verbonden.

Weer naar huis

 • U mag de voet normaal gebruiken na de ingreep. Extra rust is niet noodzakelijk. Als u pijnklachten heeft, leg de voet dan hoog.
 • Als er bloed op het gaasje zichtbaar wordt, dan kunt u een verbandje aanleggen. Als u het verband na 3 dagen verwijdert, mag u daarna 1 of 2 keer per dag een pleister over het wondbed aanleggen.
 • Het beste is om ruime of open schoenen te dragen. Meestal is de wond na 4 tot 5 weken volledig hersteld.

Mogelijke complicaties

Er zijn bij deze ingreep normaal gesproken weinig complicaties. Helaas kunnen er na iedere ingreep toch complicaties voorkomen. Dit kan op de korte of op de lange termijn gebeuren. Mogelijke algemene complicaties zijn:

 • Een nabloeding. Als deze niet te stelpen is, neem dan contact met ons op.
 • Napijn, met name de eerste week.
 • Infectie.
 • Wondgenezingsproblemen.
 • De ingegroeide nagel komt weer terug. Mocht dit het geval zijn, neem dan contact op met uw huisarts.

Wanneer bellen?

Is er sprake van toenemende pijn, zwelling of roodheid? Bel dan uw huisarts.

Komt u er samen niet uit? Dan kunt u altijd bellen met de polikliniek Chirurgie. 

Controle

Het wordt geadviseerd om een week na de behandeling een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts controleert dan of het herstel voorspoedig gaat. Er wordt in het ziekenhuis in principe geen controleafspraak gemaakt.

Versie: 00028 07-2023 Ingegroeide teennagel (unguis incarnatus)

Specialisme: Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.