Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Hypertensiepoli
Terug naar bovenliggende pagina

Hypertensiepoli

Folder

Inleiding

In overleg met uw huisarts of behandelend specialist is voor u een afspraak gemaakt op de Hypertensiepolikliniek. In deze folder vindt u algemene informatie over hypertensie. De informatie is bedoeld als voorbereiding op uw bezoek aan de Hypertensiepolikliniek. Op deze polikliniek krijgt u van de verpleegkundig specialist en de internist-nefroloog uitleg en informatie over hypertensie. Deze folder is bedoeld als aanvulling op het gesprek dat u heeft met uw behandelend arts.

Wat is hypertensie?

Hypertensie is een hoge bloeddruk, dat wil zeggen een stoornis in de regeling van de bloeddruk. Een hoge bloeddruk hoeft geen klachten te geven, maar zegt wel iets over de toestand van het bloedvatenstelsel. Onderstaand overzicht laat zien wanneer de bloeddruk (te) hoog is:

Bij 95% van alle mensen met hypertensie is daarvoor geen oorzaak te vinden. Het is wel zo dat hypertensie in sommige families vaker voorkomt. Uw bloeddruk kan hoog zijn door overgewicht en het gebruik van veel zout of veel alcohol. De bloeddruk kan ook omhoog gaan door pijnstillers of andere medicijnen. Bij ongeveer 5% van de mensen is hypertensie het gevolg van een andere ziekte, zoals een nierziekte, een hormonale aandoening, een slagaderziekte of van slaapstoornissen.

Risicofactoren

Er zijn een aantal factoren die het risico op het krijgen van hypertensie vergroten:

  • Erfelijkheid: bijvoorbeeld als (groot)ouders aan hypertensie lijden.
  • Leeftijd: het risico op hypertensie is groter als u ouder wordt (5% van de mensen van middelbare leeftijd en meer dan 30% van de mensen van 80 jaar of ouder).
  • Geslacht: hypertensie komt vooral voor bij mannen boven de 60 jaar. Vrouwen krijgen vaak hypertensie na de menopauze.
  • Leefstijl: hypertensie komt vaker voor bij mensen met overgewicht, bij mensen die veel zout eten, veel alcohol drinken, roken en vaak last hebben van stress. 

Klachten

Het is belangrijk dat u uw bloeddruk bij elk doktersbezoek laat meten. Soms gaat hoge bloeddruk gepaard met hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, vlekjes voor de ogen of bloedneuzen.

Gevolgen

U kunt problemen krijgen als u lange tijd een hoge bloeddruk heeft. 

Bijvoorbeeld:

  • Hart: als de slagaders rondom uw hart verstopt raken en de hartwand verdikt, dan kunt u een hartbeklemming, hartaanval of hartfalen krijgen.
  • Hersenen: als de slagaders in uw hersenen verstopt raken, dan kunt u een 

hersentrombose of een hersenbloeding krijgen.

  • Nieren: als de slagaders naar de nieren verstopt raken, dan kunt u nierfalen krijgen.
  • Ogen: door een hoge bloeddruk kunt u problemen met het zien krijgen.
  • Uw grote bloedvaten kunnen verstoppen waardoor u pijn krijgt bij het lopen. Uw bloedvaten kunnen ook uitzetten. Dat kan zorgen voor levensgevaarlijke bloedingen.

Hypertensie is de tweede oorzaak van voortijdig overlijden, na roken. Het is de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Hoe hoger uw bloeddruk is, hoe groter het risico op een hartinfarct, herseninfarct (beroerte), hartfalen of nierfalen. Als uw bloeddruk onder controle is, daalt het risico op een herseninfarct met 30 tot 40% en het risico op een hartinfarct met 25%.

Versie: 1220526 Hypertensiepoli 2023-08

Specialisme: Interne Geneeskunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.