Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Het plaatsen en wisselen van een nefrostomie katheter
Terug naar bovenliggende pagina

Het plaatsen en wisselen van een nefrostomie katheter

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor het plaatsen van een nefrostomie katheter. In deze folder leest u hoe deze behandeling verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Een nefrostomie katheter

Een nefrostomie katheter is een dun slangetje dat in uw nier wordt geplaatst. Zo kan uw plas meteen uit de nier wegstromen in een katheterzak. U krijgt een dun slangetje (katheter) in uw nier aan de rechter- of linkerzijde. Het plaatsen van een nefrostomie katheter kan tijdelijk zijn of voor altijd. De behandeling wordt uitgevoerd door de interventieradioloog of vaatchirurg.

Voorbereiding

Krijgt u voor het eerst een nefrostomiekatheter, dan gebeurt dit meestal via dagverpleging. Soms moet u daarna een nacht in het ziekenhuis blijven. Vóór het onderzoek krijgt u meestal eerst bloed- en urineonderzoek. U mag vóór het onderzoek gewoon eten en drinken
Als u een infectie aan de urinewegen heeft, dan krijgt u vaak antibiotica toegediend. Als u bloedverdunners gebruikt, dan vertelt uw arts of en wanneer u hiermee moet stoppen.

Verloop van de behandeling

De behandeling gebeurt op de afdeling Interventieradiologie. Tijdens de behandeling ligt u eerst op uw buik. Uw arts kijkt met een echoapparaat waar uw nier aangeprikt wordt. U krijgt een steriel laken over uw rug en dan krijgt u een plaatselijke verdoving. Dan wordt de nier aangeprikt en een dun slangetje (katheter) geplaatst, waarna het slangetje aan de huid wordt vastgemaakt. Dit gebeurt met een klemmetje of met pleisters. Het uiteinde van het slangetje wordt aangesloten op een urinezak. Na de behandeling wordt u naar de dagverpleging gebracht. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling blijft u een paar uur op de dagverpleging. Het kan zijn dat u een nacht in het ziekenhuis blijft. Na de behandeling kan er wat bloed in de urinezak komen, uw plas kleurt dan roze. Dat bloedverlies is normaal en verdwijnt na een paar dagen.
Als u bent gestopt met het gebruik van bloedverdunners vertelt uw arts wanneer u die weer mag innemen. Na de behandeling wordt een nieuwe afspraak gemaakt om de katheter te verwisselen. Dat gebeurt elke 3 maanden. Verderop in deze folder leest u daar meer over.

Mogelijke complicaties

Bij het aanprikken van uw nier kan een lekkage ontstaan. Dit is een zeldzame en vervelende complicatie. Door de lekkage kan er plas in de buikholte lekken of er kan een bloeding ontstaan. Vaak is dan een operatie nodig.

Bijzonderheden

Gebruikt u medicijnen, bent u allergisch voor bepaalde geneesmiddelen, heeft u een bepaalde aandoening (zoals suikerziekte) of bent u zwanger? Geef dit dan voor de behandeling aan ons door.

Versie: 20210066 06-2023 Het plaatsen en wisselen van een nefrostomie katheter

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.