Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Hartmonitor implantatie
Terug naar bovenliggende pagina

Hartmonitor implantatie

Folder

Inleiding

In overleg met uw cardioloog heeft u besloten een hartmonitor te laten plaatsen. In deze folder leest u hoe de operatie gaat en hoe u zich voorbereidt. De folder is een aanvulling op uw gesprek met de cardioloog. 

Wat is een hartmonitor?

Een hartmonitor is een apparaatje dat onder de huid wordt geplaatst, links naast het borstbeen. Het apparaatje neemt de hele tijd het hartritme waar. 

De hartmonitor wordt geplaatst bij mensen met klachten zoals wegvallen, een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid en/of hartkloppingen. Bij eerdere onderzoeken kon voor deze klachten geen oorzaak worden gevonden. Daarom wordt nu een hartmonitor geplaatst.

Hoe werkt de hartmonitor?

De hartmonitor bestaat uit 2 delen: een apparaatje onder de huid en een draadloze afstandsbediening die de hartmonitor kan activeren. Het onderhuidse gedeelte slaat bijzonderheden op. Denk hierbij aan een trage, snelle en onregelmatige hartslag of een pauze van het hart. 

Afstandsbediening

Bij hartklachten waarmee u eerst naar de huisarts ging, gebruikt u nu de afstandsbediening van de hartmonitor. U plaatst de afstandsbediening op het inwendige gedeelte, op de huid of bovenop de kleding. Vervolgens drukt u op de knop. Er gaat een lampje branden, waardoor u weet dat de handeling goed is uitgevoerd. Door het brandende lampje weet u dat de ritmestoornis is geregistreerd. 

Opname in het ziekenhuis

Om de hartmonitor te plaatsen wordt u een dag opgenomen in het ziekenhuis. Op de dag van de opname gaat u naar de verpleegafdeling of de afdeling Dagbehandeling.

Voorbereiding thuis

Op de dag van de ingreep vragen we u nuchter te zijn volgens de 6-4-2 regel. Dat betekent:

 • Tot 6 uur voor de ingreep mag u normaal vast en vloeibaar voedsel eten. Ook mag u alle vloeistoffen drinken.
 • Tot 4 uur voor de ingreep mag u alle vloeistoffen (helder en niet helder) drinken.
 • Tot 2 uur voor de ingreep mag u alleen nog heldere, niet koolzuurhoudende vloeistoffen (zonder ‘prik’) drinken. Drink niet meer dan 400 ml.  
 • Bent u diabeet (type I of II)? Dan mag u tot de ingreep gewoon eten en drinken.

Voorbeelden van niet heldere vloeistoffen

Voorbeelden van heldere vloeistoffen

Koffie of thee met melk

Water

Zuivelproducten (inclusief nutridrink)

Koffie of thee zonder melk

Sondevoeding

Aanmaaklimonade

Vruchtensappen met vruchtvlees, zoals sinaasappelsap

Appelsap

Cola

Sportdrank

Voorbereiding op de afdeling

 • Op de afdeling kleedt u zich om. U krijgt een OK-jasje aan en een OK-muts op. 
 • Zo nodig wordt het midden en de linkerkant van uw borstkas geschoren. In uw rechterarm wordt een infuusnaaldje ingebracht. 
 • Om ontstekingen tegen te gaan, krijgt u 1 uur voor de operatie antibiotica toegediend. 

Over de operatie

U wordt op uw bed naar de hartkatheterisatiekamer gebracht. Daar geeft de cardioloog u een plaatselijke verdoving. Vervolgens maakt de cardioloog een sneetje in uw huid. De cardioloog plaatst de hartmonitor onder uw huid, links naast het borstbeen. Daarna wordt de wond gesloten. 

Duur van de operatie

De ingreep duurt ongeveer 15 minuten. 

Na de operatie

Na de operatie gaat u terug naar de afdeling. Daar mag u weer eten en drinken en u kunt zich weer aankleden. U hoeft geen bedrust te houden. De wond wordt gecontroleerd en het infuusnaaldje wordt verwijderd. 

Vervolgens gaat u naar de Cardiologie Functieafdeling. Daar activeert de functielaborant de hartmonitor. Ook krijgt u informatie en instructies over het gebruik van de hartmonitor. Nadat de vervolgafspraken zijn gepland, mag u weer naar huis. 

Volgende afspraken

 • U komt 8 weken na de implantatie van de hartmonitor terug voor controle. Er wordt gekeken of de wond goed is genezen en of er klachten zijn geweest. Ook wordt de hartmonitor uitgelezen.
 • Elke 3 maanden heeft u een afspraak voor een vervolgcontrole op de Cardiologie Functieafdeling. U krijgt hiervoor steeds een uitnodiging thuis gestuurd. Hierin staat de datum en het tijdstip van de controle.
 • Als er tijdens de controle(s) bijzonderheden worden vastgesteld, dan worden deze besproken met uw cardioloog. Mogelijk moet de medicatie worden aangepast of de behandeling uitgebreid.
 • De hartmonitor heeft een maximale draagtijd van 3 jaar. Daarna wordt de hartmonitor door de cardioloog verwijderd. 

Leefregels

Na plaatsing is het belangrijk om uw vrienden en familie uit te leggen hoe de hartmonitor en afstandsbediening werken. Ook is het belangrijk om uw normale activiteiten voort te zetten. Dit vergroot de kans op een juiste diagnose. Let daarnaast op de volgende punten.

Wond controleren

Controleer de eerste 8 weken na plaatsing regelmatig de wond. Neem contact op met de huisarts als:

 • De wond rood, dik en gevoelig is.
 • De wond vocht produceert.
 • U verhoging heeft (boven de 37,5 °C).

Bij hartproblemen

Als u hartproblemen ervaart, moet u of uw partner de afstandsbediening activeren. Vervolgens belt u de Cardiologie Functieafdeling. Er wordt dan een afspraak gemaakt om de hartmonitor te laten uitlezen. Dan wordt gekeken of de klachten te maken hebben met een afwijkend hartritme. Belt u bij ernstige klachten 112. 

Technische informatie en tips

 • Draag de afstandsbediening altijd bij u. 
 • Voorkom dat u de afstandsbediening per ongeluk activeert. 
 • Laat de afstandsbediening niet vallen. Gebeurt dit wel, dan kunt u de werking testen. Houd hiervoor de afstandsbediening op armlengte afstand. Druk vervolgens op de grote knop. Als het lampje gaat branden, werkt de afstandsbediening nog goed,
 • De afstandsbediening is niet waterdicht. 
 • Stel de afstandsbediening niet langere tijd bloot aan temperaturen lager dan 9 °C. Draag de afstandsbediening bijvoorbeeld in uw binnenzak.
 • De hartmonitor is alleen gevoelig voor straling in een zeer hoge dosis. Toch adviseren wij u om uw telefoon op minimaal 15 cm afstand van de monitor te houden. 

Versie: 1495930  Hartmonitor implantatie 2023-08

Specialisme: Cardiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.