Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Hart op weg naar beter!
Terug naar bovenliggende pagina

Hart op weg naar beter!

Folder

Samenvatting

Leven met een hartaandoening kan uw leven op z’n kop zetten. Daarom heeft het Martini Ziekenhuis, samen met de Hartstichting, de behandeling ‘Hart op weg naar beter’ ontwikkeld. Dit is een groepsbehandeling bedoeld voor zowel patiënten als hun eventuele partner. Het doel van de behandeling is dat u en uw eventuele partner zich emotioneel meer in balans gaan voelen. U kunt zich aanmelden via uw cardioconsulent of cardioloog. In totaal zijn er vijf sessies met maximaal acht personen. Het is de bedoeling dat u bij alle vijf bijeenkomsten aanwezig bent. Uw partner is ook welkom.

Inleiding

Een hartaandoening kan uw leven en dat van uw naasten behoorlijk op z’n kop zetten. Daarom is de behandeling ‘Hart op weg naar beter’ onderdeel van de hartrevalidatie in het Martini Ziekenhuis. In deze folder leest u wat de behandeling is en hoe het gaat. Ook krijgt u praktische informatie over de bijeenkomsten en aanmelding. Als laatste ziet u een overzicht van websites met meer informatie.

Wat is ‘Hart op weg naar beter’?

De behandeling is door psychologen ontwikkeld, samen met de Nederlandse Hartstichting. De behandeling is gebaseerd op inzichten uit de cognitieve gedragstherapie. Het is een groepsbehandeling, bedoeld voor patiënten en hun partner. Het is vooral gericht op het herstel van het emotioneel evenwicht, zodat u uw normale dagelijkse leven zo goed mogelijk kunt oppakken. Daarnaast is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

Over de behandeling

In de behandeling is er aandacht voor belangrijke thema’s bij hartpatiënten en hun naasten. U bepaalt zelf uw doelen. U kunt ook denken aan:

 • Het weer vertrouwen krijgen in uw lichaam.
 • Omgaan met stress.
 • Omgaan met angst, onzekerheid en somberheid.
 • Omgaan met prikkelbaarheid/korter lontje.
 • Hervinden van de balans in uw (partner)relatie.

Sommige thema’s zijn voor iedereen nuttig, andere thema’s zijn voor de één nuttiger dan voor de ander.

Een rode draad in de bijeenkomsten is de relatie tussen denken en voelen, en hoe u kunt leren uw denken en dus uw voelen te beïnvloeden.

Aanmelding en deelname

Wilt u deelnemen aan de ‘Hart op weg naar beter’ behandeling? Bespreek dit dan met de cardioconsulent of cardioloog. Deze kan u verwijzen naar Medische Psychologie.

Vervolgens krijgt u een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek bij de psycholoog. Tijdens dit gesprek bekijkt de psycholoog of de behandeling geschikt voor u is. Daarnaast worden uw persoonlijke doelen in kaart gebracht. Wij adviseren u om uw partner mee te nemen naar het kennismakingsgesprek.

Als u zich aanmeldt, verwachten wij van u een actieve deelname. Het is de bedoeling dat u bij alle bijeenkomsten aanwezig bent.

Praktische informatie

 • vijf bijeenkomsten, wekelijks op een vaste dag en een vast tijdstip.
 • Telefonische nazorg, ongeveer drie maanden na beëindiging van de behandeling.
 • Groepsgrootte: maximaal 8 personen (inclusief partners).

Zorgen dat de kwaliteit hoog blijft

De medisch psychologen in het Martini Ziekenhuis vallen onder de wet Beroepen Individuele Gezondheidszorg (BIG).

Websites met meer informatie

Voor meer informatie kunt u de websites van de onderstaande verenigingen bekijken:

 • Nederlands Instituut van Psychologen (NIP): psynip.nl
 • De NIP-sectie Psychologen Algemene Ziekenhuizen: lvmp.nl
 • Federatie van Gezondheidszorgpsychologen: www.fgzp.nl

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid verloopt. Mocht dit niet het geval zijn, vragen wij u dit eerst te bespreken met de medisch psycholoog. U kunt in tweede instantie ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op onze website of in de folder Uw tevredenheid, onze zorg.

Tot slot 

Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de afdeling Medische Psychologie, telefoon (050) 524 5990.

v12160426

Specialisme: Medische Psychologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.