Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Handenspreekuur
Terug naar bovenliggende pagina

Handenspreekuur

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor het handenspreekuur. Tijdens het spreekuur beoordelen de plastisch chirurg, revalidatiearts, orthopedisch chirurg, fysiotherapeut en ergotherapeut uw handen en/of polsen. Daarna krijgt u een advies over de mogelijke behandelingen. Deze folder is een aanvulling op de informatie die u van uw arts(en) krijgt.

Specialisten tijdens het handenspreekuur

Elke specialist tijdens het spreekuur heeft andere kennis over de handen en polsen. Hieronder leest u wat de specialisten doen.

Plastisch chirurg

De plastisch chirurg beoordeelt uw klachten en adviseert u over de mogelijkheden van een operatie. 

Revalidatiearts

De revalidatiearts beoordeelt op welke manier uw klachten te behandelen zijn zonder een operatie. De revalidatiearts kan u doorverwijzen naar een fysiotherapeut, ergotherapeut of orthopedisch instrumentmaker.

Handtherapeut

De handtherapeut adviseert over het gebruik van uw hand in uw leef-, woon- en werkomgeving. Voor de behandeling geeft de handtherapeut oefeningen en soms een of meerdere spalken. De ergotherapeut maakt de spalk van een speciaal soort kunststof. De spalk is bedoeld om uw gewricht steun, rust of oefening te geven.
Tijdens het handenspreekuur beoordeelt de handtherapeut of een behandeling nodig is. Het kan ook zijn dat uw behandeling moet worden aangepast.

Over het handenspreekuur

 • U meldt zich bij de balie van de polikliniek Revalidatie.
 • Bij het spreekuur zijn minimaal 2 specialisten aanwezig.
 • Voor het spreekuur bekijken de specialisten de röntgenfoto en de resultaten van andere onderzoeken.
 • Tijdens het spreekuur vragen de specialisten om uw klachten te beschrijven. Ook onderzoeken ze uw handen en polsen nog een keer.
 • Aan het einde van het spreekuur geven de specialisten hun mening over uw klachten. Ze bespreken met u welke behandelingen er zijn. Soms is er nog een ander onderzoek nodig voordat u advies krijgt.

Tijdsduur

Het handenspreekuur duurt zo’n 20 minuten.

Vervolgafspraken

Voor het uitvoeren van de adviezen worden meestal vervolgafspraken gemaakt. Hieronder leest u per advies wat de vervolgafspraak is.

Operatie

U kunt het advies voor een operatie krijgen. Voor sommige operaties is een opname nodig. Andere operaties zijn een dagbehandeling. Dit ligt aan het soort operatie en uw gezondheid.
Na de operatie komt u weer bij de chirurg voor een controle.

Andere behandeling

U kunt het advies voor een behandeling zonder operatie krijgen. Dan krijgt u meestal een verwijzing voor een handtherapeut. Na de behandeling komt u bij de revalidatiearts of het hele team terug voor een controle.

Verslag over het spreekuur

Na het spreekuur stuurt een van de specialisten een verslag naar de huisarts en de verwijzend specialist. In het verslag staat wat er tijdens het spreekuur besproken is.

Versie: 976931 05-2023 Handenspreekuur

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.