Galblaasverwijdering (cholecystectomie)
Wat is de galblaas?
De galblaas bevindt zich rechts boven in de buik en zit vast aan de lever. De lever maakt gal aan welke wordt gebruikt voor het verteren van vetten. Via de galblaasgang is de galblaas verbonden met de lever. In de galblaas wordt gal opgeslagen. In de galblaas kunnen galstenen ontstaan. Risicofactoren voor galstenen zijn overgewicht, vrouwelijk geslacht, vruchtbare leeftijd, blond haar en een leeftijd rond de 40 jaar. Galstenen heb je in verschillende soorten en maten. Sommige mensen hebben 1 galsteen, anderen hebben er wel 50.
Symptomatisch galsteenlijden (cholecystolithiasis)
Galstenen bevinden zich in de galblaas. Door de samenknijpende beweging (peristaltiek) van de galblaas kan er een steen uit de galblaas in de galblaasgang of gemeenschappelijke levergang (ductus choledochus) terecht komen. Dit geeft pijn die komt en gaat (koliekpijn) rechts boven in de buik of in het maagkuiltje. Soms straalt deze pijn uit naar de rug of de flank. En soms gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid en braken. Een (terugkerende) galsteenkoliek kan een reden zijn om de galblaas te verwijderen.
Galblaasontsteking (cholecystitis)
Cholecystitis is een ontsteking van de galblaas. Door de galstenen kan de galblaas ontstoken raken. Een heel enkele keer ontsteekt de galblaas zonder stenen, dit is echter erg zeldzaam.
Klachten die passen bij een ontstoken galblaas zijn pijn, koorts, drukpijn onder de ribben boog rechts, misselijkheid en braken. Soms wordt dit allemaal voorafgegaan door een periode van pijnaanvallen, zogeheten koliekpijnen.
Met de bovenstaande buikpijnklachten komt u meestal bij de huisarts, deze zal u verwijzen naar de polikliniek chirurgie als deze denkt aan galsteenlijden of naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis als deze denkt aan een ontsteking van de galblaas. Op de Spoedeisende Hulp wordt bloed afgenomen en wordt u onderzocht door een arts (in opleiding). Als er reden voor verder onderzoek is, wordt er eerst een echo gemaakt en soms ook een scan van de buik. Indien een operatie nodig is, wordt dat op Spoedeisende Hulp met u besproken.
Operatie
Op de operatiekamer ontmoet u de anesthesist, anesthesiemedewerker, operatieassistenten en operateur (chirurg of arts in opleiding tot chirurg). De operatie wordt meestal via een kijkoperatie verricht met vier kleine sneden (openingen) in de buikwand. Een onder de navel, een in het maagkuiltje en twee onder de ribbenboog. Via deze openingen wordt een camera en drie werkinstrumenten ingebracht nadat de buikholte is opgeblazen met koolzuurgas. Hierna wordt de galblaas verwijderd en weggehaald via een van de openingen. De openingen worden gesloten met oplosbare hechtingen.
Soms is het veiliger om de galblaas via de klassieke open manier te verwijderen met een grotere snee onder de ribbenboog (bijvoorbeeld bij verklevingen of een forse ontsteking). Deze beslissing kan tijdens de operatie gemaakt worden. U wordt dan wakker met de littekens van de kijkoperatie en de snee onder de ribbenboog.
Na de operatie
Na de operatie gaat u naar de afdeling. De meeste mensen kunnen de dag na de operatie naar huis. In het geval van galstenen (cholecystolithiasis) mag u soms dezelfde dag naar huis (operatie in dagbehandeling). In het geval van een operatie bij een galblaasontsteking kan het soms zo zijn dat u na de operatie drie dagen antibiotica in het infuus moet krijgen. Dit is om de kans op een abces(holte gevuld met pus) zo klein mogelijk te maken.
Wanneer u weer thuis bent
Wanneer u weer thuis bent moet u luisteren naar uw lichaam. De eerste week mag u niet zwaar tillen of de wonden verweken door lang te douchen of in bad te liggen.
U krijgt instructies over wanneer te bellen met het ziekenhuis:
- Bij toenemende buikpijnklachten
- Koorts bij 38,5°C
- Algehele malaise
- Toenemende misselijkheid
- Bij onzekerheid of twijfel
De eerste week na uw ontslag naar huis kunt u de afdeling bellen. Treden deze klachten op langer dan een week na de operatie? Bel dan uw huisarts. Er wordt niet standaard een controle afspraak gemaakt.
Complicaties
Hoe zorgvuldig u ook behandeld wordt, er kunnen na iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen op korte of langere termijn. Complicaties kunnen optreden door de algehele conditie van de patiënt en de algehele narcose in combinatie met de zwaarte van de operatie.
Mogelijke algemene chirurgische complicaties zijn:
- Nabloeding
- Infectie
- Wondgenezingsproblemen
- Longontsteking
Daarnaast kunnen bij deze operatie de volgende specifieke complicaties optreden:
- Een darmletsel of galwegletsel welke ontstaat bij het losmaken van de galblaas, waardoor eventueel een bijkomende operatie noodzakelijk is.
- Het ontstaan van een abces in het operatie gebied. U moet hier antibiotica voor krijgen en soms ook een bijkomende operatie.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Versie: 1046510 07-2022 Galblaasverwijdering
Contact informatie
-
Routenummer: 0.3 Telefoonnummer: (050) 524 5810 Faxnummer: (050) 524 5822 E-mailadres: chirurgen@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur Bijbehorende specialisme(n): -
Routenummer: 4.6 Telefoonnummer: (050) 524 6464 Openingstijden: Dagelijks van 11.00 tot 20.00 uur. Wij verzoeken u er rekening mee te houden dat onze patiënten rusten tussen 13.00 en 14.00 uur. Bijbehorende specialisme(n):