Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Fluorescentie angiogram (FAG)
Terug naar bovenliggende pagina

Fluorescentie angiogram (FAG)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Wat is fluorescentie angiografie?

Fluorescentie angiografie is een onderzoeksmethode waarbij foto's van het netvlies worden gemaakt met van blauw flitslicht en een speciaal fototoestel. Een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) wordt in een ader in arm gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en wordt dus ook de vaten van het oog getransporteerd De kleurstof verspreidt zich vrij snel na inspuiting door de bloedvaten van oog. Er worden dan meerdere foto's van het netvlies gemaakt.

Hoe wordt fluorescentie angiografie gemaakt?

 • Eerst druppelen we de ogen om de pupillen te verwijden. De druppels moeten ongeveer vijftien tot twintig minuten inwerken. Het kan voorkomen dat u de druppels vooraf mee krijgt naar huis en de ogen druppelt, u komt dan met verwijde pupillen op de poli.
 • Als de pupillen goed verwijd zijn roepen we u binnen, in de behandelkamer waar de foto’s gemaakt worden.
 • In de behandelkamer worden er eerst gewone kleurenfoto’s van het netvlies gemaakt.
 • wordt in uw hand of onderarm een infuusnaald ingebracht met daaraan een slangetje, waardoor in het bloedvat gespoten kan worden.
 • Om de verschillende structuren van het netvlies beter in beeld te brengen, wordt een in water oplosbare kleurstof (fluoresceïne) via het slangetje in het bloedvat gespoten. De kleurstof verspreidt zich via de grote lichaamsader door het hele lichaam en komt dan ook in de bloedvaten van het oog.
 • We maken vervolgens meerdere foto’s van het netvlies. Het licht van de flits is fel, maar probeer uw ogen zo goed mogelijk open te houden. Blijf strak naar het rode fixatielampje kijken.

Waarom wordt fluorescentie angiografie verricht?

Als de oogarts een afwijking in het achterste deel van uw ogen vermoedt, maken we een fluorescentie angiogram.

Opsporen en zichtbaar maken van afwijkingen

Als de bloedvaten een afwijking vertonen dan kan de kleurstof door de vaatwand heen lekken of zich ophopen in de afwijkende bloedvaten. De kleurstof maakt de afwijkingen veel beter zichtbaar. Schade aan de onderlaag van het netvlies (de retina pigment epitheel) of de vorming van afwijkende nieuwe bloedvaten onder het netvlies kunnen we op deze manier ook opsporen.

Volgen van het beloop van een ziekte

Fluorescentie angiogram maken we ook om het beloop van een ziekte te volgen of om het effect van een behandeling te beoordelen, zoals bijvoorbeeld bij suikerziekte of maculadegeneratie.

 • Suikerziekte (Diabetes Mellitus) kan de bloedvaten aantasten, waardoor sommige bloedvaten gaan lekken of soms stukken van het netvlies niet meer goed doorbloed worden. Dit kunnen we met fluorescentie angiografie in beeld brengen. In een aantal gevallen behandelen we deze veranderingen met een laser om verdere achteruitgang van het gezichtsvermogen tegen te gaan.
 • Leeftijdsgebonden macula degeneratie is een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid bij ouderen. In een aantal gevallen kan het zijn dat door de zwakke plekken in de pigment laag onder het vaatnieuwvormingen ontwikkelen, die niet met het blote oog te zien zijn. De fluorescentie angiografie maakt het mogelijk deze vaatnieuwvormingen duidelijk te maken.

Wat zijn de risico’s/nawerkingen van fluorescentie angiografie?

 • Nadat de kleurstof is ingespoten kan uw huid gedurende enkele uren een gele kleur krijgen.
 • De kleurstof verdwijnt weer doordat de nieren de kleurstof via de urine uitscheiden; hierdoor heeft de urine tot vierentwintig uur na inspuiting van de kleurstof een fluorescerend gele kleur. Omdat we de kleurstof in een erg lage concentratie inspuiten is er geen bezwaar om dit onderzoek te verrichten als uw nieren niet helemaal goed werken.
 • De kleurstof kan soms direct na inspuiting misselijkheid veroorzaken. Deze misselijkheid trekt meestal snel weer weg. Wij raden u aan zeker twee uur voor het onderzoek niet te eten of te drinken. Als u suikerziekte heeft, moet u zich echter gewoon aan uw dieet houden.
 • Als de kleurstof tijdens de inspuiting uit het vat lekt, ontstaat een plaatselijke branderigheid en verkleuring van de huid. De branderigheid verdwijnt na enkele minuten en de verkleuring na enkele dagen zonder restverschijnselen.
 • Allergische reacties zijn zeldzaam. Wanneer ze optreden veroorzaken ze roodheid en jeuk van de huid. Allergische reacties behandelen we, afhankelijk van de ernst van de allergische reactie, met tabletten of injecties antihistaminica. Als u bij een eerder fluorescentie angiografie last heeft gehad van misselijkheid of een allergische reactie, of als u lijdt aan epilepsie, dan moet u dit van tevoren melden.
 • Als u zwanger bent, is het raadzaam om een fluorescentie angiogram uit te stellen tot na de bevalling.
 • Als u aan één zijde een okselkliertoilet heeft gehad, is het belangrijk dat u dit doorgeeft voordat u de infuusnaald krijgt. We prikken u dan in de andere arm.
 • Bloedonderzoek kan pas vierentwintig uur nadat de foto’s zijn genomen plaats vinden.
 • Door het flitslicht en de wijde pupillen ziet u na het fotograferen geruime tijd minder goed. Dit is van tijdelijke aard. Het kan prettig zijn om een zonnebril te dragen. Wij raden u af om zelf auto te rijden na een fluorescentie angiogram.
 • Het is belangrijk dat u goed begrijpt wat er gebeurt. Spreekt uzelf geen of weinig Nederlands, neem dan iemand mee die voor u kan vertalen anders kan het maken van een fluorescentie angiogram niet doorgaan.

Vragen/contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis 050-5246990. Buiten kantooruren het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis 050-5245245.

 

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.