Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Een ring (pessarium) vanwege een verzakking
Terug naar bovenliggende pagina

Een ring (pessarium) vanwege een verzakking

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Door een zwakker geworden bekkenbodem heeft u verzakkingsklachten. Om een verzakking op te lossen zijn er verschillende behandelingen, waaronder een ring (pessarium). Samen met uw gynaecoloog kiest u welke het beste bij u past. In deze folder leest u meer over een pessarium en de voordelen en nadelen van deze ring. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw gynaecoloog.

Waarom een pessarium?

Als de bekkenbodem zwakker wordt, dan kan de baarmoeder, de blaas of de endeldarm gaan uitzakken in de vagina. Om de verzakking tegen te houden, is een pessarium een goede oplossing. Dit is een buigzame ring die diep in de vagina wordt geplaatst. De ring is gemaakt van siliconen of PVC en is er in verschillende maten.

De ring neemt de verzakking niet weg, maar kan er wel voor zorgen dat uw klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Een goed passende ring hoort u niet te voelen.

Plaatsen van de ring

De gynaecoloog verricht een inwendig onderzoek om te kunnen bepalen welke vorm en grootte de ring moet hebben. Daarna wordt de ring in de vagina geplaatst.

Het inbrengen van de ring duurt maar een paar minuten. Daarna kunt u meteen naar huis.

Soms lukt het niet om de ring te plaatsen, bijvoorbeeld omdat de vagina te nauw of te kort is. Het komt ook voor dat de ingang wat te wijd is en de ring eruit valt. Als er geen passende ring voor u is, dan kan een operatie een oplossing zijn.

Klachten

 

Tijdens het dragen van een ring kunt u met een aantal problemen te maken krijgen. Hieronder leest u daar meer over.

Wondjes

Doordat de ring tegen de vaginawand drukt, kunnen er kleine wondjes ontstaan die afscheiding of bloedverlies kunnen veroorzaken. U hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Om de vaginawand wat steviger te maken en de doorbloeding te verbeteren, kan de gynaecoloog u een medicijn met een lage dosis vrouwelijk geslachtshormoon (oestrogeen) voorschrijven.

Om de geïrriteerde vaginawand wat rust te geven, kunt u de ring ’s nachts uit laten (als u in staat bent om de ring zelf in en uit te doen). Ook kan het verstandig zijn om de ring een tijdje niet te dragen. Komen de klachten steeds terug, dan kunt u de ring laten verwijderen en een operatie overwegen.

Ring komt uit de vagina

Het komt voor dat een ring uit de vagina komt. U kunt dan proberen om deze zelf terug te zetten. Als dit niet lukt, kunt u uw huisarts of gynaecoloog vragen om de ring opnieuw in te brengen.

Plassen

Met een ring kunt u meestal normaal plassen. Als u niet (goed) meer kunt plassen, waarschuw dan uw huisarts!

Schoonmaken van de ring

Het is belangrijk dat de ring minstens 1 keer per jaar wordt schoongemaakt. Als u de ring gemakkelijk in en uit kunt doen, dan kunt u deze zelf schoonmaken. Dit kunt u zo vaak doen als u zelf wilt. Hebt u daar moeite mee? Dan kunt u voor het schoonmaken een afspraak maken met uw huisarts of gynaecoloog.

Gebruik bij het schoonmaken van de ring lauw water uit de kraan. Het is niet nodig om het water eerst te koken. Maak als het nodig is gebruik van een zacht sponsje of wat vloeibare zeep. Zorg ervoor dat u daarna de ring goed afspoelt, zodat er geen zeepresten achterblijven.

De ring zelf in- en uitdoen

Probeer zelf uit te vinden wat de makkelijkste houding is om de ring in en uit te doen. Bijvoorbeeld liggend in bed, staand met 1 been op een stoel of zittend op de wc.

Nat maken

Bij het inbrengen is het handig om de ring een beetje nat te maken, zodat deze makkelijker glijdt. U kunt ook wat vaseline of glijmiddel op de rand van de ring aanbrengen. Dit heeft als nadeel dat u dan minder houvast heeft.

Verticaal inbrengen

U kunt de ring het beste verticaal inbrengen. Vaak is het mogelijk om de ring dubbel te vouwen. Het helpt om bij het inbrengen zachtjes te persen, zodat de ingang van de vagina iets wijder wordt.

Dieper inbrengen

Als de ring in de vagina zit, moet u deze met 1 of 2 vingers wat dieper in brengen. De ring hoort dwars in de vagina te liggen, met de voorkant achter het schaambeen en met de achterkant achter de baarmoederhals. Vaak lukt dit niet helemaal. Dat is geen probleem, zolang u de ring niet of nauwelijks voelt zitten. Zeker in het begin zult u zich afvragen of de ring wel goed zit. U kunt ervan uitgaan dat dit zo is, als u de ring (bijna) niet voelt. 

Geeft het een vervelend, pijnlijk gevoel? Probeer de ring dan met uw vinger te verplaatsen. U hoeft niet bang te zijn dat u daarbij iets kapot maakt. Op YouTube zijn ook instructiefilmpjes over hoe u dit het beste kunt doen. U kunt zoeken op pessary fitting of pessary insertion.

Weer alles kunnen doen

Als de ring goed zit, hebt u minder last van verzakkingsklachten en kunt u alles weer doen zoals u dat gewend was. Zo kunt u met de ring gewoon fietsen, zwemmen of andere sporten beoefenen.

Ook vrijen met een ring geeft vaak geen problemen, niet voor uzelf en niet voor uw partner. U hoeft niet bang te zijn dat uw partner de ring voelt zitten, want dat is vrijwel nooit het geval. Als u het toch prettiger vindt zonder, kunt u de ring er zelf uithalen.

 

Menstrueert u nog, dan kunt u tampons naast de ring gebruiken. Ook kunt u de ring er tijdens de menstruatie uithalen.

Voordelen

  • Een ring is een eenvoudige en snelle methode om een verzakking tegen te gaan en uw klachten te verminderen.
  • De kans op complicaties is heel erg klein.

Nadelen

  • Een ring werkt vooral goed bij een verzakking van de baarmoeder of de blaas. En minder goed bij een verzakking van de darm.
  • Een ring kan gaan zakken en naar buiten komen.
  • Een ring moet regelmatig worden schoongemaakt.
  • Er kunnen drukwondjes ontstaan in de vaginawand die bloedverlies en afscheiding veroorzaken.
  • Soms kan urineverlies ontstaan of toenemen.

Met name op jongere leeftijd heeft een ring over het algemeen de voorkeur boven een operatie. Als u een actief leven hebt, dan betekent een operatie een grote onderbreking. Voor jongere vrouwen is het vaak makkelijker om de ring zelf in en uit te doen. Doordat de vaginawand steviger is en beter doorbloed, ontstaan er minder snel drukwondjes. Als de ring niet goed zit en u houdt klachten, kunt u alsnog voor een operatie kiezen.



Versie: 20180004 Een ring (pessarium) vanwege een verzakking 2023-08

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.