Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Ectropion en entropion (behandeling)
Terug naar bovenliggende pagina

Ectropion en entropion (behandeling)

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

De behandeling

Een operatie aan uw oogleden wordt uitgevoerd door de oogarts. Hier leest u wat een ectropion en een entropion is en hoe u zich kunt voorbereiden op de operatie. Daarnaast leest u informatie over de operatie en wat u na de operatie kunt verwachten.

Een naar buiten gedraaid onderooglid (Ectropion)

Als u ouder wordt verslapt het onderooglid in horizontale richting. Hierdoor kan het lager gaan hangen en naar buiten kantelen. Dit kan ook veroorzaakt worden door littekens of huidziekten. Een naar buiten gedraaid ooglid veroorzaakt irritatie van het oog, tranen, roodheid en gevoeligheid voor fel licht en wind.

Een naar binnen gedraaid onderooglid (Entropion)

Ook deze afwijking is meestal het gevolg van veroudering. De wimpers en de huid van het ooglid wrijven hierdoor tegen het oog. Dit veroorzaakt een rood geïrriteerd oog, dat gevoelig is voor licht en wind. Wanneer het entropion niet wordt geopereerd, is er een risico dat het hoornvlies beschadigt door het schuren van de ooglidhaartjes.

Voor de behandeling

U wordt ongeveer twee weken voor de geplande operatie gebeld. Regel vervoer naar de polikliniek want u kunt zelf niet autorijden na de operatie.

Wanneer u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, heeft de oogarts met u afgesproken hoeveel dagen u van tevoren moet stoppen met slikken. Soms zal de oogarts u verzoeken toestemming te vragen aan de huisarts of specialist of u mag stoppen met een bepaald medicijn. Zo niet, dan moet er contact opgenomen worden met de oogarts.

De dag van de behandeling

  • U wordt verzocht uw patiënte pas mee te brengen en plaats te nemen in de wachtkamer.
  • Eén uur tevoren neemt u twee paracetamol in van 500 mg.

Tijdens de behandeling

De operatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving. De oogarts geeft u enkele injecties om de huid te verdoven. Vervolgens maakt de arts een sneetje (incisie) in de huid om deze te corrigeren. De wond wordt na de ingreep gehecht.

Na de behandeling

Enige napijn, zwelling en gering bloedverlies uit de wond is na de ingreep normaal.

U kunt de wond als volgt koelen: doe diepvriesdoperwtjes in een plastic zakje, bindt dit dicht, doe het in een vochtig washandje en leg dit op de wond. Dit doet u de dag van de operatie en de volgende morgen, 's nachts hoeft het niet.

Blijft de wond bloeden, druk met een steriel gaasje of een schone, gestreken, zakdoek de wond gedurende 10 minuten dicht.

Mocht zich een dikke korst op de wond vormen, dan kunt u deze verwijderen door te deppen met gekookt lauw water en een schone, gestreken, zakdoek. U mag wel douchen maar houd de wond droog; we raden aan om ongeveer drie weken niet te zwemmen.

Vermijd direct zonlicht door een zonnebril te dragen of goed in te smeren met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor.

Na twee dagen dient u het wondje dun in te smeren met vaseline, dan blijft het soepel en kan de hechting makkelijker verwijderd worden.

Indien nodig wordt een afspraak voor controle gemaakt.

De hechtingen mogen na 7-10 dagen door uw huisarts verwijderen worden.

Leefregels na de behandeling

Het is van belang dat vooral de eerste dagen na de operatie zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. U mag niet teveel bukken, persen of zwaar tillen.

Uw oog kan er in de eerste dagen gezwollen en blauw uitzien. De ergste zwelling en verkleuring verdwijnen na ongeveer 10 dagen. Pas na drie maanden kunt u het definitieve resultaat van de ingreep zien. Uw ooglid kan wel tijdelijk strak aanvoelen. Dit herstelt zich in de loop van een aantal weken meestal vanzelf. In de zon en onder de zonnebank moet u uw geopereerde ooglid goed beschermen.

Complicaties

Ooglidoperaties zijn in het algemeen niet gevaarlijk. Zoals aan elke operatie is er toch een zeker risico aan verbonden. Een blauw oog komt vaak voor, maar geneest snel. Lelijke littekens en infecties treden zeer zeldzaam op. Een geringe asymmetrie in de hoogte van de huidplooi of de littekens kan voorkomen.

De ernstigste complicatie van een ooglidoperatie is blindheid. Dit komt bij minder dan 1 op de 5000 operaties voor. De oorzaak is een bloeding na de operatie waarbij het bloed zich ophoopt in de oogkas. Daardoor raken de oogzenuw en het oog beklemd. Het verouderingsproces van de huid wordt niet gestopt door de operatie, dus het kan zijn dat in de toekomst de operatie herhaald moet worden.

Wanneer moet u contact opnemen met ons

Nabloedingen                                                                                                                        

De verdovingsvloeistof die wordt gebruikt, bevat een vaatvernauwend middel. Dit beperkt het bloeden tijdens de operatie, maar als dit na de operatie uitgewerkt is, kunnen nabloedingen optreden. Meestal zijn die beperkt en leiden ze hooguit tot blauwe plekken in het boven- of onderooglid. De mate waarin blauwe plekken optreden verschilt sterk per patiënt. Als er bloed uit de wond komt, dient u 10 minuten met een gaasje te drukken op de wond. Dit is meestal voldoende op de bloeding te stelpen. Lukt dat niet, neem dan contact op.                               

Uitpuilend oog Bloedingen die een uitpuilend oog veroorzaken kunnen het gezichtsvermogen bedreigen.

Neem dan direct contact op. Soms is het nodig de wond te openen en het bloedende vat dicht te maken.

Infectie                                                                                                                                   

Als in de dagen na de operatie de pijn toeneemt, kan er infectie zijn opgetreden. Behandeling met antibiotica kan dan nodig zijn.

Vragen / contact

Bij vragen kunt u contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde van het Martini Ziekenhuis 050-5246990. Buiten kantooruren het algemene nummer van het Martini Ziekenhuis 050-5245245.

 

Specialisme: Oogheelkunde
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.