Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Echografisch onderzoek
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch onderzoek

Folder

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek. Tijdens dit onderzoek kunnen we verschillende organen en weefsel afbeelden, zoals bijvoorbeeld de schildklier of de aders in het been. Welke organen en weefsel we bij u bekijken hangt af van de vraag van de arts. In deze folder leest u meer over de voorbereiding en het onderzoek. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Afspraak via de huisarts of specialist

 • Voor een afspraak voor een echografisch onderzoek is een verwijsbrief van uw huisarts nodig. Daarna kunt u telefonisch een afspraak maken met de afdeling Radiologie.
 • Heeft u via een specialist van het Martini Ziekenhuis een verwijzing gekregen? Dan maken wij een afspraak voor u. U krijgt een uitnodigingsbrief met daarin alle informatie.

Voorbereiding

De informatie in deze folder is voor echo-onderzoeken zonder voorbereiding. Heeft u een echo-onderzoek van de buik? Dan is het waarschijnlijk dat er wel voorbereidingen nodig zijn. Informatie daarover leest u in de betreffende folder. U vindt die folder in het folderoverzicht op onze website. Twijfelt u of heeft u vragen? Neem dan gerust telefonisch contact met de afdeling Radiologie op. 

Het onderzoek

 • Echografie is een beeldvormend onderzoek, waarbij het beeld wordt gevormd door middel van ultrageluidsgolven. Met deze techniek kunnen we organen en weefsels in beeld brengen. Een echo is niet pijnlijk en ook niet schadelijk.
 • U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echografist roept u op vanuit de wachtkamer.
 • Voor het echografisch onderzoek moet u zich deels ontkleden. Wat u uit moet doen, hoort u van de echografist.
 • Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel. Kunt u niet zelf op de onderzoekstafel gaan liggen? Of wordt u altijd met een tillift verplaatst? Laat dit dan weten bij het maken van de afspraak.
 • Als u op de onderzoekstafel ligt, wordt er koude gel op uw huid gedaan en vervolgens beweegt de echografist een klein apparaatje met lichte druk over uw huid heen.
 • De echografist maakt meerdere beelden tijdens het onderzoek.
 • Het kan zijn dat de echografist het onderzoek met de radioloog bespreekt voordat u gaat. Dit is om te controleren of de beelden duidelijk en compleet zijn. In sommige gevallen kijkt de radioloog direct mee.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten.

Uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw arts. De echografist mag de uitslag niet met u bespreken. Heeft u na het onderzoek nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.  

Versie: 00236 Echografisch onderzoek 2024-03

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.