Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografisch geleid Cytologische Punctie van de Schildklier
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch geleid Cytologische Punctie van de Schildklier

Folder

Inleiding

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts is besloten om een cytologisch punctie van de schildklier te doen met behulp van echografie. In deze folder leest u over hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Cytologische punctie

Bij een cytologische punctie wordt met een dun naaldje een aantal cellen weggenomen uit (een afwijking in) het lichaam. In dit geval is dat uit de schildklier. Deze cellen worden daarna door het laboratorium onderzocht. De cytologisch punctie vindt plaats op de afdeling Radiologie en wordt door een radioloog uitgevoerd. Een echolaborant zal hierbij helpen.

Dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek en zal u naar de juiste wachtkamer verwijzen. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

De hals moet vrij gemaakt worden van kleding, zodat het goed te bereiken is met echografie. Met behulp van echografie wordt bepaald hoe de afwijking het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht en wordt er met een apparaatje over de huid gewreven.

Als de plaats van de punctie is bepaald, dan wordt het gebied daarna gedesinfecteerd met alcohol. Omdat de punctienaald die gebruikt wordt gelijk is aan de verdovingsnaald, wordt er geen verdoving gebruikt. Daarnaast is de schildklier moeilijk te verdoven. Terwijl de radioloog de afwijking in beeld heeft met echografie, prikt de radioloog de afwijking aan met een dunne naald. Er worden enkele cellen opgezogen.

Deze cellen worden direct bekeken door een medewerker van het laboratorium. De laboratoriummedewerker beoordeelt meteen of er voldoende cellen zijn om te onderzoeken. Terwijl dit beoordeeld wordt, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Als er voldoende cellen zijn voor het onderzoek, dan kunt u naar huis. Mochten er niet voldoende cellen zijn, dan wordt de punctie nog 1 keer herhaald. De echolaborant zal u hierover op de hoogte houden.

Het aangeprikte gebied kan na het onderzoek beurs aanvoelen, als een blauwe plek plek. Na afloop van het onderzoek mag u naar huis, u mag zelf rijden. 

Duur van het onderzoek

De punctie zelf duurt maar 10 minuten. Samen met de voorbereidingen en het laboratoriumonderzoek, duurt het zeker een half uur. Als een tweede punctie nodig blijkt, duurt het 15 tot 30 minuten extra. 

De uitslag

Het punctiemateriaal gaat dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden met u besproken door uw specialist.

Mogelijke complicaties

De kans op complicaties is zeer klein. Er is een zeer kleine kans op een bloeding op de plek van de punctie.

Wanneer bellen?

Krijgt u klachten en denkt u dat ze met de punctie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u: 

  • Ernstige pijn krijgt.
  • Duizelig wordt.
  • Een grote bloeduitstorting krijgt.
  • Als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgt.

Versie: 00075 Echografisch geleid Cytologische Punctie van de Schildklier 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.