Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Echografisch geleid Cytologische Punctie van de Schildklier
Terug naar bovenliggende pagina

Echografisch geleid Cytologische Punctie van de Schildklier

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U krijgt binnenkort een cytologische punctie van uw schildklier met behulp van echografie. Dat heeft u samen met uw behandelend arts of huisarts besloten. In deze folder leest u over hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een cytologische punctie?

Bij een cytologische punctie worden cellen weggehaald uit het lichaam. Bijvoorbeeld op de plek waar een afwijking is gevonden. In dit geval worden de cellen uit uw schildklier gehaald. Deze cellen worden daarna in het laboratorium onderzocht. 

De cytologisch punctie is op de afdeling radiologie. Een radioloog voert het onderzoek uit. Een echolaborant zal hierbij helpen. 

Op de dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

De hals en de lymfeklieren moeten goed bereikbaar zijn voor de echo. Kleding die de hals bedekt, moet u daarom uittrekken. 

Met een echo wordt bepaald hoe de afwijking het beste benaderd kan worden. Voor de echografie wordt er koude gel op uw huid gebracht. Daarna wordt er met een apparaatje over de huid gewreven. 

Eerst wordt de plek van de punctie bepaald. Daarna wordt de plek gedesinfecteerd met alcohol.

Er wordt geen verdoving gebruikt. De punctienaald is namelijk gelijk aan de verdovingsnaald. Daarnaast is de schildklier moeilijk te verdoven. De radioloog brengt de afwijking in beeld met de echografie. Daarna prikt de radioloog de afwijking aan. Dat gebeurt met een dunne naald. Er worden enkele cellen of wat vocht opgezogen. Dit materiaal wordt naar het laboratorium gebracht voor onderzoek.

De cellen worden direct bekeken door een medewerker van het laboratorium. De laboratoriummedewerker beoordeelt meteen of er voldoende cellen zijn om te onderzoeken. 

Terwijl dit beoordeeld wordt, kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Als er voldoende cellen zijn voor het onderzoek, dan kunt u naar huis. Mochten er niet voldoende cellen zijn, dan wordt de punctie nog 1 keer herhaald. De echolaborant zal u hierover op de hoogte houden. 

Het aangeprikte gebied kan na het onderzoek beurs aanvoelen, als een blauwe plek. Na afloop van het onderzoek mag u naar huis, u mag zelf rijden. 

Tijdsduur

De punctie zelf duurt maar 10 minuten. amen met de voorbereidingen en het laboratoriumonderzoek, duurt het zeker een half uur. Als een tweede punctie nodig blijkt, duurt het 15 tot 30 minuten extra. Als een tweede punctie nodig blijkt, dan kost het onderzoek een extra 15 tot 30 minuten. 

Uitslag

De weggenomen cellen gaan dezelfde dag naar het laboratorium voor onderzoek. Meestal heeft het laboratorium 1 week nodig voor de resultaten. Deze worden met u besproken door uw specialist.

Complicaties

De kans op complicaties is zeer klein. Er is een zeer kleine kans op een bloeding op de plek van de punctie.

Wanneer bellen?

Krijgt u klachten en denkt u dat ze met de punctie te maken hebben? Neem dan contact op met uw behandelend specialist. Bijvoorbeeld als u: 

 • Ernstige pijn krijgt 
 • Duizelig wordt
 • Een grote bloeduitstorting krijgt
 • Als u zich niet goed voelt of het benauwd krijgt

Versie: 00075 Echografisch geleid Cytologische Punctie van de Schildklier 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.