Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Echografie van de onderbuik
Terug naar bovenliggende pagina

Echografie van de onderbuik

Folder

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van uw onderbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen verschillende organen worden afgebeeld. Bijvoorbeeld de nieren, blaas, baarmoeder en eierstokken. Welke organen we bij u bekijken, hangt af van de vraag van de arts. In deze folder leest u meer over de voorbereiding en het onderzoek. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Afspraak maken

Een afspraak maken gaat via de huisarts of via de specialist. Hieronder leest u daar meer over. 

Afspraak via de huisarts

Voor een echografisch onderzoek heeft u een verwijsbrief nodig. Deze verwijsbrief kan uw huisarts voor u maken. Als u de brief heeft, kunt u bellen voor een afspraak. De afdeling radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30.

Beschikbare dagen en tijden

Echografisch onderzoek is mogelijk op de volgende momenten:

 • Maandag tot en met donderdag van 08.00 tot en met 16:30.
 • Op vrijdag van 8.00 tot en met 16.00.

Welke tijden beschikbaar zijn, hangt van het type onderzoek af.

Afspraak via de specialist

Heeft u via een specialist van het Martini Ziekenhuis een verwijzing gekregen voor een echografisch onderzoek? Dan maakt het Martini Ziekenhuis een afspraak voor u. U krijgt een uitnodigingsbrief met daarin informatie over de afspraakdatum en tijd. Ook staat erin waar u zich moet melden en welke voorbereidingen nodig zijn.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn voorbereidingen nodig. Deze voorbereidingen zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat.

Volle blaas

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u een volle blaas heeft. Wat betekent dit voor u?

 • Begin 1,5 uur voor het onderzoek met het drinken van 1 liter water, limonade of thee (zonder melk). 
 • Drink geen koffie, melk, frisdrank of water met bubbels voor dit onderzoek.
 • Zorg ervoor dat u 30 minuten voor het onderzoek alles heeft opgedronken. Ga niet naar het toilet om te plassen. Op deze manier is uw blaas goed vol.

Kinderen

Voor kinderen jonger dan 13 jaar geldt een andere voorbereiding. De voorbereiding ligt aan de leeftijd van uw kind. Hier leest u de regels:

 • Zuigelingen: geen voorbereiding. Voed uw baby een half uur van tevoren, als dat lukt. 
 • Kinderen 1 tot en met 3 jaar: probeer uw kind meer te laten drinken en niet te laten plassen kort voor het onderzoek.
 • Kinderen 4 tot en met 7 jaar: laat uw kind 2 tot 3 glazen (ongeveer 350 milliliter) drinken. Laat u w kind niet plassen een half uur voor het onderzoek.
 • Kinderen 8 tot en met 12 jaar: laat uw kind 4 tot 5 glazen (ongeveer 600 milliliter) drinken. Laat uw kind niet plassen een half uur voor het onderzoek.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Die kunt u innemen zoals u gewend bent. 

Tillift

Kunt u niet zelf op de onderzoekstafel gaan liggen? Of wordt u altijd met een tillift verplaatst? Laat dit dan weten bij het maken van de afspraak.

Op de dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echografist roept u op vanuit de wachtkamer.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel. Er wordt echogel op de huid gedaan. Daarna wordt een klein apparaatje met lichte druk over uw huid heen en weer verplaatst. De echografist maakt meerdere beelden tijdens het onderzoek.

Om buikorganen en structuren zo goed mogelijk af te beelden, moet u goed ademen. De echografist legt dit aan u uit. U moet dan bijvoorbeeld diep inademen of uw adem inhouden. Daarnaast moet u een paar keer op uw zij draaien of van houding veranderen.

Het kan zijn dat de echografist het onderzoek met de radioloog bespreekt voordat u gaat. Dit is om te controleren of de beelden duidelijk en compleet zijn. In sommige gevallen kijkt de radioloog direct mee.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt tussen de 10 en 30 minuten.

De uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw arts. De echografist mag de uitslag niet zelf met u bespreken.

Heeft u na het onderzoek nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Versie: 00070 Echografie van de onderbuik 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.