Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografie van de nieren en blaas
Terug naar bovenliggende pagina

Echografie van de nieren en blaas

Folder

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een echografie van uw nieren en blaas. Het onderzoek is op de afdeling Radiologie. In deze folder leest u alvast wat informatie over het onderzoek. De folder is een aanvulling op uw gesprek met de arts.

Wat is een echografie van de nieren en blaas?

Een echografie is een onderzoek om organen of structuren in het lichaam te bekijken. Dat gebeurt met ultrageluidsgolven die voor de mens niet hoorbaar zijn. Bij dit onderzoek brengen we uw nieren en blaas in beeld. Het onderzoek is ongevaarlijk en doet geen pijn. 

Voorbereiding

Voor een echografie van de nieren en de blaas is een volle blaas noodzakelijk:

  • U begint 1,5 uur vóór het onderzoek met het drinken van 1 liter vocht, bijvoorbeeld thee, water of vruchtensap. 
  • Vanaf 1,5 uur voor het onderzoek mag u niet meer naar het toilet.

Ondergaat uw kind (of baby) het onderzoek? Laat uw kind dan 30 minuten voor 

het onderzoek flink drinken. Daarna mag uw kind niet meer naar het toilet. 

Onderzoek

U meldt zich op de afgesproken dag en tijd bij de balie van de afdeling Radiologie. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De laborant die het echografisch onderzoek uitvoert, komt u ophalen. Uw naasten mogen meestal niet bij het onderzoek aanwezig zijn.

Eerst moet u uw lichaam ontkleden. Daarna neemt u plaatst op de onderzoekstafel. De laborant brengt een koude gel aan op uw huid om het ultrageluid goed te geleiden. Vervolgens gaat de laborant met een kleine zender over uw huid. De laborant vraagt u om verschillende houdingen aan te nemen. Zo komen de organen en structuren in uw nieren en blaas zo goed mogelijk in beeld. 

De laborant maakt een aantal afbeeldingen en deelt deze met de radioloog. De radioloog maakt een verslag voor de specialist of huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 15 tot 30 minuten. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de huisarts of specialist die het onderzoek heeft aangevraagd. 

Versie: V1_1354026 Echografie van nieren en blaas 2023-09

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.