Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Echografie van de bovenbuik
Terug naar bovenliggende pagina

Echografie van de bovenbuik

Folder

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een verwijzing voor een echografisch onderzoek van de bovenbuik. Tijdens dit onderzoek kunnen we verschillende organen afbeelden. Voorbeelden zijn de lever, milt, alvleesklier en de nieren. Welke organen we bij u bekijken hangt af van de vraag van de arts. In deze folder leest u meer over de voorbereiding en het onderzoek. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een echografie?

Echografie is een onderzoek om uw organen en weefsels te kunnen bekijken. Met ultrageluidsgolven wordt een beeld gevormd. Dit onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk. Voor een echo-onderzoek komt u naar de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek zijn voorbereidingen nodig. Deze voorbereidingen zorgen voor een zo goed mogelijk resultaat van het onderzoek.

Nuchter

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Wat betekent dit voor u?

  • U moet 4 uur voorafgaand aan het onderzoek nuchter blijven. Dit betekent dat u 4 uur voor het onderzoek niet mag eten, roken of kauwgom kauwen.
  • Zorg ervoor dat de laatste maaltijd die u voor het onderzoek eet, een lichte maaltijd is. Eet geen vette producten zoals boter, kaas, salami, pindakaas of chocolade. Wel bijvoorbeeld beschuit met jam en thee.
  • U mag wel heldere vloeistof drinken: water, limonade of thee zonder melk.
  • Drink geen dranken met bubbels.

Medicijnen

Gebruikt u medicijnen? Die kunt u innemen zoals u gewend bent.

Tillift

Kunt u niet zelf op de onderzoekstafel gaan liggen? Of wordt u altijd met een tillift verplaatst? Laat dit dan weten bij het maken van de afspraak.

Het onderzoek

Echografie is een beeldvormend onderzoek. Hierbij wordt het beeld gevormd door middel van ultrageluidsgolven. Met deze techniek kunnen we organen en weefsels in het lichaam in beeld brengen. Een echo is niet pijnlijk en ook niet schadelijk. 

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echolaborant roept u op vanuit de wachtkamer.

Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoekstafel. Er wordt echogel op de huid gedaan. Een klein apparaatje wordt met lichte druk over uw huid heen en weer verplaatst. De echografist maakt meerdere beelden tijdens het onderzoek.

Om buikorganen en structuren zo goed mogelijk af te beelden, vraagt de echografist u geregeld om diep in te ademen en de adem in te houden. Daarnaast moet u een paar keer op uw zij draaien of van houding veranderen.

Het kan zijn dat de echografist het onderzoek met de radioloog bespreekt voordat u gaat. Dit is om te controleren of de beelden duidelijk en compleet zijn. In sommige gevallen kijkt de radioloog direct mee.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 10 tot 30 minuten

De uitslag

U ontvangt de uitslag van het onderzoek van uw arts. De echografist mag de uitslag niet met u bespreken.

Heeft u na het onderzoek nog vragen? Neem dan contact op met de afdeling Radiologie.

Afspraak maken

Een afspraak maken gaat via de huisarts of via de specialist. Hieronder leest u daar meer over. 

Afspraak via de huisarts

Voor een echografisch onderzoek heeft u een verwijsbrief nodig. Deze verwijsbrief kan uw huisarts voor u maken. Als u de brief heeft, kunt u bellen voor een afspraak. De afdeling radiologie is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30.

Beschikbare dagen en tijden

Echografisch onderzoek is mogelijk op de volgende momenten:

  • Maandag tot en met donderdag van 08.00 tot en met 16:30.
  • Op vrijdag van 8.00 tot en met 16.00.

Welke tijden beschikbaar zijn, hangt van het type onderzoek af.

U krijgt telefonisch informatie over de afspraakdatum en tijd. Dan hoort u ook waar u zich moet melden en hoe u zich moet voorbereiden. 

Afspraak via de specialist

Heeft een specialist van het Martini Ziekenhuis u voor een echografisch onderzoek verwezen? Dan maakt het Martini Ziekenhuis een afspraak voor u. U krijgt een uitnodigingsbrief met daarin informatie over de afspraakdatum en tijd. Ook leest u waar u zich moet melden en hoe u zich voorbereidt.

De dag van de afspraak

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de Balie. De baliemedewerker meldt u aan voor het onderzoek. Daarna gaat u in de wachtkamer zitten. De echografist roept u op vanuit de wachtkamer.

Versie: 00071 Echografie van de bovenbuik 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.