Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Desinfectie-behandeling met Duac Acne gel® bij schouderoperaties
Terug naar bovenliggende pagina

Desinfectie-behandeling met Duac Acne gel® bij schouderoperaties

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U wordt binnenkort opgenomen in het ziekenhuis voor een schouderoperatie. In deze folder leest u over een onderdeel van het traject dat u ingaat. Dit gaat om behandeling met een gel die voor de operatie start. Hiermee wordt het risico op een infectie na de operatie verminderd.

Over de Cutibacterium acnes of Propionibacterium acnes

Bij elke operatie bestaat het risico op het ontstaan van een infectie. Bij de schouder wordt deze infectie vaak veroorzaakt door een bacterie die in de huid aanwezig is. Dit is de Cutibacterium acnes. Een andere naam is de Propionibacterium acnes. Dit is dezelfde bacterie die (jeugd)puistjes veroorzaakt. Deze bacteriën komen vooral voor rond de oksel.

Voorkomen van infectie

Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van deze bacteriën vermindert door het gebruik van een gel voor de operatie. Deze gel heet Duac Acne®, een combinatiepreparaat. Hiermee neemt ook het risico op een infectie af. We schrijven u daarom uit voorzorg een 3-daagse behandeling voor met deze gel.

Wanneer komt u NIET voor behandeling in aanmerking?

U komt niet in aanmerking voor de behandeling als u:

 • allergisch bent voor Benzoylperoxide of Clindamycine
 • in de afgelopen 4 weken met Benzoylperoxide of Clindamycine behandeld bent

De behandeling - instructie

Hieronder leest u hoe u de gel moet gebruiken.

 • De behandeling duurt in totaal 3 dagen.
 • 2 dagen voor de geplande operatie smeert u de te opereren schouder in met een dun laagje gel. Dit doet u aan de voorzijde en achterzijde en de oksel, 2 keer per dag.
 • U kunt dit ’s ochtends en ’s avonds doen.
 • Voordat u de gel aanbrengt, kunt u douchen. De oksel en schoudergordel moet u daarna goed droog maken.
 • Op de operatiedag kunt u de schouder/oksel ’s ochtends voor de laatste keer insmeren. De tube bevat 30 gram gel. U kunt iedere keer 5 gram gebruiken (1/6 deel van de tube).
 • Het is belangrijk dat u maar een dun laagje gel aanbrengt. Een dikke laag heeft niet meer effect.

Het recept

U krijgt een recept voor de gel mee van de orthopedieconsulent bij wie u een voorlichtingsgesprek heeft. Met dit recept gaat u naar uw eigen apotheek of naar de Politheek in het Martini ziekenhuis. Dan heeft u de gel vast in huis op het moment dat u weet wanneer u geopereerd wordt.

Eigen bijdrage

Het gebruik van de gel voor de operatie is een advies van de orthopedisch chirurg. Dit is op basis van onderzoek, om het risico op infectie te voorkomen. Deze behandeling valt niet onder de standaardbehandeling in Nederland. Daarom wordt het niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. De richtprijs per tube is 19 euro. Hiervan wordt een deel vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Hieronder leest u antwoorden op veel gestelde vragen over het gebruik van de gel.

Wat als ik eerder wordt opgeroepen?

Soms komt het voor dat de opnameplanning aan u vraagt of u op korte termijn geopereerd wilt worden. Bijvoorbeeld omdat een andere patiënt is uitgevallen. Als dat betekent dat u binnen 3 dagen geopereerd wordt, is dit geen probleem. U kunt starten met de gel op het moment dat u weet wanneer u geopereerd wordt. Hierbij is de ochtend van de operatie het laatste moment om de gel te gebruiken.

Wat doe ik als ik ben vergeten de gel te gebruiken voor de operatie?

In dat geval kan de gel op de ochtend van de operatie eenmalig worden aangebracht. Dit gebeurt voordat u naar de operatiekamer gaat. Dat is dan de enige keer dat u behandeld wordt met de gel. Het heeft geen effect om na de operatie verder te gaan met de behandeling.
Heeft u nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan de orthopedieconsulent. Zij zijn telefonisch bereikbaar op de tijden die op het visitekaartje staan die u mee heeft gekregen.

Versie: 20190097 08-2023 Desinfectie-behandeling met Duac Acne gel® bij schouderoperaties

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.