Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Desinfectie-behandeling met Duac Acne gel® bij schouderoperaties
Terug naar bovenliggende pagina

Desinfectie-behandeling met Duac Acne gel® bij schouderoperaties

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U wordt binnenkort opgenomen in het ziekenhuis voor een schouderoperatie. In deze folder leest u over een onderdeel van het traject dat u ingaat. Dit gaat om een behandeling met een gel, die voor de operatie start. Dit heet de Desinfectiebehandeling met Duac Acne gel®. Hiermee wordt het risico op een infectie na de operatie verminderd. In deze folder leest u meer over het risico op een infectie. Ook leest u wanneer u in aanmerking komt voor de behandeling. Verder leest u algemene informatie over Duac Acne Gel®. 

Opleidingsziekenhuis

Het Martini ziekenhuis is een opleidingsziekenhuis. Dit betekent dat u naast de behandelend specialist, ook arts-assistenten en/of coassistenten in opleiding tegen kunt komen. Zij werken altijd onder supervisie van de specialisten en zijn betrokken in het hele traject dat u als patiënt doorloopt. Ze doen bijvoorbeeld poliklinische consulten. Ook lopen ze visite op de verpleegafdeling. En ze voeren operaties uit en zijn ook betrokken bij de nazorg. Alle handelingen worden samen met of onder supervisie van de specialist uitgevoerd. De kwaliteit van zorg en uw veiligheid zijn hierbij altijd gewaarborgd.

Risico op het ontstaan van een infectie

Bij elke operatie bestaat het risico op het ontstaan van een infectie. Bij de schouder wordt dit vaak veroorzaakt door een bacterie die in de huid aanwezig is. Dit is de Cutibacterium acnes. Een andere naam is de Propionibacterium acnes. Dit is dezelfde bacterie die (jeugd)puistjes veroorzaakt. Deze bacteriën komen vooral voor rond de oksel.

Voorkomen van infectie

Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van deze bacteriën vermindert door het gebruik van een gel voor de operatie. Deze gel heet Duac Acne®, een combinatiepreparaat. Hiermee neemt ook het risico op een infectie af. We schrijven u daarom uit voorzorg een 3-daagse behandeling voor.

Let op

U mag de gel niet gebruiken als u:

 • Allergisch bent voor Benzoylperoxide of Clindamycine.
 • In de afgelopen 4 weken met Benzoylperoxide of Clindamycine behandeld bent.

De behandeling

De behandeling duurt in totaal 3 dagen. Hieronder leest u hoe u de gel moet gebruiken.

 • De tube bevat 30 gram gel. U kunt iedere keer 5 gram gebruiken. Dan heeft u genoeg voor 3 dagen.
 • 2 dagen voor de operatie smeert u de te opereren schouder in met een dun laagje gel. Dit doet u aan de voorzijde en achterzijde en de oksel.
 • Het is belangrijk dat u maar een dun laagje gel aanbrengt. Een dikke laag heeft niet meer effect.
 • Insmeren doet u 2 keer per dag. U kunt dit het beste ’s ochtends en ’s avonds doen.
 • Voordat u de gel aanbrengt, kunt u douchen. De oksel en schoudergordel moet u daarna goed droog maken.
 • Op de operatiedag kunt u de schouder/oksel ’s ochtends voor de laatste keer insmeren.

Het recept

U heeft een voorlichtingsgesprek met de orthopedieconsulent. Daar krijgt u een recept voor de gel mee. Met dit recept gaat u naar uw apotheek of naar de Politheek in het Martini Ziekenhuis. Dan heeft u de gel vast in huis. Gebruik de gel pas 2 dagen voor de operatie. 

Eigen bijdrage

Het gebruik van de gel voor de operatie is een advies van de orthopedisch chirurg. Dit is op basis van onderzoek, om het risico op infectie te voorkomen. Deze behandeling valt niet onder de standaardbehandeling in Nederland. Daarom wordt het niet volledig vergoed door de zorgverzekeraar. De richtprijs per tube is 19 euro. Hiervan wordt een deel vergoed, afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Hieronder leest u antwoorden op veelgestelde vragen over het gebruik van de gel.

Wat als ik eerder word opgeroepen?

Soms vraagt de opnameplanning of u op korte termijn geopereerd wilt worden. Bijvoorbeeld omdat een andere patiënt is uitgevallen. Als dat betekent dat u binnen 3 dagen geopereerd wordt, is dit geen probleem. U kunt starten met de gel op het moment dat u weet wanneer u geopereerd wordt. Hierbij is de ochtend van de operatie het laatste moment om de gel te gebruiken.

Wat doe ik als ik ben vergeten de gel te gebruiken voor de operatie?

In dat geval kan de gel op de ochtend van de operatie eenmalig worden aangebracht. Dit gebeurt voordat u naar de operatiekamer gaat. Dat is dan de enige keer dat u behandeld wordt met de gel. Het heeft geen effect om na de operatie verder te gaan met de behandeling.

Meer informatie

Heeft u nog vragen, dan kunt u die altijd stellen aan de orthopedieconsulent. 

Versie: 20190097 08-2023 Desinfectie-behandeling met Duac Acne gel® bij schouderoperaties

Specialisme: Orthopedie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.