CT HART MET IV (POLI)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw behandelend specialist of huisarts heeft u een afspraak voor een CT-scan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.
CT-scan
Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een 3D-beeld van (een deel van) het lichaam.
Belangrijk
Een kwartier voor het tijdstip van het onderzoek, meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Het is belangrijk dat u op tijd bent. Als u aanzienlijk te laat komt, dan kan het zijn dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken.
Voorbereidingen op het onderzoek
- 24 uur voor het onderzoek mag u geen hartslag verhogende middelen gebruiken. Dit zijn cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Ook Viagra, Revatio en Sildenafil verhogen de hartslag en mag u dus 24 uur voorafgaande aan het onderzoek niet gebruiken.
- Voor het onderzoek mag u gewoon blijven drinken (behalve koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken). Als u diabetes heeft, dan kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.
- Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).
- Vaak is het nodig om voor het CT-onderzoek uw hartslag iets te verlagen. Mocht dat voor u van toepassing zijn, dan krijgt u bij deze brief een recept voor het medicijn metoprolol (betablokker). Deze neemt u in zoals op het recept staat voorgeschreven. De dosering inname vindt u ook op het recept. Soms krijgt u eenmalig een aanpassing van het medicijn dat u gebruikt.
Medicijngebruik in combinatie met het onderzoek
Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts.
Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u medicatie gebruikt die tot deze NSAID-groep behoort, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit op www.farmacotherapeutischkompas.nl
Het onderzoek
Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer. Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de kleedkamer begeleidt. Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. U mag geen kleding dragen met metalen onderdelen, omdat deze de straling tegenhouden en de opnames verstoren.
Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. U krijgt ECG plakkers op uw borst voor het registreren van de hartslag. Voor het onderzoek krijgt u van de laborant een medicijn (nitroglycerine) via een spray onder uw tong toegediend, dit is om te zorgen dat de kransslagaderen wijder worden en beter kunnen worden afgebeeld.
Vlak voordat u wordt gescand, controleert de laborant uw hartslag. Als deze te hoog is, kan het zijn dat u door de radioloog een hartslagverlagend medicijn (beta-blokker) toegediend krijgt via het infuus. De laborant schuift vervolgens de tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner die aan de voor- en achterzijde open is.
Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant via een injectie in de arm contrastmiddel toegediend. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Als het onderzoek klaar is, dan kunt u uw kleding weer aantrekken.
Tijdsduur
Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek kan de tijdsduur variëren van 15 tot 30 minuten.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.
Versie: 00063 CT HART MET IV (POLI) 2023-08