Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. CT HART MET IV (POLI)
Terug naar bovenliggende pagina

CT HART MET IV (POLI)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend specialist of huisarts heeft u een afspraak voor een CT-scan. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw specialist.

CT-scan

Een CT-scanner werkt met dezelfde röntgenstralen als bij een ‘gewone’ röntgenfoto. De CT-scanner maakt dwarsdoorsneden van het lichaam, waardoor de arts als het ware plakjes van het lichaam ziet. Als alle gefotografeerde plakjes achter elkaar worden gelegd, ontstaat er een 3D-beeld van (een deel van) het lichaam.

Belangrijk

Een kwartier voor het tijdstip van het onderzoek, meldt u zich bij de balie van de afdeling Radiologie. Het is belangrijk dat u op tijd bent. Als u aanzienlijk te laat komt, dan kan het zijn dat we u dezelfde dag niet meer kunnen onderzoeken.

Voorbereidingen op het onderzoek

 • 24 uur voor het onderzoek mag u geen hartslag verhogende middelen gebruiken. Dit zijn cafeïnehoudende producten zoals koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken. Ook Viagra, Revatio en Sildenafil verhogen de hartslag en mag u dus 24 uur voorafgaande aan het onderzoek niet gebruiken.
 • Voor het onderzoek mag u gewoon blijven drinken (behalve koffie, thee, cola, chocolade en energiedranken). Als u diabetes heeft, dan kunt u uw medicijnen gebruiken en zo nodig iets eten.
 • Als u overgevoelig bent voor jodiumhoudende contrastmiddelen, meldt u dit dan voor het onderzoek aan de laborant(e).
 • Vaak is het nodig om voor het CT-onderzoek uw hartslag iets te verlagen. Mocht dat voor u van toepassing zijn, dan krijgt u bij deze brief een recept voor het medicijn metoprolol (betablokker). Deze neemt u in zoals op het recept staat voorgeschreven. De dosering inname vindt u ook op het recept. Soms krijgt u eenmalig een aanpassing van het medicijn dat u gebruikt.

Medicijngebruik in combinatie met het onderzoek

Gebruikt u NSAID's? Dan moet u hiermee stoppen op de dag van het onderzoek. Voorbeelden hiervan zijn Celecoxib, Diclofenac, Etoricoxib, Ibuprofen, Indometacine, Meloxicam, Naproxen, Piroxicam enzovoorts. 

Let op: NSAID’s zijn ook verkrijgbaar bij de drogist. Als u niet weet of u medicatie gebruikt die tot deze NSAID-groep behoort, dan kunt u dit navragen bij uw apotheek. Of u leest de bijsluiter of controleert dit op www.farmacotherapeutischkompas.nl 

Het onderzoek

Nadat u zich heeft gemeld bij de balie van de afdeling Radiologie, neemt u plaats in de wachtkamer. Vanuit de wachtkamer wordt u opgeroepen door de laborant die u naar de kleedkamer begeleidt. Sieraden doet u voor het onderzoek af. De laborant vertelt u of en welke kledingstukken u uit moet doen. U mag geen kleding dragen met metalen onderdelen, omdat deze de straling tegenhouden en de opnames verstoren. 

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel. U krijgt ECG plakkers op uw borst voor het registreren van de hartslag. Voor het onderzoek krijgt u van de laborant een medicijn (nitroglycerine) via een spray onder uw tong toegediend, dit is om te zorgen dat de kransslagaderen wijder worden en beter kunnen worden afgebeeld. 

Vlak voordat u wordt gescand, controleert de laborant uw hartslag. Als deze te hoog is, kan het zijn dat u door de radioloog een hartslagverlagend medicijn (beta-blokker) toegediend krijgt via het infuus. De laborant schuift vervolgens de tafel langzaam door de opening (ring) van de CT-scanner die aan de voor- en achterzijde open is. 

Voor dit onderzoek krijgt u van de laborant via een injectie in de arm contrastmiddel toegediend. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen omdat bewegingen de opnames kunnen verstoren. De laborant bedient de apparatuur vanuit de bedieningsruimte naast de onderzoeksruimte. Tijdens de opname hoort u de röntgenbuis en de apparatuur in de CT-scanner om u heen draaien. De laborant ziet u tijdens het onderzoek door het venster en heeft contact met u via de intercom. Als het onderzoek klaar is, dan kunt u uw kleding weer aantrekken.

Tijdsduur

Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek kan de tijdsduur variëren van 15 tot 30 minuten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist of de huisarts die het onderzoek heeft aangevraagd.Versie: 00063 CT HART MET IV (POLI) 2023-08

Specialisme: Radiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.