Chronisch subduraal hematoom
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
U bent in het Martini Ziekenhuis opgenomen omdat u een subduraal hematoom heeft. Dat is een bloeduitstorting tussen het harde hersenvlies en de hersenen. In deze folder leest u wat een chronisch subduraal hematoom is en wat de behandelingsmogelijkheden zijn. Ook vindt u hier informatie over de opname en een paar richtlijnen en adviezen voor na de behandeling. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Wat is een chronisch subduraal hematoom?
Een chronisch subduraal hematoom is een bloeduitstorting tussen het harde hersenvlies (dura mater) en de hersenen. Dit ontstaat doordat op die plaats een klein adertje is gescheurd. Het stoten van uw hoofd tegen een kastdeur kan al een chronisch subduraal hematoom veroorzaken.
Een bloeding onder het hersenvlies (subduraal) merkt u meestal niet meteen op. De bloeduitstorting wordt langzaam groter, waardoor er druk op de hersenen ontstaat.
Hierdoor kunnen de volgende klachten ontstaan:
- Hoofdpijn.
- Vermoeidheid.
- Moeite met bewegen.
- Verminderde concentratie.
- Moeite met spreken.
Deze klachten ontstaan meestal langzaam. Er zit vaak langere tijd tussen het moment van ontstaan van de bloeding en de eerste verschijnselen. Soms duurt het weken tot maanden voordat u er iets van merkt. Een chronisch subduraal hematoom gebeurt meestal bij oudere mensen, omdat de hersenen op latere leeftijd iets krimpen. Ook kan het gebeuren door het gebruik van bloedverdunners. Hierdoor is er een grotere kans dat een bloedvat scheurt en een bloeduitstorting ontstaat, bijvoorbeeld als u uw hoofd stoot of als u valt.
Behandelingsmogelijkheden
De arts maakt een CT-scan van het hoofd. Dan bekijkt hij of het inderdaad om een chronisch subduraal hematoom gaat. Een chronisch subduraal hematoom kan op verschillende manieren behandeld worden:
- Via een punctie.
- Via één of meer boorgaten.
- Via een luik in de schedel. Deze behandeling wordt niet in deze folder besproken.
Voor welke behandeling uw arts samen met u kiest, hangt af van uw situatie.
Bloedverdunners
Wanneer u bloedverdunners gebruikt, dan moet u hier meestal voor langere tijd mee stoppen. Dit is nodig omdat bloedverdunners vaak een belangrijke reden zijn van de bloeding. Een operatieve behandeling kan gevaarlijk zijn als het bloed niet goed stolt.
Dat u geen bloedverdunners meer gebruikt, is heel belangrijk voor de behandeling. Dat betekent wel dat u een groter risico loopt, want u gebruikt de bloedverdunners niet voor niets. In de praktijk blijken de risico’s mee te vallen. Hoe lang u geen bloedverdunners mag gebruiken, is bij iedereen verschillend. De arts zal u hierover inlichten. Als u vragen heeft, kunt u die stellen.
Punctie
Bij een punctie wordt de bloeduitstorting verwijderd. Dit neemt de druk op de hersenen weg, zodat de klachten verdwijnen. De neurochirurg voert de punctie uit op de Medium Care van de afdeling Neurochirurgie of afdeling Neurologie.
De neurochirurg prikt de bloeduitstorting in via de schedel in. Dat gebeurt met een naald en onder plaatselijke verdoving. De arts kan de bloeduitstorting op deze manier wegzuigen. Het kan zijn dat u tijdens de behandeling hoofdpijnklachten krijgt. Deze klachten verdwijnen vaak binnen enkele minuten na de punctie. De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. De kans op complicaties (zoals een infectie of bloeding) is zeer klein.
Na de punctie
Na de ingreep mag u gewoon weer eten en drinken. Als het nodig is kan de punctie herhaald worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bloeduitstorting nog niet helemaal weg is.
Operatie met één of meer boorgaten
Bij een operatie met boorgaten wordt de bloeduitstorting verwijderd. Dit neemt de druk op de hersenen weg, zodat de klachten verdwijnen. Deze behandeling gebeurt onder narcose op de operatiekamer.
De neurochirurg boort via een klein sneetje in de huid een gat in de schedel op de plaats waar de bloeduitstorting zich bevindt. Via de opening in de schedel wordt het hersenvlies geopend en wordt de holte van de bloeduitstorting schoongespoeld. Vaak wordt daarna een drain (een slangetje) achtergelaten, zodat alles echt goed schoon wordt. De behandeling heeft een zeer goed resultaat. De kans op complicaties (zoals een infectie of bloeding) is klein.
Na de operatie
Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hierna komt u op de Medium Care van de afdeling Neurochirurgie, ter observatie. De verpleegkundige van de Medium Care voert daar regelmatig controles bij u uit. Afhankelijk van uw situatie blijft u enkele dagen op de Medium Care. Hierna gaat u naar een patiëntenkamer op de afdeling. De neurochirurg komt dagelijks langs om te kijken hoe het met u gaat. Als alles beter gaat, besluit de neurochirurg dat u naar huis mag.
Na ontslag
Voor beide behandelingen geldt dat u na ongeveer 2 tot 3 weken na ontslag op controle komt bij de neurochirurg. Ook krijgt u een ontslagbrief mee voor de huisarts.
Adviezen voor thuis
Van een operatie aan een chronisch subduraal hematoom moet u herstellen. Om uw herstel goed te laten verlopen, moet u vooral rustig aan doen en langzaam uw dagelijkse dingen oppakken.
Activiteit en rust
U mag gewoon bewegen. Het is daarbij belangrijk om uw conditie in de eerste 6 weken langzaam op te bouwen. Wij adviseren de eerste 3 weken voorzichtig te zijn met bukken en u niet te veel in te spannen. Tot de controleafspraak mag u in ieder geval niet zelf een auto besturen.
Werkzaamheden
De eerste 6 weken is het niet verstandig om zware (huishoudelijke) werkzaamheden te verrichten. U wordt geadviseerd pas weer naar uw werk te gaan na de controleafspraak.
Bloeduitstorting
De bloeduitstorting kan soms terugkomen, waardoor de klachten opnieuw ontstaan. U neemt dan meteen contact op met uw huisarts.
Versie: V1 1260210 Chronisch subduraal hematoom 2023-08