Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Cervicale nekhernia
Terug naar bovenliggende pagina

Cervicale nekhernia

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw arts heeft u een afspraak gemaakt voor een nekherniaoperatie. U wacht nu op een oproep. We proberen u zo vroeg mogelijk te laten weten wanneer u wordt opgenomen. Meestal hoort u dat een week vóór de ingreep.

In deze folder vindt u informatie over de nekhernia en over de voorbereiding, operatie en herstelperiode. Verder staan er een aantal richtlijnen en adviezen in die u kunnen helpen bij een snel herstel. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is een nekhernia?

Een nekhernia (cervicale hernia) ontstaat als er een uitpuilende tussenwervelschijf tussen 2 nekwervels zit. Hierdoor kan een zenuw bekneld raken. Dit kan nek- en schouderpijn veroorzaken en ook uitstralen in één of beide armen. Een ernstige beknelling van de zenuw kan gevoelsstoornissen of verlammingsverschijnselen veroorzaken aan de arm of hand. Ook kan het ruggenmerg bekneld raken. Dat kan zorgen voor gevoelsstoornissen in de romp en benen, samen met krachtverlies in de benen.

Voorbereiding op de operatie

Voordat u in het ziekenhuis wordt opgenomen, krijgt u eerst een oproep voor het preoperatieve spreekuur. Meer informatie hierover leest u in de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur.

Nuchter zijn

Voor de operatie moet u nuchter zijn. In de folder Anesthesie en preoperatief spreekuur leest u wat dit voor u betekent.

Dit neemt u mee naar het ziekenhuis

  • Nachtkleding.
  • Toiletartikelen.
  • De medicijnen die u gebruikt, in de originele verpakking.
  • Makkelijk zittende kleding.
  • Schoenen waarop u goed kunt lopen.
  • Hulpmiddelen zoals een rollator of stok, als u die gebruikt.
  • Iets om te ontspannen, zoals een boek, een ereader, een koptelefoon of oortjes (voor het multimediascherm waarop u televisie kunt kijken).

Dag van opname

  • Bij binnenkomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de receptie in de centrale hal. Een gastvrouw begeleidt u naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige van de afdeling bereidt u voor op de operatie. Als u vragen heeft, kunt u die aan de verpleegkundige stellen. 
  • De fysiotherapeut komt bij u langs voor een intakegesprek en voor instructies. Als dat nodig is, zorgt de fysiotherapeut voor een nekkraag op maat. Dit is afhankelijk van de operatietechniek.
  • Tijdens de operatie mag u geen sieraden, make-up of een gebitsprothese dragen. Daarnaast mag u geen nagellak dragen. Wanneer u kunstnagels draagt, verwijdert u dan van iedere hand 1 kunstnagel.

Operatie

Ongeveer 1 uur voor de operatie gaat u naar het toilet om uw blaas te legen. Daarna kleedt u zich uit. U mag uw onderbroek aanhouden. Dan krijgt u een operatiejasje aan. Zoals afgesproken met de anesthesioloog krijgt u pijnstillers en eventueel een tabletje om alvast wat rustiger te worden. Daarna mag u niet meer uit bed. Na ongeveer 1 uur gaat u in bed naar de operatieafdeling. Daar wordt u verder voorbereid op de operatie.

2 operatietechnieken

Bij de operatie wordt de uitstulping verwijderd, zodat de beknelde zenuw weer vrij komt te liggen. Er zijn 2 operatietechnieken mogelijk: een operatie via de hals of via de nek.

Operatie via de hals

De anesthesioloog brengt u eerst onder narcose. Daarna krijgt u een antibioticum toegediend om infecties te voorkomen. De operatie duurt 1 tot 1,5 uur. Tijdens de operatie ligt u op uw rug.

Via een korte snee aan de voorzijde van uw hals bereikt de chirurg de voorkant van de nekwervels. Met behulp van röntgenopnamen wordt de juiste tussenwervelschijf in beeld gebracht. De operatie gaat dan verder met een microscoop. De chirurg verwijdert eerst de aangedane tussenwervelschijf. Daarna verwijdert de chirurg de hernia die de zenuw afknelt. Dan worden de wervels weer aan elkaar vastgezet met botcement of een kunststof kooitje (cage). Soms wordt aan het einde van de operatie een wondslangetje (drain) achtergelaten.

Operatie via de nek

De anesthesioloog brengt u eerst onder narcose. Daarna krijgt u een antibioticum toegediend om infecties te voorkomen. Tijdens de operatie ligt u plat op uw buik in een frame, met het hoofd iets naar beneden. Met röntgenopnamen wordt de juiste wervel in beeld gebracht.

De chirurg maakt een korte snee in het midden van uw nek om de wervel bloot te leggen. Met een microscoop wordt daarna een opening van 1 centimeter gemaakt. Hierdoor krijgt de beknelde zenuw meer ruimte. Als de hernia aanwezig is, wordt die daarna verwijderd. Bij het sluiten van de wond laat de chirurg soms een wondslangetje (drain) achter.

Na de operatie 

Na de operatie verblijft u op de uitslaapkamer. Daar wordt uw contactpersoon gebeld. Zodra u weer wakker bent en uw toestand goed is, gaat u terug naar de verpleegafdeling. De afdelingsverpleegkundige belt met uw contactpersoon om te zeggen dat u weer terug bent op de verpleegafdeling.

U verblijft 1 nacht op de Neuro observatie unit van verpleegafdeling 4C. De verpleegkundige kan u zo goed in de gaten houden, vanwege het risico op nabloeding. Op de Neuro observatie unit gelden aangepaste bezoektijden.

Gevoel na de operatie

Over het algemeen heeft u van de wond weinig last. U kunt soms een drukkend gevoel op de slokdarm hebben, pijn bij het slikken en soms bent u wat hees. Als u vanuit de hals bent geopereerd en u bent terug op de verpleegafdeling, mag u zich op uw linker- en rechterzij draaien. Als u zich goed genoeg voelt, mag u rechtop zitten. Een verpleegkundige kan u daarbij helpen.

Als u vanuit de nek geopereerd bent, blijft u 2 uur plat op uw rug liggen. Daarna mag u zich onder begeleiding van de verpleegkundige op uw linker- en rechterzij draaien. Wanneer u pijn heeft, kunt u daar pijnstillers voor krijgen.

Als u zich goed genoeg voelt, mag u 4 uur na de operatie rechtop zitten. Een verpleegkundige kan u daarbij helpen. Wanneer u niet misselijk bent, mag u weer wat eten en drinken.

De verpleegkundige controleert regelmatig de kracht en het gevoel in de aangedane arm. U hoort van uw arts of u een nekkraag moet gebruiken.

Nekkraag en medicijngebruik

De dag na de operatie worden het infuus en de eventuele drain verwijderd. U mag dan douchen. De fysiotherapeut legt u die dag uit hoe u uw nek kunt ontspannen en hoe u langzaam weer wat kunt gaan doen. Als u een nekkraag heeft gekregen, dan krijgt u daar instructies bij. De dag na de operatie mag u naar huis. Voordat u naar huis gaat, komt de arts of verpleegkundig specialist nog bij u langs. De apothekersassistent bespreekt voordat u naar huis gaat eventuele veranderingen in uw medicijngebruik. 

Naar huis

De neurochirurg vertelt uw huisarts over uw opname in het ziekenhuis. Op de dag van uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een controleafspraak mee bij de neurochirurg of de verpleegkundig specialist op de polikliniek. Deze controle vindt 6 weken na de operatie plaats. Tijdens de afspraak wordt een controlefoto van uw nek gemaakt. Dit gebeurt alleen als u vanuit de hals bent geopereerd.

 

U mag niet zelf naar huis rijden. Als u een nekkraag heeft gekregen, is het verstandig deze tijdens de autorit naar huis om te doen.

Resultaat

Het resultaat van de ingreep is over het algemeen zeer goed. Meestal is de pijn in de arm na de operatie al grotendeels weg. Als dit niet zo is, kan de zenuw nog geïrriteerd zijn. Dat herstelt zich dan later. Het herstel van uitvalsverschijnselen, zoals doofheid en zwakke spieren, kan langer duren. Soms duurt het maanden, soms blijft het helemaal uit.

 

Bij een hernia operatie via de hals komt de hernia niet meer terug, omdat de hele tussenwervelschijf is verwijderd.

Complicaties

Bij elke operatie is er een kans op complicaties. Uw behandelend arts heeft deze problemen met u besproken. Heeft u hierover nog vragen, dan kunt u die stellen aan de arts. De kans op problemen is erg klein, maar ze kunnen gebeuren. Daarom zetten wij ze hieronder kort voor u op een rijtje.

Doof gevoel en verlies van kracht

Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de zenuw geïrriteerd is tijdens de operatie. De zenuw is daardoor iets gezwollen. Het dove gevoel en verlies van kracht gaan meestal weer over. Dit duurt vaak enkele weken of maanden. Bij een kleine groep patiënten is er geen herstel.

Nabloeding

Een nabloeding komt zelden voor. Soms kan er door een nabloeding druk op de zenuwen ontstaan. Dan voelt u pijn, tintelingen of een doof gevoel. Ook kunt u zich wat slapper voelen. Heel soms kan er door een nabloeding druk op uw luchtpijp ontstaan. Om dat te voorkomen, blijft u de nacht na de operatie op de Neuro observatie unit. Daar kan de verpleegkundige u de hele tijd in de gaten houden.

Wondproblemen

Op verschillende plaatsen kunnen wondproblemen ontstaan. Dit gebeurt door:

  • Een infectie van de wond, als het litteken niet goed geneest.
  • Een infectie van de tussenwervelruimte of wervel. Dit komt zelden voor.
  • Het loslaten van de wondranden. Dit kan duiden op een beginnende infectie.

Contact opnemen

Als u last heeft van 1 van de volgende symptomen, neem dan onmiddellijk contact op met uw huisarts. Deze symptomen komen bijna nooit voor.

 

  • Onhoudbare pijn in de nek of armen.
  • Abnormale zwelling van de wond.
  • Een opengesprongen wond.
  • Pus uit de wond.
  • Hoge koorts.
  • Een toenemend krachtsverlies aan 1 of beide armen of problemen met lopen.

Herstelperiode

Na de operatie kunt u nog pijn hebben. Dit kan veroorzaakt worden door:

  • Wondpijn, die wordt veroorzaakt door de wond die tijdens de operatie is ontstaan. De operatiewond kan enkele dagen tot weken gevoelig blijven. Bij sommige mensen duurt dit wat langer.
  • Pijn vanuit spieren en gewrichten.
  • Zenuwpijn, omdat de zenuw vaak lange tijd bekneld heeft gezeten door de uitpuilende hernia. De hernia is weliswaar verwijderd, maar de zenuw is nog geïrriteerd. Door te bewegen en te oefenen kan de zenuw weer irriteren. Zo krijgt u weer dezelfde klachten als voor de operatie. De klachten zullen minder heftig zijn dan voor de operatie. Klachten kunnen ook de tweede of derde dag na de operatie optreden omdat u dan wat meer gaat doen.

Tijdens de opname kunt u tegen de pijnklachten pijnstillers krijgen. Ook thuis kunt u pijnstillers gebruiken.

Verder kunt u nog een paar weken lang klachten hebben bij het slikken. Dit komt doordat tijdens de operatie vanuit de hals de slokdarm en luchtpijp opzij worden gehouden.

Fysiotherapie

U heeft tijdens uw opname uitleg en instructies van de fysiotherapeut gekregen. Er volgt geen nabehandeling.

Hechtingen

De operatiewond wordt meestal geplakt met een laagje lijm. Dat laat na ongeveer 5 dagen vanzelf los. Soms wordt de wond onderhuids gehecht. Eventuele strips (een soort pleisters) mag u 7 dagen na de operatie zelf verwijderen. Als u zichtbare hechtingen heeft, laat u die door de huisarts verwijderen. Dat doet u na ongeveer 7 dagen.

Leefregels

De herstelperiode duurt ongeveer 6 weken. In die periode doet u zo min mogelijk activiteiten waarbij u uw nek en armen gebruikt. Zorg ervoor dat u vaak van houding wisselt. Geef uw nek af en toe rust, door in een stoel met hoofdsteun te gaan zitten of door even te gaan liggen. Als het herstel vlot gaat, mag u steeds een beetje meer doen.

Werken

De eerste 4 tot 6 weken is het niet verstandig om te gaan werken. Tijdens uw afspraak op de polikliniek kunt u met de arts overleggen wanneer en hoe u weer kunt gaan werken.

Huishouden

Kleine huishoudelijke klussen kunt u snel weer doen. Dat betekent dat u alleen dingen doet die geen pijn doen. Bedenk goed wat het effect van het werk is op uw nek. Bouw het rustig op. In de eerste 6 weken kunt u beter geen zware huishoudelijke klussen doen, zoals stofzuigen en bedden opmaken. 

Sporten

U mag 6 weken niet sporten. Met uw behandelend arts overlegt u wanneer u weer mag sporten en hoe.

Autorijden

Wij adviseren u niet zelf auto te rijden, tot na de controleafspraak. Ook meerijden kunt u beter rustig opbouwen. Door onverwachte of te veel draaibewegingen van de nek kunt u (meer) pijnklachten krijgen.

 

Versie: V1 1496290 Cervicale nekhernia 2023-08

Specialisme: Neurochirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.