Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Bypass (omleiding) operatie van de aorta of bekkenslagaders
Terug naar bovenliggende pagina

Bypass (omleiding) operatie van de aorta of bekkenslagaders

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een omleidingsoperatie (bypassoperatie) bij een afgesloten bekkenslagader. Hiervoor zijn verschillende behandelingen mogelijk. In deze folder leest u daar meer over. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Verstopping slagader

De grote lichaamsslagader (aorta) splitst zich ter hoogte van de navel in een linker- en rechterbekkenslagader. De bekkenslagader loopt naar de lies om het been van bloed te voorzien.

Een verstopping van een slagader kan etalagebenen (claudicatio intermittens) veroorzaken, maar ook pijn in rust. Als er wonden ontstaan op de benen, dan kunnen deze soms niet genezen door ernstige doorbloedingsproblemen. Bij dit soort doorbloedingsproblemen kan het nodig zijn om de afgesloten slagader te behandelen.

Er zijn drie manieren om een afgesloten bekkenslagader te behandelen:

 • Open operatie waarbij er een omleiding (bypass) wordt aangelegd.
 • Een endovasculaire ingreep waarbij er een stent geplaatst wordt.
 • Hybride ingreep waarbij er een stent geplaatst wordt maar ook de slagader open geopereerd wordt.

Omleidingsoperatie (bypass) van de bekkenslagader

Nadat u met uw behandelaar bent overeengekomen tot het uitvoeren van een bypass operatie is het verloop als volgt:

 • Uw behandelaar meldt u aan bij de opnameplanning om een datum voor de operatie te zoeken.
 • Tegelijkertijd zal de polikliniek Anesthesiologie (preoperatieve spreekuur [POS]) u oproepen voor een gesprek over de narcose (algehele anesthesie). Dit gesprek gaat over bijvoorbeeld wel of geen ruggenprik voor pijnstilling (epidurale analgesie). En ook of u fit genoeg bent voor de operatie.
 • Mogelijk wordt u nog extra onderzocht door een cardioloog of longarts.
 • Zodra er een operatiedatum is gevonden, dan hoort u dit van de opnameplanning. Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling die u in uw oproep heeft meegekregen. Soms is aanvullend (bloed)onderzoek noodzakelijk. 

Operatie

 • Op de operatiekamer ontmoet u het volledige operatieteam. Het team bestaat meestal uit een anesthesist en anesthesiemedewerker, twee operatieassistenten, een vaatchirurg en mogelijk een chirurg in opleiding. 
 • De anesthesist brengt u onder algehele narcose. Afhankelijk van wat er met u is afgesproken, wordt er een snede gezet in de aangedane flank. Of vanaf het borstbeen tot aan het schaambeen. De verstopte bekkenslagader wordt dan vervangen door een stuk kunststof. Afhankelijk van waar de verstopping zich bevindt, zal de bypass gelegd worden. Dit is vanaf de aorta of bekkenslagader voorbij de verstopping. 
 • Als er met u een omleiding van lies naar lies (cross-over bypass) is afgesproken, dan wordt er een snede in beide liezen gezet. De bypass loopt dan bovenlangs het schaambeen, naar het meest aangedane been.

Duur van de operatie

De operatie duurt enkele uren. Als uw toestand het toelaat, gaat u daarna naar de verpleegafdeling voor verder herstel. Na een operatie rondom de grote lichaamsslagader (Aorta), gaat u vaak 1 nacht ter observatie naar een bewaakte afdeling. Dit heet de ICU. U heeft een infuus voor vochttoediening, totdat u zelf weer voldoende kunt drinken. Soms is een maagsonde noodzakelijk. Dit is totdat de maag-darmwerking weer hersteld. Dit geldt ook voor een urinekatheter. 

Ook is het mogelijk dat er een katheter in de rug (epiduraal katheter) zit voor pijnstilling. Na de operatie mag u direct onder begeleiding het bed uit. Daarbij is het belangrijk om opbouwend te belasten. De gemiddelde opnameduur is 7 dagen.

Na de operatie

Na 6 weken komt u terug op de polikliniek. Heeft u koorts? Wordt de wond rood? Komt er troebel vocht uit de wond of voelt u zich ziek? Dan moet u eerder contact opnemen. 

Na een operatie aan een bloedvat is de conditie vaak een stuk achteruit gegaan. Reken op een hersteltermijn van 2 tot 3 maanden. Het is niet altijd nodig de bypass te vervolgen. U hoort van uw behandelaar of er aanvullend onderzoek of een follow-up schema van toepassing is.

Complicaties

Hoe zorgvuldig u ook behandeld wordt, er kunnen na iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen op korte of langere termijn. Complicaties kunnen optreden door de algehele conditie van de patiënt. En ook door de algehele narcose in combinatie met de zwaarte van de operatie. Mogelijke algemene chirurgische complicaties zijn: 

 • Nabloeding 
 • Infectie 
 • Wondgenezingsproblemen 
 • Longontsteking 
 • Vertraagde maag/darm-lediging. 

Specifieke complicaties

Ook kunnen bij deze operatie de volgende specifieke complicaties optreden:

 • Doorbloedingsstoornissen van de benen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een amputatie.
 • Doorbloedingsstoornissen van de nieren met het risico van (permanente) dialyse, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Doorbloedingsstoornissen van de darmen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. 
 • Ongeveer 5 procent van de patiënten die deze ingreep ondergaat, loopt het risico binnen 30 dagen aan de gevolgen ervan te overlijden.

Endovasculair herstel bekkenslagader

Nadat u met uw behandelaar bent overeengekomen tot het uitvoeren van een endovasculaire (dotter-) behandeling van de bekkenslagader, is het verloop als volgt:

Uw behandelaar meldt u aan bij de opnameplanning om een datum voor de ingreep te zoeken. Zodra er een datum is gevonden, krijgt u bericht van de opnameplanning. Op de dag van opname meldt u zich op de afdeling of opnamesuite die u in uw oproep heeft meegekregen. Hier wordt u opgenomen in het ziekenhuis en wordt soms aanvullend bloedonderzoek verricht.

Behandeling

De ingreep vindt meestal plaats op de interventiekamer op de radiologieafdeling. En soms op de operatiekamer (bij hybride herstel). Na een snelwerkende lokale verdovingsinjectie in de lies of beide liezen, wordt met een naald toegang verkregen tot de liesslagaders. 

Contrastmiddel

Hierna wordt geprobeerd om met draden en buisjes langs de aangedane delen van de bekkenslagader te komen. Hiervoor moeten vaak meerdere foto’s van de bloedvaten gemaakt worden. Het aankleuren van de slagaders gebeurt met contrastmiddel. Dit is een soort kleurstof voor Röntgenfoto’s. Vaak zorgt dit voor een warm gevoel in de onderbuik/benen. 

Dotteren

Als het lukt om de verstopping/vernauwing te passeren, wordt er een ballon opgeblazen (dotteren) om het vat weer doorgankelijk te maken. Vaak zal ook een stent geplaatst worden. Zodra de ingreep klaar is, worden de gaten in de liesslagader met een speciale plug dichtgemaakt. Soms is hierna een extra drukverband nodig. 

Naar huis

Na de ingreep gaat u terug naar de verpleegafdeling. Daar heeft u 2 tot 2 uur bedrust, waarna u onder begeleiding uit bed mag. Bij goed herstel kunt u dezelfde dag nog naar huis. 

Is de behandeling onderdeel van een uitgebreider behandelplan, zoals bij wonden? Dan kan het zijn dat u langer in het ziekenhuis moet blijven. Ook bij een gecombineerde ingreep (hybride herstel) kan de opnameduur langer zijn. Dit is meestal een dag of 3.

Na de ingreep

Na 6 weken komt u terug op de polikliniek om te bespreken hoe en of de klachten herstellen. Als u wonden heeft, dan is de termijn waarop u terug moet komen vaak korter. 

Complicaties

Hoe zorgvuldig u ook behandeld wordt, er kunnen bij iedere chirurgische ingreep complicaties voorkomen op korte of langere termijn. Complicaties kunnen optreden door de algehele conditie van de patiënt en aard van de procedure. Mogelijke complicaties zijn: 

 • Nabloeding van de lies waarvoor chirurgisch sluiten (overhechten) noodzakelijk kan zijn.
 • Doorbloedingsstoornissen van de benen, waardoor mogelijk een bijkomende operatie noodzakelijk is. In zeldzame gevallen kan dit leiden tot een amputatie.

20230056 Bypass (omleiding) operatie van de aorta of bekkenslagaders 7-12-2023

Specialisme: Vaatchirurgie Chirurgie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.