Bronchoscopie
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
U heeft in overleg met uw arts een afspraak voor een bronchoscopie. In deze folder leest u hoe het onderzoek verloopt en welke voorbereidingen u moet treffen. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.
Bronchoscopie
Bij een bronchoscopie wordt de binnenkant van uw luchtwegen bekeken. Tijdens het onderzoek wordt er via uw mond of neus een dun, soepel slangetje (bronchoscoop) in uw luchtwegen geschoven. Op de bronchoscoop zit een camera. Zo ziet de arts de structuur van het slijmvlies en ontstekingen of afwijkingen. Ook kan de arts stukjes slijmvlies wegnemen voor onderzoek.
Voorbereiding op het onderzoek
Voor het onderzoek moet u nuchter zijn. Dat betekent:
- U mag 4 uur vóór het onderzoek niet meer eten. U mag tot 2 uur vóór het onderzoek alleen heldere dranken drinken, zoals water, appelsap of thee.
- De laatste 2 uur voor het onderzoek mag u niets meer eten of drinken.
- Gebruikt u medicijnen? Neem die dan op de dag van het onderzoek in met een klein slokje water. Moet u medicijnen met een groot glas water innemen? Doe dit dan vroeg in de ochtend. Inhalatiemedicijnen (pufjes) kunt u gewoon blijven gebruiken.
- Gebruikt u bloedverdunners zoals Acenocoumarol (Sintrommitis), Fenprocoumon (Marcoumar), Dabigatran (Pradaxa), Axibapan ( eliquis), Rivaroxaban (Xarelto)? Het kan dat u hiermee moet stoppen. Dit bespreekt u met uw arts. Soms worden de bloedverdunners tijdelijk vervangen door andere medicijnen. Aspirine en Ascal mag u vaak wel blijven gebruiken.
- Heeft u diabetes en gebruikt u hiervoor insuline of tabletten? Overleg dan met uw behandelend arts hoe u het medicijngebruik aanpast.
Voor het onderzoek
U meldt zich bij het endoscopiecentrum. De verpleegkundige haalt u op uit de wachtkamer. Heeft u een gebitsprothese of andere losse gebitselementen? Dan doet u die uit. Uw keel en luchtwegen worden plaatselijk verdoofd. De arts doet dat met een spray en druppels. U voelt dan minder van het inbrengen van de slang en u hoest minder tijdens het onderzoek. Als het nodig is, krijgt u tijdens het onderzoek extra verdoving. Dat gebeurt dan via de bronchoscoop.
Tijdens het onderzoek
U ligt op uw rug op de onderzoekstafel. De arts schuift de slang voorzichtig via uw mond of neus naar binnen. De verpleegkundige ondersteunt u hierbij. Als de scoop in de luchtpijp zit, krijgt u een bijtring. Deze bijtring beschermt de scoop. Tijdens het onderzoek kunt u normaal ademhalen.
Het helpt als u zich tijdens het onderzoek concentreert op uw ademhaling. Uw hartslag en zuurstofgehalte in het bloed wordt gemeten met een knijpertje op uw vinger. Als dat nodig is, krijgt u extra zuurstof via een slangetje in uw neus.
Bronchoscoop
Met de bronchoscoop bekijkt de arts de binnenkant van uw luchtpijp en de vertakkingen ervan. Soms neemt de arts stukjes weefsel (biopten) of slijm af voor onderzoek. Dit doet geen pijn.
Na het onderzoek
- De verdoving van de mond en keelholte is na het onderzoek nog niet helemaal uitgewerkt. U kunt zich hierdoor verslikken. Daarom mag u pas anderhalf uur na het onderzoek weer eten en drinken. Begin met een slokje water. Als dit goed gaat, probeert u voorzichtig of u ook weer kunt eten.
- Wij raden u aan iemand mee te nemen die u naar huis kan brengen. Het is namelijk niet verstandig zelf te rijden.
- Hoest u na het onderzoek bloed of bloederig slijm op? Maakt u zich daarover geen zorgen.
Tijdsduur
Het onderzoek duurt met voorbereidingen ongeveer 15 tot 25 minuten.
Complicaties
Een bronchoscopie geeft soms complicaties. Denk dan aan een zere keel of neus, heesheid, koorts, hoesten of pijn bij het ademen. Ook is het mogelijk dat u na het onderzoek een beetje bloed of bloederig slijm ophoest. Dit gaat meestal binnen een dag weer over. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken.
Als uw luchtwegen gespoeld zijn, kunt u ’s avonds koorts krijgen. Dat is normaal en hoort de volgende dag over te zijn.
Neem na de bronchoscopie contact op met uw longarts als:
- U langer dan een paar dagen bloed of bloederig slijm ophoest.
- De hoeveelheid bloed die u ophoest toeneemt.
- U een dag na het onderzoek nog koorts heeft.
Uitslag
Direct na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag met u. De uitslag van weefselonderzoek is er niet meteen. Als alle gegevens bekend zijn, krijgt u die uitslag ook van uw arts.
Versie: 310460 06-2023 Bronchoscopie