Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Brandwondencentrum opname
Terug naar bovenliggende pagina

Brandwondencentrum opname

Folder

Inleiding

U bent of wordt opgenomen in Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis. In deze folder leest u wat u kunt verwachten. Hopelijk geeft deze folder u een zo goed mogelijk beeld. Natuurlijk kan deze folder niet al uw vragen beantwoorden. Stel vooral vragen als iets niet duidelijk is. Een opname in het Brandwondencentrum kan heftig zijn. Toch proberen we uw opname zo prettig mogelijk te maken.

Praktische informatie

In het Brandwondencentrum gelden wat praktische regels. Hieronder leest u er meer over.

Bezoektijden

Ouders mogen altijd naar hun kind. Voor andere bezoekers gelden deze openingstijden:

 

Brandwondencentrum 3A

Brandwondencentrum 3E

Tussen 15.00 en 17.00

Tussen 15.00 en 17.00

Tussen 18.00 en 20.00

Tussen 18.00 en 20.00

Contactpersonen

Binnen het Brandwondencentrum gaan we netjes om met de ­gegevens over uw behandeling. We geven niet zomaar informatie aan familie en vrienden. Daarom is het belangrijk dat u 1, maximaal 2 contactpersonen kiest. Zij ontvangen de informatie over u.

Wat gebeurt er als u wordt opgenomen?

Direct na uw opname in het Brandwondencentrum beoordeelt een brandwondenarts uw brandwonden. De arts kijkt waar de brandwonden zitten en hoe groot en diep ze zijn. Verder hangt de behandeling af van uw leeftijd. Daarna kan de arts de juiste behandeling kiezen.

De behandeling van brandwonden

Vaak worden de brandwonden eerst ingesmeerd met een zalf die infectie tegengaat. Daarna wordt de wond met een verband afgedekt. Waar een brandwond zit, is de huid stuk en biedt de huid dus geen bescherming meer. Zo kunnen bacteriën makkelijker de huid binnendringen. Er is dan meer risico op infecties. Ook verliest de huid meer vocht en warmte. Daarom gelden in het Brandwondencentrum strikte hygiëneregels. Daarnaast wordt uw kamer verwarmd. Als het nodig is, krijgt u extra vocht via een infuus. Op de afdeling 3A is een luchtbehandeling. Dit wordt gedaan om zo min mogelijk aanraking met bacteriën te hebben.

Behandelplan op maat

Het medisch team geeft u een behandelplan op maat. Voordat de behandeling start, wordt het behandelplan eerst met u besproken. Ook wordt er in overleg met u een dagschema gemaakt.

Dit doet een brandwond met uw lichaam

Bij een verbranding wordt het hele lichaam extra belast. Al uw organen moeten dan extra hard werken. Brandwonden scheiden stoffen af die in het bloed en daarmee in de bloedsomloop komen. Deze stoffen kunnen u ziek maken. Het eerste wat u hiervan kunt merken, is een zwelling in het gebied van de verbranding. Bij zeer uitgebreide brandwonden kunnen de zwellingen over het hele lichaam ontstaan.

Andere klachten bij een verbranding kunnen zijn:

 • Minder eetlust
 • Misselijkheid
 • Een snelle hartslag
 • Een snelle ademhaling
 • Koorts
 • Vermoeidheid
 • Een slechte concentratie

Verzorging van brandwonden

In het Brandwondencentrum wordt u zo goed mogelijk verzorgd. Hieronder leest u wat u van de verzorging kunt verwachten.

Dagelijkse verzorging
De meeste brandwonden worden gereinigd en opnieuw verbonden. Soms zelfs dagelijks. Deze wondverzorging gebeurt op het bed in uw kamer, onder de douche of in bad. De artsen kunnen de hoeveelheid en het soort medicijnen dan aanpassen. De verpleegkundigen proberen samen met u de verbandwissel zo prettig mogelijk te maken. Hiervoor gebruiken ze ontspanningsoefeningen en bieden ze afleiding.

Voeding
Van brandwonden genezen is topsport. Een topsporter eet en drinkt veel om langdurig en intensief te kunnen bewegen. Met een brandwond moet veel eten en drinken om te kunnen herstellen, want uw lichaam werkt hard. Voor uw herstel is soms extra energie nodig. Daarom kan het zijn dat u extra voeding krijgt.

Bewegen
Bewegen is belangrijk. Zo blijven de genezende brandwonden bij uw gewrichten soepel. Ook bouwt u uw conditie weer op.
Het is belangrijk dat u uw dagelijkse activiteiten straks weer zelfstandig kunt doen. Daarom komen de fysiotherapeut en ergotherapeut u bezoeken. Zij ondersteunen u bij uw herstel.

Psychologische ondersteuning
Opname in een Brandwondencentrum kan heel ingrijpend zijn. De opname vraagt veel van u en uw naaste(n). U en uw naasten kunnen daarbij professionele, psychologische hulp krijgen. Soms komt de psycholoog uit zichzelf met u kennismaken. Maar u mag de arts of verpleegkundige ook zelf laten weten dat u psychologische hulp zou willen.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website https://brandwondenzorg.nl/patienteninformatie/groningen/. Deze website kunt u via uw tablet of telefoon bezoeken. De informatie staat ook op het multimediascherm bij uw bed.

Informatie voor bezoekers van het Brandwondencentrum

Uw dierbare is opgenomen in het Brandwondencentrum Groningen in het Martini Ziekenhuis. Deze informatie is bedoeld voor u als bezoeker. Bezoek is van harte welkom, wel gelden er wat afspraken. Dat is om de patiënt te beschermen. We willen vooral voorkomen dat er een infectie ontstaat. U mag op bepaalde tijden langskomen, met 2 personen tegelijk. Ook zijn er regels over het meenemen van cadeaus, kleding, eten en drinken. In het Martini Ziekenhuis kunt u op meerdere plekken wat eten en drinken. Post sturen naar uw dierbare wordt gewaardeerd. Deze post wordt elke dag bezorgd.

Regels

 • We vragen u vriendelijk om met maximaal 2 personen tegelijk te komen.
 • Per bezoekuur mag u 1 keer wisselen, mochten er meer mensen willen komen.
 • Maximaal 4 bezoekers per dag.
 • De afspraken over bezoek kunnen veranderen als dat nodig is voor de patiënt.

Regels voor Brandwondencentrum 3A

 • Op bezoek komen moet altijd overlegd worden met het contactpersoon.
 • Bent u zelf ziek of heeft u open wonden? Bespreek dit voor uw bezoek met de verpleegkundige. Dit vanwege het gevaar op infecties.
 • Jonge kinderen (tot 10 jaar) mogen niet zomaar op bezoek komen. Dit om de patiënten te beschermen tegen bacteriën die jonge kinderen vaak bij zich dragen. Soms kan er een uitzondering worden gemaakt. Overleg altijd eerst even met de verpleegkundige.

Toegang tot Brandwondencentrum 3A

Op afdeling 3A moet u zich eerst melden bij het secretariaat. Of u neemt via de intercom contact op met de verpleegkundige. Druk daarvoor op de knop bij de ingang.

Voordat u de afdeling op mag, moet u uw sieraden en horloge afdoen. Ook moet u uw handen wassen en een beschermende jas aantrekken. Dit i.v.m. hygiëne

Wat mag u wel en niet meenemen?

Voor het meenemen van kleding, cadeaus, eten en drinken gelden wat regels. Hieronder leest u er meer over.

Kleding

 • De patiënt krijg een pyjama van het Brandwondencentrum.
 • Bezoek mag kleding meenemen, daar zijn regels voor:
  • De kleding moet van 100% katoen zijn.
  • De kleding moet thuis gewassen zijn op 60 graden.
  • Gedragen kleding neemt u dagelijks mee naar huis.

Cadeaus

Er gelden regels voor het geven van cadeaus. Vanwege de hygiëne, mag u niet alles meenemen en geven. Het cadeau moet in elk geval goed schoongemaakt kunnen worden. Het liefst is het een nieuw gekocht product.

Neemt u iets mee naar het Brandwondencentrum? Dan raden we aan om uw meegenomen spullen bij binnenkomst direct te laten zien. Sommige dingen zullen we vooraf extra schoonmaken.

Let op: planten en bloemen zijn niet toegestaan.

Eten en drinken

Hiervoor zijn bepaalde regels, overleg dit met de verpleegkundige.

Toegang tot Brandwondencentrum 3E

Op afdeling 3E mag u direct naar de kamer van de patiënt lopen tijdens bezoekuren. Soms hangt er een bordje op de kamer met de vraag of u zich bij de verpleging wilt melden. Doe dit voordat u de kamer ingaat.

Let op: planten en bloemen zijn niet toegestaan.

Adres, route en parkeren

U kunt uw auto parkeren op de parkeerplaats aan de Van Swietenlaan. Hier staan tevens de betaalautomaten.

Heeft u moeite met lopen? U kunt tussen 07.00 en 20.00 met de pendelbus naar de hoofdingang. Ook kunt u een rolstoel lenen.

Blijft de patiënt langer dan 10 dagen in het ziekenhuis? Informeer bij de secretaresse voor een weekkaart.

Post

Een kaartje ontvangen doet de patiënt goed. Post wordt daarom dagelijks bezorgd bij het Brandwondencentrum. Voordat de patiënt de kaart krijgt, verwijderen we de envelop. Dat doen we zodat de patiënt de post zo ‘schoon’ mogelijk krijgt. Stuurt u vertrouwelijke informatie? Gebruik dan een extra envelop.

Postadres

Naam patiënt

Brandwondencentrum Groningen

Afdeling 3A of 3E

Martini Ziekenhuis

Postbus 30033

9700 RM Groningen

Horeca

In het Martini Ziekenhuis kunt u op meerdere plekken wat eten of drinken. Bijvoorbeeld in het Martini Restaurant of de Espressobar. Daarnaast bent u welkom in het Martini Paviljoen. Daar is een leestafel met verschillende kranten en tijdschriften. Is het mooi weer? Dan kunt u vanuit het Martini Paviljoen doorlopen naar de binnentuin. Kijk voor de verschillende openingstijden op de website www.martiniziekenhuis.nl.

Versie: 00099 11-2023 Brandwondencentrum opname

Specialisme: Brandwondencentrum
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.