Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Blaassteenoperatie (lithotrypsie)
Terug naar bovenliggende pagina

Blaassteenoperatie (lithotrypsie)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

U wordt binnenkort opgenomen in het Martini Ziekenhuis voor een urologische operatie. Bij onderzoek zijn één of meerdere stenen in de blaas geconstateerd. Uw behandelend arts heeft met u besproken dat deze verwijderd moet(en) worden. De operatie wordt blaassteen lithotrypsie genoemd. In deze folder leest u meer over blaasstenen en de operatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw uroloog.

Blaasstenen

Blaasstenen zijn stenen in de blaas. Meestal zijn het nierstenen die via de urineleider in de blaas terechtkomen. Zo zijn ze met de plas mee naar buiten gekomen. Een steentje kan echter ook achterblijven in de blaas en daar gaan groeien.

Klachten

In veel gevallen merkt u niets van blaasstenen. Soms kunnen ze echter het plassen bemoeilijken. Pijn en een brandend gevoel tijdens het plassen zijn symptomen ervan. Blaasstenen kunnen ook een blaasontsteking veroorzaken. 

Oorzaken

Blaasstenen bestaan, net als de meeste nierstenen, hoofdzakelijk uit calcium. Vaak is de samenstelling ervan een mengsel van verschillende kristallen. Oxalaat of urinezuur zijn 2 van dit soort kristallen.

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u zich op deze operatie voorbereidt. Hieronder leest u hoe welke voorbereidingen er zijn.

Spreekuur uroloog

Vóór de operatie gaat u naar het spreekuur op de polikliniek Urologie. Op dit spreekuur praat u met een uroloog, een uroloog in opleiding of een afdelingsarts. De arts vertelt u over de operatie, mogelijke complicaties en hoe lang u in het ziekenhuis blijft.

Preoperatief spreekuur

Vóór de operatie heeft u een afspraak voor het preoperatieve spreekuur. Deze afspraak is op de polikliniek Anesthesiologie. In de folder Preoperatief Spreekuur en anesthesie leest u er meer informatie over. Hierin staat onder andere wat u meeneemt naar de afspraak.

De opnameplanning stuurt u informatie over de datum en tijd van opname in het ziekenhuis. Zie voor meer informatie over uw opname de folder Uw opname in het Martini Ziekenhuis.

Nuchter zijn

U moet nuchter zijn voor de operatie. Dit betekent dat u voor de operatie niet al­les mag eten en drinken. Wat u wel en niet mag eten, leest u in de folder Preoperatief spreekuur en anesthe­sie.

De opname

In de folder Meerdaagse opname leest u meer over een operatie en het verblijf in het ziekenhuis. De datum en tijd van uw operatie krijgt u van de Opnameplanning.

De operatie

De operatie gebeurt onder algemene narcose of onder plaatselijke verdoving. Bij een plaatselijke verdoving krijgt u een ruggenprik. 

De blaassteen wordt verwijderd via de plasbuis. Tijdens de operatie ligt u op uw rug met uw benen in beensteunen. De arts schuift via uw plasbuis een scoop (een kijkertje) in uw blaas. Hiermee kan de arts de blaassteen zien en weghalen. Soms moet de blaassteen daarvoor eerst kleiner gemaakt worden. Dit gebeurt met een speciale laser of knijptang. Terwijl dit gebeurt, wordt de blaas via de scoop gespoeld met spoelvloeistof. Zo wordt het gruis van de blaassteen en kleine bloedstolsels weggespoeld.

Duur van de operatie

De operatie duurt ongeveer 30 minuten. Voor deze operatie nemen we u ongeveer 1 dag en 1 nacht op.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Uw contactpersoon wordt gebeld dat de operatie is afgelopen. Op de uitslaapkamer worden uw bloeddruk en hartslag gecontroleerd. U heeft een infuus in uw arm. Daarmee krijgt u vocht toegediend. U heeft een katheter in uw blaas. Dit is een slangetje in de plasbuis dat er voor zorgt dat de urine en gruis uit de blaas kan lopen. U hoeft dan niet zelf te plassen. De urine kan in het begin nog wat bloederig zijn.

U blijft een tijdje op de uitslaapkamer. Hoe lang u daar blijft, hangt af van hoe het met u gaat. Op de uitslaapkamer mag u geen bezoek ontvangen. Een verpleegkundige brengt u daarna terug naar de afdeling.

Weer naar huis

De katheter wordt verwijderd als de urine helder is. Meestal is dit de dag na de operatie. U kunt dan zelf weer plassen. In het begin kunt u een branderig gevoel hebben bij het plassen. Ook kan er bloed in de urine zitten. Als u goed drinkt, ruim 2 liter, spoelt u de blaas en verdwijnen deze klachten snel.  Als het plassen na het verwijderen van de katheter goed gaat, mag u naar huis.

Om de blaas goed door te spoelen is het verstandig om goed te drinken, ruim 2 liter.

Mogelijke complicaties

Na elke ingreep kan een complicatie ontstaan. Meestal gaat een operatie en de periode daarna zonder problemen. Problemen die bij deze ingreep voor kunnen komen zijn:

 • Branderigheid tijdens het plassen.
 • Blaasontsteking waarvoor behandeling met antibiotica nodig is.
 • Tijdelijk bloed in de urine tijdens het plassen.
 • Lukt het niet om alle stenen (of rest fragmenten) te verwijderen.
 • Ontstaan na verloop van tijd opnieuw blaasstenen.

Zeer zelden

 • Beschadiging van de urinebuis waardoor litteken en vernauwingen kunnen ontstaan.
 • Perforatie (gaatje) van de blaas. Vaak kan dit behandeld worden door wat langer de blaaskatheter in te houden. Soms is een operatie via een snede in de onderbuik nodig om de blaas te hechten.

 • Blijken de stenen te groot om via de plasbuis te verwijderen? Dan is en operatie via een snede in de onderbuik nodig om de blaas te openen en de stenen te verwijderen.

Wanneer bellen?

Als er sprake is van:

 • Aanhoudende pijn die niet verdwijnt met paracetamol.
 • Koorts met een temperatuur boven de 38,5 graden Celsius.
 • Niet kunnen plassen.
 • Erg bloederige urine met bloedstolsels die niet verdwijnen met veel drinken.

Controle

U krijgt een controleafspraak voor op de polikliniek thuis gestuurd.

 

Blaassteenoperatie - 29-11-2023 

Specialisme: Urologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.