Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Folders
  3. Begeleiding chronisch zieken
Terug naar bovenliggende pagina

Begeleiding chronisch zieken

Folder

Algemeen

  • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
  • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
  • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
  • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Samenvatting

Als u chronisch ziek bent, kan sporten onnatuurlijk voelen. Toch is het goed voor uw conditie, zelfvertrouwen en nachtrust. De sportarts kan een sportmedisch onderzoek doen om te kijken wat u aankunt. Daarna krijgt u een persoonlijk behandelplan om te bewegen. Daarbij kan de fysiotherapeut u begeleiden. De kosten kunnen worden vergoed vanuit de basisverzekering of aanvullende verzekering. De vergoeding hangt af van uw verzekering.

Inleiding

Sporten kan onnatuurlijk voelen als u chronisch ziek bent of een aandoening heeft. Als u bijvoorbeeld hart- of longpatiënt bent, diabetes heeft of chronisch vermoeid bent. Of misschien bent u behandeld vanwege kanker. Toch heeft beweging een positieve invloed op uw gezondheid en kwaliteit van leven. Beweging is goed voor de conditie, het zelfvertrouwen en de nachtrust. Daarnaast kan het een gunstige invloed hebben op de ziekte of het gebruik van medicijnen. De sportarts kan u persoonlijk begeleiden en adviseren over een geschikte sport of manier van bewegen. In deze folder leest u over het consult en de vergoeding.

Onderzoek

Uw behandelend specialist of huisarts kan u doorverwijzen. De sportarts begint met een sportmedisch onderzoek om te kijken wat u aan kunt (belastbaarheid). Eerst bespreekt hij uw voorgeschiedenis, klachten en eerdere sporten met u. Daarna doet de arts verschillende onderzoeken, zoals een algemeen lichamelijk onderzoek, orthopedisch onderzoek en longfunctie-onderzoek. Als laatste kan de sportarts een maximale inspanningstest afnemen Dan gaat u fietsen en wordt uw hartritme bekeken. Ook heeft u een mondkapje op voor de ademgasanalyse. Met deze onderzoeken weet de arts welke sport en beweging u aan kunt.

Behandeling

Met de informatie van het sportmedisch onderzoek, maakt de arts een persoonlijk behandelplan. Daarbij luistert de arts naar uw interesses en voorkeuren, zodat u gemotiveerd blijft om te bewegen.
Wanneer nodig, kunt u begeleiding van een fysiotherapeut krijgen. Vaak krijgt u halverwege of aan het einde van de behandeling nog een inspanningstest. Dit gebeurt om te kijken of u vooruitgaat. Misschien moet het behandelplan aangepast worden.
Uw huisarts en/of behandelend arts krijgt een verslag van het sportmedisch advies.

Kosten en vergoeding

Bij klachten of ziekte, kan uw huisarts of behandelend arts u doorverwijzen. Dan valt het sportmedisch onderzoek onder de basisverzekering en betaalt u eigen risico.
Het is ook mogelijk om zonder verwijzing een sportmedisch onderzoek aan te vragen. Dan betaalt u de kosten zelf. Het gaat niet van uw eigen risico af.
Daarnaast is vergoeding via een aanvullende verzekering mogelijk. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden sportmedisch onderzoek via de aanvullende polis. Hoeveel vergoed wordt, verschilt per verzekering en per aanvullende pakket.
Op de website www.sportzorg.nl vindt u meer informatie.

Het Martini Sportmedisch Centrum is lid van de FSMI en is SCAS-gecertificeerd. Daarmee voldoen we aan de eisen die verzekeraars aan een vergoeding stellen.

Tevredenheid

Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)

Mijn Martini

Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.

Versie: 20150112 05-2023 Begeleiding chronisch zieken

Specialisme: Sportgeneeskunde

Contact informatie

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.