Actigrafie (registreren van het rust- en activiteitenpatroon)
Algemeen
- Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
- Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
- Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
- Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.
Inleiding
In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een actigrafie. Bij actigrafie registreert de actigraaf gedurende 2 tot 3 weken uw bewegingen. Een actigraaf is een apparaat dat eruitziet als een horloge. Zo wordt uw rustpatroon en activiteitenpatroon op een eenvoudige manier vastgelegd. Achteraf wordt op de computer uw slaap-waakritme uitgelezen.
Actigrafie
Met de actigraaf worden de inslaaptijden en de daadwerkelijke slaaptijden gesignaleerd. Zo zien we hoe lang het duurt voordat u in slaap valt. En of u ’s nachts vaak wakker wordt. Met deze registratie krijgen we ook dutjes overdag in beeld.
Opsporen van slaapstoornissen
Een sensor in het apparaatje registreert naast de lichaamsactiviteit ook de hoeveelheid licht. Zo is het duidelijk of u slaapt of dat u wakker en actief bent. Met de actigraaf kunnen we zo slaapstoornissen opsporen, die gepaard gaan met een verstoord slaap-waakritme. Hierbij valt te denken aan een verschoven slaapritme. Of de gevolgen van wisseldiensten of van een jetlag.
Normaal ritme aanhouden
De actigraaf meet 2 tot 3 weken uw bewegingen. Belangrijk is dat u tijdens deze weken gewoon doorgaat met uw normale bezigheden en uw normale dagritme aanhoudt.
U draagt de actigraaf altijd tijdens de looptijd van de test. Het apparaatje is waterdicht, dus ook tijdens het douchen of zwemmen houdt u de actigraaf gewoon om.
Let op dat de mouw van uw kleding niet over de actigraaf valt. Dit heeft namelijk invloed op de lichtmeting.
Op de actigraaf zit een kleine knop. Zowel bij het slapen gaan als bij het wakker worden drukt u op dit knopje. U krijgt hierover informatie mee bij het afhalen van de actigraaf.
Hoe gebruikt u het dagboek?
Wij vragen u om tijdens het onderzoek een klein dagboek bij te houden. Hierin noteert u in het kort uw activiteiten en de daarbij horende tijdstippen. De registratie van de actigraaf wordt namelijk gecombineerd met de gegevens van uw dagboek.
Activiteiten opschrijven
Perioden met weinig licht of met weinig beweging zijn soms moeilijk te duiden. Daarom willen we van die momenten graag weten wat u in werkelijkheid gedaan hebt. Activiteiten die belangrijk zijn om te noteren zijn bijvoorbeeld sporten, maar ook langdurig stil zitten. U kunt hierbij denken aan: slapen of een dutje doen, een boek lezen of een voorstelling bijwonen. Maar ook film of TV kijken, visite, vergadering, bureauwerk of even stilzitten tijdens het werk.
Kwaliteit van slaap
Ons advies is om iedere ochtend in te vullen of u goed geslapen hebt. Schrijf ook op hoe laat u naar bed gaat en hoe laat u opstaat. We kijken vooral naar onregelmatigheden in het slaappatroon. Bij een slechte nachtrust kunt u bijvoorbeeld vermelden rond welke tijd u wakker was en of u een poos uit bed bent geweest. Daarnaast beschrijft u iedere avond kort uw activiteiten van de afgelopen dag.
Tijdsduur
Het onderzoek duurt 2 tot 3 weken. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.
Let op!
Ga zorgvuldig met de actigraaf om. We vragen u om bij extreme bezigheden de actigraaf af te doen. Dit is bijvoorbeeld bij sloop- of schilderwerkzaamheden of een saunabezoek. Vermeld dit dan ook in uw dagboek.
Afhalen actigraaf
Bij uw eerste afspraak op de afdeling KNF krijgt u de actigraaf mee. We leggen u uit hoe u deze gebruikt. Om de actigraaf mee naar huis te kunnen nemen, ondertekent u een bruikleenovereenkomst. Daarin staat dat u voorzichtig met de actigraaf omgaat. En dat u het apparaatje terugbrengt naar het Martini Ziekenhuis.
Terugbrengen actigraaf
Bij uw tweede afspraak op de afdeling KNF kan de actigraaf af en levert u deze in. Dit doet u samen met het ingevulde dagboek bij de balie van de afdeling.
Uitslag
De KNF-neuroloog beoordeelt het onderzoek in combinatie met uw dagboek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.
Tevredenheid
Wij gaan ervan uit dat de behandeling naar tevredenheid loopt. Bent u niet tevreden? Bespreek dit dan eerst met degene die hiervoor direct verantwoordelijk is. U kunt ook een afspraak maken met het hoofd van de afdeling of met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meer informatie hierover vindt u op: Vertel het ons (martiniziekenhuis.nl)
Mijn Martini
Inzicht in uw medisch dossier en afspraken? U vindt het in Mijn Martini.
Versie: 20190023 05-2023 Actigrafie (registreren van het rust- en activiteitenpatroon)
Contact informatie
-
Routenummer: 0.6 Telefoonnummer: (050) 524 5180 E-mailadres: polikliniek.neurologie@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)Openingstijden: Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur. Bijbehorende specialisme(n):