Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Actigrafie (registratie rust- en activiteitenpatroon)
Terug naar bovenliggende pagina

Actigrafie (registreren van het rust- en activiteitenpatroon)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Binnenkort gaat u naar de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voor een actigrafie. Dat gebeurt met een actigraaf. In deze folder leest u wat een actigraaf is en wat deze doet. Daarnaast leest u hoe u het dagboek invult. Tot slot leest u over het ophalen en terugbrengen van de actigraaf. Deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw arts.

Wat is actigrafie?

Bij actigrafie registreert de actigraaf gedurende 2 tot 3 weken uw bewegingen. Een actigraaf is een apparaat dat eruitziet als een horloge. Zo wordt uw rustpatroon en activiteitenpatroon op een eenvoudige manier vastgelegd. Achteraf wordt op de computer uw slaap-waakritme uitgelezen.

Met de actigraaf worden de inslaaptijden en de echte slaaptijden bekeken. Zo ziet de arts hoe lang het duurt voordat u in slaap valt. En of u ’s nachts vaak wakker wordt. Met deze registratie zien de arts ook of u overdag dutjes doet.

Opsporen van slaapstoornissen

Een sensor in het apparaatje registreert naast de lichaamsactiviteit de hoeveelheid licht. Zo is het duidelijk of u slaapt of dat u wakker en actief bent. De actigraaf helpt om slaapstoornissen met een verstoord slaap-waakritme opsporen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verschoven slaapritme. Of de gevolgen van wisseldiensten of van een jetlag.

Hoe gebruikt u de actigraaf? 

 • De actigraaf meet 2 tot 3 weken uw bewegingen. Het is belangrijk dat u doorgaat met uw normale bezigheden en uw dagritme aanhoudt.
 • U draagt de actigraaf de hele tijd. De actigraaf is waterdicht, dus ook tijdens het douchen of zwemmen houdt u deze om.
 • Let op dat de mouw van uw kleding niet over de actigraaf valt. Dit heeft namelijk invloed op de lichtmeting.
 • Op de actigraaf zit een kleine knop. Zowel bij het slapen gaan als bij het wakker worden drukt u op dit knopje. U krijgt hierover informatie mee bij het afhalen van de actigraaf.

Let op

Ga zorgvuldig met de actigraaf om. Doe bij extreme bezigheden de actigraaf af. Dit is bijvoorbeeld bij sloop- of schilderwerkzaamheden of een saunabezoek. Vermeld dit dan ook in uw dagboek.

Hoe gebruikt u het dagboek?

U wordt gevraagd om tijdens het onderzoek een klein dagboek bij te houden. Hierin noteert u in het kort uw activiteiten en het tijdstip van de activiteiten. Voor de uitslag van de test kijkt de arts namelijk naar de gegevens van de actigraaf en naar uw dagboek.

Activiteiten opschrijven

Perioden met weinig licht of met weinig beweging zijn soms moeilijk te duiden. Daarom wil de arts van die momenten graag weten wat u precies gedaan hebt. Het is belangrijk om op te schrijven wanneer u gaat sporten, maar ook wanneer u lang stilzit. U kunt hierbij denken aan:

 • Slapen
 • Dutje doen
 • Boek lezen
 • Voorstelling bijwonen
 • Film of tv kijken
 • Visite ontvangen
 • Vergaderen
 • Aan uw bureau werken
 • Even stilzitten tijdens het werk

Kwaliteit van slaap

Het advies is om iedere ochtend in te vullen of u goed geslapen hebt. Schrijf ook op hoe laat u naar bed gaat en hoe laat u opstaat. De arts kijkt vooral naar onregelmatigheden in het slaappatroon. Heeft u slecht geslapen? Schrijf dan op rond welke tijd u wakker was en of u een poos uit bed bent gewest. Daarnaast beschrijft u iedere avond kort uw activiteiten van de afgelopen dag.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt 2 tot 3 weken. Dit hangt af van uw persoonlijke situatie.

Afhalen en terugbrengen actigraaf

 • Bij uw eerste afspraak op de afdeling KNF krijgt u de actigraaf mee. U krijgt uitleg over hoe u deze gebruikt. Om de actigraaf mee naar huis te kunnen nemen, ondertekent u een bruikleenovereenkomst. Daarin staat dat u voorzichtig met de actigraaf omgaat. En dat u het apparaatje terugbrengt naar het Martini Ziekenhuis.
 • Bij uw tweede afspraak op de afdeling KNF kan de actigraaf af en levert u deze in. Dit doet u samen met het ingevulde dagboek bij de balie van de afdeling.

De uitslag

De KNF-neuroloog beoordeelt het onderzoek in combinatie met uw dagboek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.

Versie: 20190023 05-2023 Actigrafie (registreren van het rust- en activiteitenpatroon)

Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.