Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Folders
 3. Aangezichtspijn (Sweet-methode)
Terug naar bovenliggende pagina

Aangezichtspijn (Sweet-methode)

Folder

Algemeen

 • Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs).
 • Heeft u een zorgverzekering in het buitenland? Neem dan ook uw verzekeringspapieren mee.
 • Kunt u om dringende redenen niet komen voor de operatie of het onderzoek? Bel dan met de polikliniek of afdeling.
 • Uw persoonlijke medische gegevens en afspraken bekijken? Dat kan in ons digitale patiëntenportaal Mijn Martini. U kunt met uw DigiD inloggen via www.martiniziekenhuis.nl/mijnmartini.

Inleiding

Uw behandelend pijnarts heeft met u besproken dat uw pijnklachten behandeld worden door middel van de Sweet-methode (warmtebehandeling van aangezichtspijn). In deze folder leest u meer over deze behandeling. De informatie in deze folder is een aanvulling op het gesprek met uw behandelend arts.

Wat is aangezichtspijn?

Bij aangezichtspijn heeft u heftige pijnaanvallen in uw gezicht. De pijn wordt veroorzaakt door een prikkeling van de aangezichtszenuw. De pijn treedt op na een prikkel die normaal niet pijnlijk is, bijvoorbeeld een aanraking van de huid, eten, praten, tandenpoetsen of koude wind. Het kan dat de pijn na een tijdje zomaar verdwijnt en dan plotseling weer terugkomt. Er is geen duidelijke oorzaak bekend.

Behandeling van aangezichtspijn gebeurt via de Sweet-methode. Hierbij wordt via een naaldje de aangezichtszenuw behandeld met warmte. Warmte heeft een positieve invloed op de manier waarop pijn door de zenuw wordt doorgegeven. Hierdoor worden uw pijnklachten meestal minder.

Voor de behandeling

Voordat u behandeld wordt, zijn er een paar belangrijke zaken waar u rekening mee moet houden.

Medicatie

Als u medicatie gebruikt die de bloedstolling beïnvloedt, moet u daarmee vóór de behandeling tijdelijk stoppen. Dit overlegt u altijd eerst met de pijnarts. U kunt uw andere medicijnen gewoon blijven innemen. Als u een allergie of overgevoeligheid heeft voor jodium, pleisters of contrastmiddelen, dan vertelt u dat aan uw pijnarts.

Nuchter

U dient voor deze behandeling nuchter te zijn. Meer informatie hierover leest u in de folder Nuchterbeleid.

Voorbereiding

U draagt het beste gemakkelijk zittende kleding en u neemt geen kostbaarheden mee naar het ziekenhuis. U mag tijdens de behandeling geen sieraden of piercings dragen.

Als u op de dag van de behandeling koorts heeft, dan meldt u dat zo snel mogelijk. Uw behandeling kan dan niet doorgaan en wordt verplaatst naar een andere dag.

Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u contact op met de Pijnpolikliniek. U hoort dan of de behandeling door kan gaan.

De behandeling

Op de dag van de behandeling wordt u naar de rustruimte gebracht. Daar kleedt u zich om. Tijdens de behandeling draagt u een operatiejasje. U wordt op een bed van de rustruimte naar de behandelkamer gebracht.

U wordt aangesloten op een monitor om bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte te bewaken. U krijgt ook een infuus. Uw behandeling gebeurt in overleg met uw pijnarts, in dagbehandeling. De behandelkamer is speciaal ingericht voor pijnbestrijding. Een medewerker op de behandelkamer stelt u een paar vragen (Time Out) en daarna vindt de behandeling plaats.                     

Eerst wordt de behandelplek plaatselijk verdoofd. Daarna krijgt u een roesje  (intermitterend sedatie). U ligt op uw rug op de behandeltafel, waarbij uw hoofd stevig ligt, zodat het niet kan bewegen. Dan plaatst de pijnarts een naald bij de zenuwknoop van de trigeminuszenuw. Die zenuw zit tussen het oor en het jukbeen. Dan krijgt u een proefstroompje om te kijken of de naald op de goede plek zit. Als het op de goede plaats zit, begint de warmtebehandeling. Door de verdoving en het roesje merkt u weinig van de behandeling.     

Na de behandeling wordt u naar de rustruimte teruggebracht. Daar blijft u nog 60 minuten in bed. U wordt weer aangesloten op een monitor.  Als u zich goed voelt, kunt u na overleg met de verpleegkundige weer naar huis.

Na de behandeling

Na de behandeling van aangezichtspijn merkt u soms veranderingen. Deze veranderingen zijn tijdelijk en gaan vaak vanzelf weer over:

 • U kunt last hebben van napijn. Die pijn kan soms een paar dagen duren. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen.
 • Er is altijd een kleine kans dat u een allergische reactie krijgt op gebruikte medicatie. Dit komt bijna nooit voor. Als dat toch zo is, krijgt u daar medicatie voor en blijft u langer in het ziekenhuis.

Complicaties

De volgende complicaties kunnen gebeuren. Dit komt bijna nooit voor.

 • Een bloeduitstorting.
 • Een doof gevoel in het gezicht en hoornvlies.
 • Minder kracht tijdens het kauwen. 
 • Zenuwpijn op de plek waar u behandeld bent.
 • Een infectie, die wordt veroorzaakt doordat een bacterie uit het wangslijmvlies in het hersenvocht terechtkomt. Zo kan een hersenvliesontsteking ontstaan. Krijgt u koorts met hoofdpijn en nekstijfheid? Neem dan meteen contact op met uw behandelend arts.

Resultaat van de behandeling

Pas na een paar weken kan het resultaat van de behandeling worden beoordeeld. Het kan goed dat u al eerder merkt dat de behandeling heeft gewerkt. Soms is een extra behandeling nodig. Het is belangrijk om na de behandeling goed op te letten hoe u zich voelt en of u veel pijn heeft. Ook als u steeds minder pijn heeft, is dat voor de pijnarts belangrijke informatie. Zo kan de arts zien of uw behandeling goed heeft gewerkt.

Versie: 00040 Aangezichtspijn (Sweet-methode) 2023-08

Specialisme: Anesthesiologie
Deel via e-mail

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.