Onderzoek en diagnose
Met een glucosetest kunnen we vaststellen of u zwangerschapsdiabetes heeft. Te hoge bloedsuikers kunnen de groei van uw baby versnellen. De gynaecoloog zal de zwangerschapscontroles overnemen van de verloskundige en met een echo de groei van de baby in de gaten houden.
Van de diabetesverpleegkundige krijgt u verdere informatie en een bloedglucosemeter, zodat u zelf de bloedglucosewaarden kunt meten. U krijgt het advies om gezonde voeding te blijven eten. De diëtist kan u daarbij ondersteunen.
Behandeling
Door een gezond gewicht te krijgen en/of te behouden na de zwangerschap, kunt u de kans op het krijgen van type 2 diabetes verkleinen. Wanneer de bloedglucosewaarden boven de streefwaarden zijn, ondanks de voedings- en leefstijladviezen, kunnen er insuline injecties nodig zijn. U krijgt informatie en uitleg hierover van de internist en de diabetes verpleegkundige.
Blijft uw bloedglucose binnen de streefwaarden en is de groei van het kind niet te groot? Dan is een thuisbevalling onder begeleiding van uw eigen verloskundige ook mogelijk.
Controle
De zwangerschapscontroles vinden in het ziekenhuis plaats door een multidisciplinair team. Op één dagdeel ziet u de verschillende hulpverleners.
Nazorg
Na de bevalling is de zwangerschapsdiabetes verdwenen. U wordt gevraagd om nog 3 dagen de bloedsuiker te controleren. Deze waarden bespreekt met de diabetes verpleegkundige met u tijdens de nacontrole.
Versie: 12 februari 2020