Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes

Uw huisarts of verloskundige stuurt u door naar de gynaecoloog als u zwangerschapsdiabetes heeft. Tijdens dit spreekuur kijkt de gynaecoloog naar de groei van de baby. U wordt door de diabetesverpleegkundige en de diëtist (onder supervisie van de internist) begeleid in hoe u zelf uw bloedsuikers kunt regelen. 

Onderzoek en diagnose

Met een glucosetest kunnen we vaststellen of u zwangerschapsdiabetes heeft. Te hoge bloedsuikers kunnen de groei van uw baby versnellen. De gynaecoloog zal de zwangerschapscontroles overnemen van de verloskundige en met een echo de groei van de baby in de gaten houden.

Van de diabetesverpleegkundige krijgt u verdere informatie en een bloedglucosemeter, zodat u zelf de bloedglucosewaarden kunt meten. U krijgt het advies om gezonde voeding te blijven eten. De diëtist kan u daarbij ondersteunen. 

Behandeling

Door een gezond gewicht te krijgen en/of te behouden na de zwangerschap, kunt u de kans op het krijgen van type 2 diabetes verkleinen. Wanneer de bloedglucosewaarden boven de streefwaarden zijn, ondanks de voedings- en leefstijladviezen, kunnen er insuline injecties nodig zijn. U krijgt informatie en uitleg hierover van de internist en de diabetes verpleegkundige.

Blijft uw bloedglucose binnen de streefwaarden en is de groei van het kind niet te groot? Dan is een thuisbevalling onder begeleiding van uw eigen verloskundige ook mogelijk.

Controle

De zwangerschapscontroles vinden in het ziekenhuis plaats door een multidisciplinair team. Op één dagdeel ziet u de verschillende hulpverleners.

Nazorg

Na de bevalling is de zwangerschapsdiabetes verdwenen. U wordt gevraagd om nog 3 dagen de bloedsuiker te controleren. Deze waarden bespreekt met de diabetes verpleegkundige met u tijdens de nacontrole. 

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
7 dagen
Onderzoek
7 dagen

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.