Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Ziekte van Dupuytren (operatieve behandeling)

Ziekte van Dupuytren (operatieve behandeling)

Door de ziekte van Dupuytren heeft u moeite met het strekken van uw vingers. Samen met uw plastisch chirurg heeft u gekozen voor een operatie. Tijdens deze operatie verwijdert de chirurg het verdikte weefsel in uw hand. Zo kunt u uw hand beter strekken.

U komt hiervoor naar onze polikliniek en mag dezelfde dag weer naar huis. Dat noemen wij dagbehandeling. Na de operatie krijgt u tips voor oefeningen van de handtherapeut.

Voorbereiding

In de maanden voor de operatie komt u naar het preoperatief spreekuur. Hier ziet u de anesthesioloog die met u de verdoving bespreekt. Ook heeft u een gesprek met de verpleegkundige. U krijgt van ons een uitnodiging voor het spreekuur en een vragenlijst. Deze vult u in en neemt u mee. Daarna onderzoeken wij op de afdeling Handtherapie de kracht en beweeglijkheid van uw hand. Zo kan de handtherapeut u na de operatie zo goed mogelijk helpen bij de revalidatie.

Roken, medicijnen

Wij raden u sterk aan om een aantal weken voor de operatie te stoppen met roken. Dan genezen uw wonden beter.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Geef dit dan aan bij de chirurg. U moet daar namelijk tijdelijk mee stoppen voor de operatie. De chirurg geeft u hier extra informatie over.

Eten

Op de dag van de operatie is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat uw maag leeg is. De informatie over tot wanneer u nog iets mag eten of drinken, vindt u in uw opnamebrief.

Kleding en sieraden

Het is verstandig om kleding met mouwen te dragen die los rond uw pols zitten. Zo knelt het verband om uw hand en pols na de operatie niet. Sieraden om uw hand moet u voor de operatie af doen. Ook is het belangrijk dat u vervoer naar huis regelt. Door de verdoving en de operatie aan uw hand mag u niet zelf naar huis rijden.

De operatie

De dag van de operatie komt u naar de afdeling Dagbehandeling. Tijdens de operatie blijft u wakker. Alleen uw hand wordt verdoofd. U krijgt een strakke band om uw bovenarm die wordt opgepompt. Dit zorgt ervoor dat er geen bloed meer in uw arm stroomt. Zo kan de chirurg beter opereren. Dit kan wel even vervelend aanvoelen.

De chirurg tekent met een stift de juiste plek af op uw hand. U krijgt een aantal prikjes met verdoving rondom deze plek. Wanneer de chirurg meer dan twee vingers gaat behandelen, wordt de verdoving toegediend door een prik in uw oksel.

Dan maakt de chirurg een sneetje in de huid. Via deze snee worden de verdikte weefselstrengen verwijderd. Dit is een precies werkje, want uw zenuwen en bloedvaten in dit gebied moeten worden gespaard. De chirurg probeert de gebogen stand van de vingers zoveel mogelijk te corrigeren. Als de vingers al erg lang krom staan, lukt het vaak niet om ze helemaal recht te zetten. Maar er is meestal een goede verbetering. De chirurg maakt de operatiesnee daarna dicht met hechtingen en verbindt uw hand. Na ongeveer 1,5 uur bent u klaar.

Na de operatie

Na de operatie gaat komt u terug op de afdeling Dagbehandeling. U mag naar huis wanneer u weer gevoel heeft in uw arm en hand. Er zijn een paar leefregels:

  • Uw hand zit 2 tot 3 dagen in een mitella (draagdoek).
  • Als u pijn heeft na de operatie mag u paracetamol innemen.
  • Het is goed om uw vingers regelmatig buigen en strekken. Til de hand af en toe ook hoog boven uw hoofd. Dit is goed voor de bloedsomloop en voorkomt stijfheid.
  • U mag douchen en in bad, als u het verband droog houdt. Een plastic zak om uw hand kan hierbij helpen.

Na 3 tot 5 dagen controleert de handtherapeut u. Ook doet u samen oefeningen en krijgt u advies. Tot slot zal de handtherapeut u helpen bij de revalidatie. Uw hechtingen worden tijdens uw eerste afspraak op het verpleegkundig spreekuur eruit gehaald.

Complicaties

Soms kunt u last krijgen van bloeduitstortingen, een wond die slecht geneest, een ontsteking of een doof gevoel in uw vingers. Neemt u contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie als u zich zorgen maakt of vragen heeft.

Heel soms ontstaat dystrofie. De symptomen zijn pijn, zwelling, verkleuring, zweten van de hand en stijfheid. Neem bij deze klachten direct contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie. Dan kunnen we u zo snel mogelijk helpen.

Resultaat

De chirurg heeft de gebogen stand van uw vingers zo goed mogelijk aangepast. Soms zijn uw vingers te lang gebogen geweest waardoor het rechtzetten niet helemaal meer mogelijk is. Hoe de ziekte van Dupuytren verder verloopt is moeilijk te zeggen. Soms is 1 operatie genoeg, in sommige gevallen is een tweede operatie nodig.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 week
Behandeling
4 weken

Downloads en andere pagina's

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.