Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Wortelrest verwijderen

Wortelrest verwijderen

In overleg met de tandarts heeft u een afspraak gemaakt voor het verwijderen van een wortelrest van een tand of kies door de MKA-chirurg. De ingreep vindt plaats op de polikliniek Mond- Kaak- Aangezichtschirurgie (MKA) onder plaatselijke verdoving. Het weghalen van een wortelrest duurt 15 minuten.

Op de dag van de behandeling gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de behandeling geeft de kaakchirurg u een plaatselijke verdoving.

Ingreep

Bij de ingreep schuift de chirurg het tandvlees iets opzij en boort vaak een beetje kaakbot weg om zo grip op de wortelrest te krijgen. Nadat de wortelrest is weggehaald spoelt de chirurg het wondje goed uit en plaatst enkele hechtingen. Deze lossen na een ruime week vanzelf op. Meestal krijgt u een verbandgaasje op de wond. U moet dit gaas 30 minuten stevig vastklemmen door erop te bijten of met uw vinger aan te drukken. Zo ontstaat een bloedstolsel dat de wondgenezing bevordert.

Het weghalen van een wortelrest duurt circa 15 minuten.

Na de ingreep

Ongeveer 30 minuten na de ingreep mag u het ‘bijtgaas’ verwijderen. Wat nabloeden uit de wond daarna is normaal. Meestal stopt dit vanzelf. Als u de buitenkant van de wang enkele uren na de ingreep afwisselend 10 minuten koelt met ijsblokjes (in een plastic zakje) of met een ‘cold-pack’, kunt u zwelling van de wang enigszins tegengaan.

De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en advies. Het is belangrijk om de eerste pijnstiller uiterlijk een uur na de ingreep in te nemen om de pijn voor te zijn.

De dag van de ingreep mag u uw mond nog niet spoelen, want het bloedstolsel in de wond moet zich kunnen hechten. U mag wel drinken en tanden poetsen. In de buurt van de wond moet u uiteraard voorzichtig zijn.

Nazorg

Na het verwijderen van een wortelrest moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken. Uw wang kan flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kunt u uw mond minder ver dan gebruikelijk openen en u kunt slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling weer.

Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de bloeding niet vanzelf stopt, of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken of erop dichtbijten. Als de mond volloopt met bloed of er ontstaan gelatineachtige donkerrode stolsels in de mond, is sprake van een nabloeding. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg.

Gebruik geen alcohol in combinatie met medicijnen, want dit kan een nabloeding veroorzaken. Ook zonder medicijnen kan door alcoholgebruik een nabloeding optreden. Wij adviseren u niet te roken, want roken kan de wondgenezing belemmeren. Wees voorzichtig met het eten van warm en hard voedsel zolang u nog klachten heeft.

Wanneer u merkt dat er voedselresten in de wond achterblijven (vieze smaak, zeurend gevoel) kunt u vanaf de vijfde dag de wond met lauw water en het spuitje dat u heeft meegekregen 2 tot 3 keer per dag uitspoelen. U kunt hiermee doorgaan tot de holte weer dicht is (enkele weken). Dit is vooral zinvol bij wonden in de onderkaak.

Complicaties

Ongeveer 2 tot 4 dagen na de ingreep kan de pijn verhevigen en gepaard gaan met een vieze smaak en geur in de mond. Dit gaat vanzelf over in ongeveer 14 dagen. Bij erge pijn kan de MKA-chirurg de wond spoelen en de pijnstilling aanpassen.

Wanneer de zwelling 3 tot 5 dagen na de ingreep toeneemt kan er sprake zijn van een ontsteking. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg. Eventueel schrijft de chirurg dan antibiotica voor of spoelt deze het wondje uit omdat er pus inzit. Als er sprake is van een abces moet er een nieuw sneetje worden gezet om de pus eruit te laten.

Neem bij een niet te stelpen bloeding contact op met de polikliniek of de (dienstdoende) MKA-chirurg. Soms moeten er dan extra hechtingen worden aangebracht.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Behandeling
36 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.