Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Wortelpuntbehandeling

Wortelpuntbehandeling

In overleg met uw tandarts heeft u een afspraak gemaakt voor een wortelpuntbehandeling (apexresectie) door de MKA-chirurg. Deze ingreep vindt plaats op de polikliniek (MKA) onder plaatselijke verdoving.

Op de dag van de behandeling gaat u volgens afspraak naar de polikliniek MKA. Voorafgaand aan de behandeling geeft de MKA-chirurg u een plaatselijke verdoving.

Ingreep

De chirurg maakt dan een sneetje in het tandvlees, schuift het tandvlees iets opzij en boort een gaatje in het bot naar de ontstoken wortelpunt. Dat trilt een beetje, maar doet geen pijn. De chirurg verwijdert de ontstoken wortelpunt en maakt het uiteinde van het wortelkanaal schoon met een ultrasoon apparaat of een klein boortje. De MKA-chirurg brengt vervolgens een vulling aan in het uiteinde van het wortelkanaal en sluit de wond met oplosbare hechtingen. Deze verdwijnen na een ruime week vanzelf.

De ingreep duurt ongeveer 15 tot 30 minuten.

Na de ingreep

Als u de buitenkant van de wang de eerste uren na de behandeling afwisselend 10 minuten koelt met ijsblokjes (in een plastic zakje) of met een ‘cold pack’, kunt u zwelling van de wang enigszins tegengaan.

De verdoving werkt nog een tijdje na. Dat maakt eten en drinken lastig. We raden u aan met eten en drinken te wachten totdat de verdoving is uitgewerkt. Als de verdoving na een paar uur is uitgewerkt, kunt u pijn krijgen. Deze is goed te bestrijden met pijnstillers. U krijgt hiervoor een recept en advies. Het is belangrijk om de eerste pijnstiller uiterlijk een uur na de ingreep in te nemen om de pijn voor te zijn.

U mag die eerste dag uw mond niet spoelen, want het bloedstolsel in de wond moet zich kunnen hechten. U mag wel tanden poetsen. In de buurt van de wond moet u uiteraard voorzichtig zijn.

Nazorg

Na een wortelpuntbehandeling moet u rekenen op gemiddeld 5 tot 7 dagen last en pijn in de mond. U kunt volgens voorschrift pijnstillers blijven gebruiken.

Uw wang kan flink opzwellen, vooral in de eerste 24 uur. Hierdoor kunt u uw mond minder ver dan gebruikelijk openen en u kunt slikklachten krijgen. Na drie dagen slinkt de zwelling weer.

Het speeksel bevat de eerste dagen wat sliertjes bloed. Dit is normaal. Als de bloeding niet vanzelf stopt, of opnieuw begint, kunt u een opgevouwen verbandgaasje op de wond leggen. Dit moet u dan gedurende een half uur stevig aandrukken.

Gebruik geen alcohol in combinatie met medicijnen, want dit kan een nabloeding veroorzaken. Ook zonder medicijnen kan door alcoholgebruik een nabloeding optreden. Wij adviseren u niet te roken, want roken kan de wondgenezing belemmeren. Wees voorzichtig met het eten van warm en hard voedsel zolang u nog klachten heeft.

Vanaf de eerste dag na de ingreep kunt u het tandenpoetsen aanvullen met 2 tot 3 keer per dag spoelen van de mond met een mondspoelmiddel. Hier krijgt u dan een recept voor mee. U kunt hier het beste 5 tot 7 dagen mee doorgaan.

Omdat, net als een zenuwbehandeling, een apexresectie niet in alle gevallen succesvol is, is het belangrijk dat de tandarts na ongeveer een half jaar een controle röntgenfoto van de behandelde tand of kies maakt.

Complicaties

De belangrijkste complicatie van een wortelpuntbehandeling is het terugkomen van de ontsteking. Dit komt voor in 0 tot 20% van de gevallen. De behandeling moet dan soms worden overgedaan. Wanneer de zwelling 3 tot 5 dagen na de ingreep toeneemt kan er sprake zijn van een ontsteking. Neemt u in dat geval contact op met de (dienstdoende) MKA-chirurg. Eventueel schrijft de chirurg dan antibiotica voor of spoelt deze het wondje uit omdat er pus inzit. Wanneer de ontsteking bij herhaling terugkomt, kan het beter zijn de tand of kies te verwijderen.

Neem bij een niet te stelpen bloeding contact op met de polikliniek of de (dienstdoende) MKA-chirurg. Soms moeten er dan extra hechtingen worden aangebracht.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
12 weken
Behandeling
26 weken

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.