Voorbereiding
In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een VCE-onderzoek (videocapsule-endoscopie). Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum.
- U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken.
- Heeft u suikerziekte en gebruikt u insuline en/of tabletten? Dan moet de dosering hiervan worden aangepast omdat u enkele maaltijden overslaat. Hiervoor krijgt u een apart schema. Wij raden u aan om uw eigen
insuline en bloedsuikermeter mee te nemen naar het Endoscopiecentrum.
- Het gebruik van bloedverdunners is voor dit onderzoek geen probleem.
- Als u staaltabletten gebruikt (Ferrofumaraat, Ferrogradumet) moet u daar, in overleg met uw behandelend arts, 7 dagen voor het onderzoek mee stoppen.
- Overige medicatie mag u tot 2 uur voor het onderzoek innemen met een beetje water.
- Voor het onderzoek dient u voor het reinigen van uw darmen (laxeren) 2 liter Moviprep te drinken. Dit is een laxeerdrank, die de darm reinigt. Hierna zijn de foto’s die de capsule inwendig maakt duidelijker en beter te beoordelen. Voor de exacte beschrijving en uitleg van de inname van de laxeerdrank verwijzen wij u naar de desbetreffende folder.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek krijgt u een gordel om met sensoren. Deze mogen in verband met de hygiëne niet op uw huid komen. Wij verzoeken u daarom een dun T-shirt of hemd onder uw kleding te dragen.
In het ziekenhuis slikt u de capsule door met een klein beetje water. Via slokdarm en maag komt de capsule in de dunne darm terecht. In totaal maakt de camera ongeveer 57.000 foto’s. Elke keer als er een foto gemaakt wordt knippert het groene lampje op de datarecorder. De capsule is voor eenmalig gebruik en gaat later met de ontlasting verloren.
De volgende dag
Na het innemen van de capsule mag u naar huis. In de folder die u ontvangt leest u precies wat u wel en beter niet kunt doen. De volgende dag moet u de datarecorder en de gordel terugbrengen naar het Endoscopiecentrum.
Wanneer moet u contact opnemen met de behandeld specialist?
U moet contact opnemen met de behandelend specialist wanneer u:
- De videocapsule na 3 dagen nog niet heeft uitgepoept.
- Last krijgt van misselijkheid, buikpijn of overgeven.
- In de dagen na het onderzoek een afspraak voor een MRI-onderzoek heeft, terwijl de capsule zich nog in uw lichaam zit.
- Twijfelt of de capsule nog wel of niet in de darm zit. Dan is misschien een röntgenfoto van uw buik nodig.
Complicaties
De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein (minder dan 1%). De arts bespreekt met u de risico's voordat u voor dit onderzoek kiest.
Uitslag
Tijdens het onderzoek worden gemiddeld 57.000 foto’s gemaakt. Het kost enige tijd om de foto’s te bekijken. U krijgt daarom pas enkele weken na het onderzoek een vervolgafspraak met uw behandelend arts voor het bespreken van de uitslag.
Versie: 6 oktober 2021