Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Videocapsule endoscopie

Videocapsule endoscopie

Uw behandelend arts heeft in overleg met u een Videocapsule-endoscopie (VCE) aangevraagd. Videocapsule-endoscopie (VCE) is een onderzoek waarbij de arts de binnenkant van het maagdarmkanaal bekijkt. Het onderzoek gebeurt met behulp van een hele kleine draadloze camera die in een speciale pil (capsule) is ingebouwd. Deze capsule weegt nog geen 4 gram en is ongeveer net zo groot als een grote vitaminepil (ongeveer 11 bij 27 millimeter).

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een VCE-onderzoek (videocapsule-endoscopie). Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum.

 • U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken. 
 • Heeft u suikerziekte en gebruikt u insuline en/of tabletten? Dan moet de dosering hiervan worden aangepast omdat u enkele maaltijden overslaat. Hiervoor krijgt u een apart schema. Wij raden u aan om uw eigen
  insuline en bloedsuikermeter mee te nemen naar het Endoscopiecentrum.
 • Het gebruik van bloedverdunners is voor dit onderzoek geen probleem.
 • Als u staaltabletten gebruikt (Ferrofumaraat, Ferrogradumet) moet u daar, in overleg met uw behandelend arts, 7 dagen voor het onderzoek mee stoppen.
 • Overige medicatie mag u tot 2 uur voor het onderzoek innemen met een beetje water.
 • Voor het onderzoek dient u voor het reinigen van uw darmen (laxeren) 2 liter Moviprep te drinken. Dit is een laxeerdrank, die de darm reinigt. Hierna zijn de foto’s die de capsule inwendig maakt duidelijker en beter te beoordelen. Voor de exacte beschrijving en uitleg van de inname van de laxeerdrank verwijzen wij u naar de desbetreffende folder.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek krijgt u een gordel om met sensoren. Deze mogen in verband met de hygiëne niet op uw huid komen. Wij verzoeken u daarom een dun T-shirt of hemd onder uw kleding te dragen.

In het ziekenhuis slikt u de capsule door met een klein beetje water. Via slokdarm en maag komt de capsule in de dunne darm terecht. In totaal maakt de camera ongeveer 57.000 foto’s. Elke keer als er een foto gemaakt wordt knippert het groene lampje op de datarecorder. De capsule is voor eenmalig gebruik en gaat later met de ontlasting verloren.

De volgende dag

Na het innemen van de capsule mag u naar huis. In de folder die u ontvangt leest u precies wat u wel en beter niet kunt doen. De volgende dag moet u de datarecorder en de gordel terugbrengen naar het Endoscopiecentrum. 

Wanneer moet u contact opnemen met de behandeld specialist?

U moet contact opnemen met de behandelend specialist wanneer u:

 • De videocapsule na 3 dagen nog niet heeft uitgepoept.
 • Last krijgt van misselijkheid, buikpijn of overgeven.
 • In de dagen na het onderzoek een afspraak voor een MRI-onderzoek heeft, terwijl de capsule zich nog in uw lichaam zit. 
 • Twijfelt of de capsule nog wel of niet in de darm zit. Dan is misschien een röntgenfoto van uw buik nodig.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein (minder dan 1%). De arts bespreekt met u de risico's voordat u voor dit onderzoek kiest. 

Uitslag

Tijdens het onderzoek worden gemiddeld 57.000 foto’s gemaakt. Het kost enige tijd om de foto’s te bekijken. U krijgt daarom pas enkele weken na het onderzoek een vervolgafspraak met uw behandelend arts voor het bespreken van de uitslag.

Versie: 6 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Endoscopiecentrum
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6161
E-mail: Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.5

Er zijn meerdere artsen die u door kunnen verwijzen naar het Endoscopiecentrum. U bent doorverwezen door:

 • Een maag-darm-leverarts. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5940.
 • Een internist. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Interne Geneeskunde. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5870.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.