Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Verzorging van brandwonden thuis (nazorg)

Verzorging van brandwonden thuis (nazorg)

Het einde van uw opname in het Brandwondencentrum komt in zicht. De meeste patiënten gaan naar huis. Voor sommigen is het noodzakelijk een periode in een revalidatiecentrum of andere instelling te verblijven. In dit hoofdstuk leest u hoe het ontslag en de periode daaropvolgend eruit zien. Ook leest u welke ondersteuning u van ons kunt verwachten.

Ontslag uit het brandwondencentrum

Uw behandelend arts geeft aan wanneer uw het brandwondencentrum mag verlaten. Vaak moeten er voor uw ontslag nog een aantal zaken worden geregeld. De verpleegkundig specialist helpt u hierbij. Zij kijkt samen met u naar uw wensen en de mogelijkheden. Een aantal dagen voor vertrek kunt u uw partner of andere naaste uitnodigen om een keer aanwezig te zijn bij de wondverzorging. Hij of zij kan dan vragen stellen aan de verpleegkundige en krijgt uitleg over het verzorgen van de wonden. Als u met ontslag mag legt de verpleegkundige aan u uit hoe u de verzorging van de laatste wonden thuis moet doen. Ook maakt de verpleegkundige een afspraak met u voor de polikliniek. Hier komt u regelmatig terug. De verpleegkundig specialist zal uw wonden dan verzorgen en bekijken. Ook kunt u tijdens deze afspraak al uw vragen stellen. Als u naar een revalidatiecentrum of andere instelling gaat, zorgt de verpleegkundig specialist voor de noodzakelijke informatieoverdracht.

U dient cookies te accepteren voordat we deze inhoud aan u kunnen laten zien

Wat komt er kijken na het ontslag uit het brandwondencentrum? Bekijk het in deze video.

Verzorging thuis

Jeuk

Soms gaat uw verbrande huid jeuken. Dit is niet fijn. De oorzaak van de jeuk is helaas onbekend. De jeuk verdwijnt uiteindelijk wel weer, maar kan (met name ’s nachts) erg vervelend zijn. Enkele tips die u helpen de jeuk te verlichten:

  • Kleed uzelf niet te warm aan en draag bij voorkeur luchtige, ruime kleding;
  • Als u in bad gaat, let er dan op dat het water lauw warm is;
  • Dek uzelf ’s nachts in bed niet te warm toe;
  • Probeer de eventueel voorgeschreven drukkleding 24 uur per dag te dragen;
  • Wrijf uw genezende huid regelmatig dun in met ongeparfumeerde huidcrème.

Als de jeuk heel hinderlijk is, aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts. Hij of zij kan u medicatie tegen de jeuk voorschrijven.

Blaren

Bij het stoten van of wrijven over uw kwetsbare huid kunnen blaren ontstaan. Wij adviseren u om aan kleine blaren niks te doen. Grotere blaren kunt u het beste een verbandje of een papieren pleister beschermen.

Mee-eters en pukkeltjes

Het kan voorkomen dat er (tijdelijk) witte, zwarte of rode pukkeltjes op de huid ontstaan. Dit zijn verstopte talgkliertjes, die soms ontstoken zijn. Deze verdwijnen geleidelijk. Het advies is om, behalve het goed schoonmaken van de huid, verder niets aan deze pukkeltjes te doen.

Littekenvorming

De genezen huid is de eerste tijd erg kwetsbaar en kan soms blaren vormen. Nadat een brandwond aan het oppervlak is genezen, gaat het herstelproces onder het huidoppervlak door. Er ontstaat littekenweefsel, die de huid weer sterk maakt en zorgt dat de huid weer bestand is tegen stoten, schaven en dergelijke. Soms is het litteken dik en hobbelig.

De doorbloeding van een litteken is sterker dan die van normale huid. Hierdoor kan een litteken er soms rood of paars van kleur uitzien. Dit is tijdelijk. Na een aantal maanden wordt het litteken zachter, soepeler en dunner. Het litteken komt dan tot rust. De rode kleur verdwijnt langzaam en de huidpigmenten, die bij veel brandwonden verloren zijn gegaan, komen geleidelijk terug. Het litteken krijgt weer meer de kleur van uw normale, niet verbrande huid.

Zon op uw litteken is goed, mits u de huid maar kort aan het zonlicht blootstelt en u een zonnebrandcrème met hoge factor gebruikt (minimaal factor 20). De mate waarin u last heeft van uw littekens hangt grotendeels af van waar ze zitten. Een litteken in de buurt van gewrichten zoals hals, elleboog, schouder of knie kan het bewegen bemoeilijken.

Als u veel last heeft van uw littekens kan huidtherapie u helpen. Een huidtherapeut kan uw brandwondenlittekens zachter, soepeler en minder rood maken. Elke huidtherapeut in Nederland kan littekens behandelen. Dit behoort tot de basiskennis van de huidtherapeut. Maar er zijn ook huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van brandwondenlittekens. Deze huidtherapeuten hebben nog een jaar extra bijscholing gevolgd gericht op brandwondenzorg en zijn aangesloten bij het Netwerk Huidtherapie na Brandwonden. Een huidtherapeut kan uw littekens niet laten verdwijnen, maar uw klachten wel verminderen. Tijdens een kennismakingsgesprek krijgt u een goed beeld waar voor u de verbetering kan zitten.

Het adres en telefoonnummer van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten kunt u vinden op www.huidtherapie.nl. Zoekt u een gespecialiseerde huidtherapeut voor uw brandwondenlittekens? Kijk op www.brandwondenzorg.nl/huidtherapie voor een praktijk bij u in de buurt.

Conditie

Door het ongeval en uw verblijf in het brandwondencentrum is uw lichamelijke conditie minder, waardoor u snel vermoeid bent. Het is belangrijk dat u regelmatig beweegt. Zodat uw conditie verbetert en uw spieren en gewrichten weer soepel worden. Als uw laatste wonden genezen zijn en de beweeglijkheid niet belemmerd wordt door de littekens, adviseren wij u om weer te gaan werken en sporten. Met name zwemmen is goed om de beweeglijkheid van armen en benen te verbeteren.

U staat er niet alleen voor

Tijdens uw opname in het brandwondencentrum heeft u een begin kunnen maken met het verwerken van het brandwondenongeval. Dat verwerkingsproces stopt niet als u het brandwondencentrum verlaat. Het gaat ook door als u weer thuis bent of in een revalidatiecentrum verblijft. Het kan zijn dat u zich nog niet helemaal de ‘oude’ voelt. Ook heeft u misschien moeite met slapen en merkt u dat u zich minder goed kunt concentreren als voor het ongeval. Het is belangrijk te weten dat dit normale verschijnselen zijn, die geleidelijk aan zullen verdwijnen en waarbij praten met uw partner, familie of goede vrienden een enorme steun kan zijn.

Als u er niet uitkomt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de verpleegkundig specialist van het brandwondencentrum of met uw huisarts. De verpleegkundig specialist kan u voorlichting en advies geven en u helpen bij het vinden van een oplossing. Hij werkt nauw samen met de chirurg, de verpleegkundigen van polikliniek en de ergotherapeut, en heeft wekelijks overleg met de psycholoog en de geestelijk verzorger. Als het nodig is kan hij kan u verwijzen naar een hulpverlenende instantie.

Ook uw gezin zal het nodige hebben meegemaakt tijdens uw opname op het brandwondencentrum. Zij zullen erg blij zijn met uw thuiskomst, maar misschien ook merken dat het tijd kost voordat alles weer bij het oude is. Hebben u of uw gezinsleden vragen, neem dan contact op met het team van het brandwondencentrum of uw huisarts voor meer specialistische hulp. Ook hier geldt weer dat praten helpt!

Bij uw ontslag uit het brandwondencentrum krijgt u ook de folder ‘Brandwond Genezen. Hoe verder?’ mee naar huis. Hierin vind u veel handige en praktische informatie. Daarnaast is de brandwondeninformatielijn er ook voor al uw vragen. U kunt bellen op maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 17:00 uur op telefoonnummer 0900 044 0044.

Lotgenotencontact

Contact met lotgenoten kan u goed helpen in het verwerkingsproces. Bijvoorbeeld in een gespreksgroep met andere mensen met brandwonden. Als u daar behoefte aan heeft of hier meer over wilt weten, neem dan contact op met een medewerker van de Nederlandse Brandwonden Stichting via 0251-27 55 55 of info@brandwondenstichting.nl. Zij helpen u graag.

Informatie voor ouders

De eerste keer weer naar school gaan, na een brandwondenongeval, is een grote stap. Een langdurige opname in het brandwondencentrum en mogelijke veranderingen in het uiterlijk maken een terugkeer in de klas soms lastig. Dit geldt voor uw kind, voor u als ouder, maar ook voor klasgenoten. Daarom is de Brandwonden Stichting het project ‘Terug naar School’ gestart. Een verpleegkundig specialist of pedagoog begeleidt uw kind terug naar de klas. Hij bereidt uw kind voor op reacties van klasgenootjes en gaat gesprekken aan met de klas. De pedagoog of verpleegkundig specialist gaat de eerste dag met uw kind mee, om te helpen het verhaal in de klas te vertellen. Dit werkt! De kinderen worden sneller in de groep opgenomen en voelen zich veiliger in hun school. Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met de verpleegkundige specialist of de pedagoog.

Versie: 1 maart 2021

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Brandwondencentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.