Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Verwijderen van de borst

Verwijderen van de borst

In overleg met de specialist heeft u besloten uw borst te laten verwijderen. Dit heet een ablatio. Soms is de operatie nodig vanwege een verband met een voorstadium van borstkanker of uit preventief oogpunt. U verblijft 1 nacht op de verpleegafdeling. 

Soms wordt de operatie uitgevoerd na een borstsparende behandeling, waarbij de tumor niet ruim genoeg verwijderd is. De operatie gebeurt onder algehele verdoving (narcose).

De arts of chirurg bespreekt met u de operatie. Daarna ontvangt u een uitnodiging voor het informatiegesprek over de operatie, wanneer u geopereerd gaat worden en wanneer u gebeld wordt voor het preoperatief spreekuur

De operatie

We verwijderen de borst met het borstklierweefsel. Soms kunnen daarbij de tepel en huid intact blijven. Na de operatie heeft u een litteken van ongeveer 15 tot 20 centimeter. We sluiten de wond met oplosbare hechtingen. Een drain (slangetje) in het wondgebied voert het wondvocht af. Meestal is het ook noodzakelijk om de schildwachtklier(en) of alle lymfeklieren in de oksel te verwijderen. U verblijft ongeveer 1 nacht op de Verpleegafdeling Chirurgie. Kiest u voor een borstreconstructie? Dan verblijft u 6 dagen in het ziekenhuis. 

Tijdelijke prothese

Wij meten u een tijdelijke prothese aan. Dat kan na het verwijderen van de drain. Dit gebeurt op de verpleegafdeling. De prothese komt in uw eigen beha. Het is belangrijk om een beha mee te nemen die goed en prettig zit, met of zonder beugel. We kunnen ook een prothese aanmeten voor in een korset of corselet. We geven u dan ook informatie over de aanschaf van de definitieve prothese.

Definitieve prothese

U kunt uw tijdelijke prothese ongeveer 2 maanden na de operatie laten vervangen door een definitieve prothese. Als u onder behandeling bent van de radiotherapeut, kan dit ongeveer 2 maanden na het beëindigen van de radiotherapie.

Reconstructie van de borst

Voor de operatie overlegt de specialist met u de mogelijkheid om uw borst te reconstrueren. Hierover heeft u eerst een gesprek met de plastisch chirurg. Als u kiest voor een reconstructie, is het mogelijk om dit tijdens deze operatie te laten doen. Let op: Na een directe reconstructie mag u de eerste 6 weken na de operatie
niet auto rijden, sporten, zwaar tillen en bovenhands werken.

Nazorg

De meeste patiënten vinden deze operatie lichamelijk niet zwaar. Ze hebben niet veel pijn en kunnen zich thuis snel weer redden. Emotioneel is dit wel een ingrijpende operatie. Zoals bij elke operatie kunnen er complicaties optreden, zoals een infectie van de wond of een bloeding.

Thuis kunt u de meeste dingen weer zelf doen, zoals u zelf wassen en licht huishoudelijk werk. Afhankelijk van uw klachten mag u langzaam uw activiteiten en werk uitbreiden. Daarbij speelt een rol of u nog een nabehandeling krijgt. En natuurlijk hoe u zich voelt: lichamelijk en emotioneel. 

Eenmaal thuis, merken veel patiënten dat ze snel moe zijn. Dit kan komen door een combinatie van factoren, zoals de operatie, narcose. en spanningen. Deze vermoeidheid kan lang duren. Een eventuele nabehandeling kan
hiermee ook te maken hebben. Neem regelmatig rust en probeer geleidelijk uit hoeveel uw lichaam aan kan. U bouwt uw conditie weer op door activiteiten regelmatig af te wisselen met rust.

Wondvocht

Het komt vaak voor dat zich na de operatie in het wondgebied wondvocht ophoopt. Hierdoor ontstaat een verdikking (seroomvocht). Dit is geen reden voor ongerustheid. Met een naald verwijderen we het teveel aan vocht op een pijnloze manier. Soms is het nodig om deze behandeling een paar keer te herhalen. Op
den duur verdwijnt dit vocht.

Vervolgtraject

Tijdens die afspraak adviseren we een vervolgtraject. Dit traject hangt af van de uitslag. Ons advies kan één of meer nabehandelingen bevatten in de vorm van radiotherapie (bestraling), chemotherapie, hormonale therapie of immunotherapie. Het kan ook nodig zijn dat u een aanvullende operatie moet ondergaan om de lymfeklieren in uw oksel te verwijderen en bestralen. Soms is een combinatie van deze therapieën nodig. De chirurg bespreekt met u wat de beste behandeling is.

Controlebezoek op het spreekuur

Na uw ontslag komt u regelmatig voor controle op het spreekuur. De eerste keren gaat het vooral om de wondgenezing, het vervolgtraject en uw lichamelijke en geestelijke conditie. In overleg met u blijft u in ieder geval 5 jaar onder controle. Deze controles voeren we een keer per jaar uit. U krijgt elke keer een mammografie en/of een echografie. U ziet de chirurg, de basisarts en de verpleegkundig casemanager om en om.

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Chirurgie Borstcentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.