Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. VCE-onderzoek

VCE-onderzoek

Een videocapsule-endoscopie is een onderzoek waarmee de maag-darm-leverarts (MDL-arts) de binnenkant van het maagdarmkanaal kan beoordelen via een hele kleine camera. U slikt deze draadloze videocapsule door en de camera maakt twee keer per seconde een afbeelding. Via de normale bewegingen van de darmen (peristaltiek) gaat de capsule door uw hele maagdarmkanaal heen. Meestal verlaat de videocapsule binnen 24-48 uur uw lichaam met de ontlasting.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een VCE-onderzoek (videocapsule-endoscopie). Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum.

  • U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek, vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken.
  • Gebruikt u ‘staaltabletten’ (Ferrofumaraat, Ferrogradumet)? Dan moet u 10 dagen voor het onderzoek stoppen met het innemen van die tabletten. Het gebruik van ‘bloedverdunners’ is voor dit onderzoek niet bezwaarlijk.
  • Voor het onderzoek dient u voor het reinigen van uw darmen (laxeren) 2 liter Moviprep te drinken. Dit is een laxeerdrank, die de darm reinigt. Hierna zijn de foto’s die de capsule inwendig maakt duidelijker en beter te beoordelen. Voor de exacte beschrijving en uitleg van de inname van de laxeerdrank verwijzen wij u naar de desbetreffende folder.

Onderzoek

U meldt zich in het Endoscopiecentrum. U krijgt een aantal sensoren (plakkers) op de buik aangebracht. Deze sensoren worden verbonden met een datarecorder die u aan een riem om uw middel draagt. Vervolgens krijgt u van de verpleegkundige de videocapsule. U slikt de capsule door met een klein beetje water. Via slokdarm en maag belandt de capsule in de dunne darm. De capsule weegt nog geen 4 gram en heeft de grootte van een grote vitaminepil: ongeveer 11 bij 27 millimeter. In de capsule zit een kwalitatief hoogwaardige camera met flitslampjes, twee batterijen, een zender en een antenne. De capsule maakt twee beeldjes per seconde en zendt deze beeldjes naar de ontvangende sensoren op de buikwand. De camera maakt gemiddeld 57.000 foto's. De opnameduur is ongeveer 8 uur. Gedurende deze opnametijd blijft op de afdeling dagverpleging, maar u hoeft u geen speciale dingen te doen of te laten. Als de batterij leeg is, ongeveer 8 uur na het begin van de registratie, wordt de recorder afgekoppeld en de sensoren van de buik verwijderd. Het onderzoek is voor u dan afgelopen en u mag dan naar huis.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag u naar huis. De capsule is voor eenmalig gebruik en verlaat uw lichaam met de ontlasting. Indien u de uitscheiding van de videocapsule na 3 dagen nog niet heeft waargenomen of u krijgt last van misselijkheid, buikpijn of braken, dient u contact op te nemen met uw behandelend specialist. Heeft u in de dagen na het VCE-onderzoek een afspraak voor een MRI-onderzoek terwijl de capsule zich nog in uw lichaam bevindt? Neemt u ook dan contact op met uw behandelend specialist. Het MRI-onderzoek kan door de capsule in uw lichaam vervelende gevolgen hebben. Mocht er twijfel bestaan of de capsule nog wel of niet in de darm zit, is in het algemeen het maken van een röntgenfoto van uw buik nodig.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is heel erg klein. Voordat u kiest voor dit onderzoek kunt u de risico’s altijd met uw arts bespreken.

Uitslag

Tijdens het onderzoek maakt de capsule gemiddeld 57.000 foto’s. De MDL-arts heeft enige tijd nodig om de foto’s te bekijken en te beoordelen. De uitslag is na 1 week bekend bij uw behandelend specialist. U krijgt een vervolgafspraak met uw behandelend arts voor het bespreken van de uitslag.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.