Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. VCE-onderzoek

VCE-onderzoek

Een videocapsule-endoscopie is een onderzoek waarmee de MDL-arts de binnenkant van het maagdarmkanaal kan beoordelen via een hele kleine camera. U slikt deze draadloze videocapsule door en de camera maakt twee keer per seconde een afbeelding. Via de normale bewegingen van de darmen (peristaltiek) gaat de capsule door uw hele maagdarmkanaal heen. Meestal verlaat de videocapsule binnen 24-48 uur uw lichaam met de ontlasting.

Voorbereiding

In overleg met uw behandelend specialist heeft u een afspraak voor een VCE-onderzoek (videocapsule-endoscopie). Het onderzoek vindt plaats in het Endoscopiecentrum.

  • U moet voor het onderzoek nuchter zijn. Dit betekent dat u op de avond voor het onderzoek, vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en drinken.
  • Gebruikt u ‘staaltabletten’ (Ferrofumaraat, Ferrogradumet)? Dan moet u 10 dagen voor het onderzoek stoppen met het innemen van die tabletten. Het gebruik van ‘bloedverdunners’ is voor dit onderzoek niet bezwaarlijk.
  • Voor het onderzoek dient u voor het reinigen van uw darmen (laxeren) 2 liter Moviprep te drinken. Dit is een laxeerdrank, die de darm reinigt. Hierna zijn de foto’s die de capsule inwendig maakt duidelijker en beter te beoordelen. Voor de exacte beschrijving en uitleg van de inname van de laxeerdrank verwijzen wij u naar de desbetreffende folder.

Onderzoek

U meldt zich in het Endoscopiecentrum. U krijgt een gordel met sensoren om de buik. Deze gordel wordt  verbonden met een datarecorder die u aan een riem om uw middel draagt. Vervolgens krijgt u van de verpleegkundige de videocapsule. U slikt de capsule door met een klein beetje water. Via de slokdarm en maag belandt de capsule in de dunne darm. De capsule weegt nog geen 4 gram en heeft de grootte van een grote vitaminepil: ongeveer 11 bij 27mm. In de capsule zit een camera met flitslampjes, twee batterijen, een zender en een antenne. De capsule maakt 2 beeldjes per seconde en zendt dit naar de datarecorder. De camera maakt gemiddeld 57.000 foto's. Na het innemen van de capsule gaat u naar huis. Zolang de capsule foto’s maakt knippert het blauwe lampje op de datarecorder. We raden aan de gordel met de sensoren om te houden zolang dit lampje knippert. Nadat het lampje gestopt is met knipperen kunt u de gordel afdoen.

De volgende dag

De volgende dag moet u de datarecorder en de gordel terugbrengen naar het Endoscopiecentrum. De capsule is voor eenmalig gebruik en verlaat uw lichaam met de ontlasting.

Wanneer moet u contact opnemen met de behandeld specialist?

U moet contact opnemen met de behandelend specialist wanneer u:

  • De videocapsule na 3 dagen nog niet heeft uitgepoept.
  • Last krijgt van misselijkheid, buikpijn of overgeven.
  • In de dagen na het VCE-onderzoek een afspraak voor een MRI-onderzoek heeft, terwijl de capsule zich nog in uw lichaam zit. 
  • Twijfelt of de capsule nog wel of niet in de darm zit. Dan is misschien een röntgenfoto van uw buik nodig.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek is heel erg klein (minder dan 1%). De arts bespreekt met u de risico's voordat u voor dit onderzoek kiest. 

Uitslag

De MDL-arts heeft tijd nodig om de 57.000 foto’s te bekijken en te beoordelen. De uitslag is na 1 week bekend bij uw behandelend specialist. U krijgt een vervolgafspraak met uw behandelend arts voor het bespreken van de uitslag.

Versie: 14 april 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.