Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Tweedegraads brandwonden

Tweedegraads brandwonden

Komt u met tweedegraads brandwonden in het Martini Ziekenhuis? Dan wordt u in het Brandwondencentrum behandeld door een team van brandwondspecialisten. U kunt bij ons rekenen op specialistische zorg die past bij uw situatie. Wij werken daarbij met de modernste behandelmethoden. Het Brandwondencentrum Groningen is daarmee een van de beste centra van Europa. Samen met u gaan we voor het beste resultaat.

Behandeling

Oppervlakkige tweedegraads brandwonden genezen vanzelf. Meestal binnen 2 weken. Waar de huid dikker is, zoals op uw been of rug, kan een diepe tweedegraads brandwond ook vanzelf genezen. Dit duurt wel langer, meestal minimaal 4 weken.

Behandeling in de acute fase

Bij brandwonden in uw gezicht, hals en handen mag genezing niet te lang duren. Littekens genezen dan vaak minder mooi. Bij tweedegraads brandwonden in uw gezicht, hals of handen krijgt u daarom vaak direct een huidtransplantatie. Meestal wordt het litteken daarvan mooier.

Herstelfase van de brandwond

Als de brandwonden zijn genezen, bent u niet altijd uitbehandeld. Er volgt vaak nog een herstelfase. Dit noemen we ook wel de reconstructieve fase. De plastisch chirurg behandelt dan de problemen die ontstaan na het genezen van de brandwonden. Bijvoorbeeld als de huid zo straktrekt dat bewegen moeilijk is. Of als het litteken na de genezing niet mooi is. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Samen met u beslist de plastisch chirurg of er meer operaties nodig zijn.

Verbeteren van de functie

Huidtransplantaten kunnen krimpen waardoor ze niet goed meegroeien. De huid kan dan straktrekken. Soms kunt u hierdoor gewrichten moeilijker bewegen. Ook de huid van uw hals of van delen van het gezicht kan zo straktrekken dat bewegen moeilijk is. Bijvoorbeeld rond de lippen of een ooglid.

Bij kinderen met brandwonden kan dit problemen geven als ze ouder worden. De plastisch chirurg kan dit probleem oplossen door nieuwe transplantaten in te zetten op de plek waar de huid strak aanvoelt. Hiervoor gebruikt de plastisch chirurg als dat kan dikkere huid. Bijvoorbeeld van de liezen, de binnenkant van de ovenarm, hals en achter het oor. Deze huid is elastischer, krimpt daardoor minder en kan zo beter meegroeien. De plastisch chirurg hecht de plek waar de huid is weggehaald.

Litteken verbeteren

Met verschillende technieken kunnen we uw littekens verbeteren en mooier maken.

Litteken in stappen verwijderen

Dit is een techniek die we vaak gebruiken. De plastisch chirurg haalt per keer een deel van de brandwond weg en hecht de randen aan elkaar. Hierdoor verbetert het litteken en wordt het behandelde gebied kleiner. Uw huid heeft 6 maanden nodig om weer op te rekken. Daarna kan de plastisch chirurg dezelfde behandeling herhalen. Soms kan een strak litteken zo zelfs helemaal verwijderd worden.

Bij een onregelmatig litteken kan de plastisch chirurg een dun laagje van de huid afschaven. Zo wordt het litteken gladder. Ook lasertherapie of een medische tatoeage kunnen een litteken mooier maken. Helaas verdwijnen littekens van brandwonden nooit helemaal.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Brandwondencentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.