Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. TOS-onderzoek

TOS-onderzoek

Bij dit onderzoek wordt gemeten of de slagader naar de arm in een bepaalde houding kan worden afgeklemd. We gebruiken hiervoor (ultra) geluidsgolven om de bloedstroomsnelheid in de slagader te meten. Er is geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek duurt ruim 1 uur.

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een Doppleronderzoek op de afdeling Klinische Neurofysiologie. Het Thoracic Outlet Syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld is geraakt. 

Onderzoek

Het onderzoek wordt gedaan door 2 laboranten. Het is bij dit onderzoek belangrijk dat u aangeeft wanneer u klachten van uw arm krijgt.

U zit op een stoel en uw armen zijn ontbloot. De laborant begint met het meten van de bloeddruk aan beide armen. Op de plaats van het te onderzoeken bloedvat krijgt u wat gel op de huid. Meestal beginnen we met de rechter arm. De bloedstroom van de bovenarmslagader wordt met behulp van een taster op een monitor in beeld gebracht. Deze meting van de snelheid van de bloedstroom is steeds op een beeldscherm te zien.

Ondertussen wordt de polsslag voortdurend gecontroleerd. De laborant onderzoekt eerst het bloedvat van de arm in rust (1). Deze meting wordt vastgelegd. Daarna wordt de meting van de bloedstroom geregistreerd terwijl u diep inademt en de adem even vast houdt (2), terwijl u de schouders naar achteren beweegt (3) en vervolgens nog een keer terwijl u het hoofd draait (4). Vervolgens worden deze vier testen herhaald terwijl u de arm opzij houdt.

Dezelfde metingen worden ook gedaan terwijl u de arm gestrekt omhoog houdt. Aan de linker arm wordt de bloedstroom in de bovenarmslagader op dezelfde manier gemeten.

Het onderzoek duurt ruim 1 uur.

Uitslag

De KNF-neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.