Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. TCD-monitoring

TCD-monitoring

Met deze techniek meten we de bloedstroom van een slagader in uw hoofd. Zo kunnen we controleren of er in de slagader bloedpropjes (embolieën) voorbij komen. Het onderzoek duurt ongeveer vijf uur.

In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een onderzoek met TCD-monitoring op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF). Bij een TCD-monitoring wordt een techniek toegepast die gebruikmaakt van ultrageluidsgolven, ook wel Doppler genoemd. Door deze techniek is de bloedstroom van een slagader in uw hoofd gedurende langere tijd hoorbaar en registreerbaar. Met deze gegevens kan de specialist controleren of er in de slagader bloedpropjes (embolieën) voorbij gekomen zijn.

Onderzoek

Er is geen speciale voorbereiding voor dit onderzoek nodig. De laborant zet een bril bij u op. Uw eigen bril kunt u daarbij niet op houden. Aan de zijkant van uw hoofd, vlak voor het bovenste deel van het oor, krijgt u wat gel op de huid. Aan de bril zit aan één kant een taster. Hiermee wordt de bloedstroom van een bloedvat in het hoofd aan één zijde gedurende twee uur geregistreerd en hoorbaar gemaakt.

U kunt zo lang verblijven in de familiekamer van verpleegafdeling. Daar krijgt u ook eten en drinken. Eventueel meegekomen familie moet zelf voor iets te eten en te drinken zorgen. U mag gewoon rondlopen, zolang u maar op het ziekenhuisterrein blijft.

Praten stoort het te meten signaal. Het is dus belangrijk dat u tijdens de meting zo min mogelijk praat. Na deze 2 uur gaat u weer naar de afdeling Klinische Neurofysiologie. De laborant zoekt nu de bloedstroom aan de andere kant van het hoofd op. Ook de bloedstroom aan deze zijde van het hoofd wordt 2 uur geregistreerd. Als u tijdens de registratie twijfelt aan de kwaliteit van de meting, kunt u dit het beste direct melden op de afdeling Klinische Neurofysiologie.

Na het onderzoek verwijdert de laborant de bril en de gel. Het onderzoek duurt ongeveer vijf uur.

Uitslag

De KNF-neuroloog beoordeelt het onderzoek. De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist of huisarts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.