Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Stomazorg

Stomazorg

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Een stoma kan tijdelijk of blijvend zijn, maar in beide gevallen is het een ingrijpende gebeurtenis. Bij de stomapolikliniek van het Martini Ziekenhuis bent u in goede handen en kunt u terecht met al uw vragen over een stoma en fecale incontinentie.

De reden dat u een stoma kunt krijgen, kan te maken hebben met een ontstekingsziekte, een gynaecologische operatie, kanker of een acute situatie.

Obstipatie en/of fecale incontinentie

Op de stomapoli kunt u ook terecht voor begeleiding en adviezen met betrekking tot obstipatie (verstopping) en  fecale incontinentie (ongewenst ontlastingsverlies). Tevens kunnen de medewerkers van de stomapoli u adviseren en begeleiden in darmspoelen (irrigeren). Ook als u last heeft van het LAR-syndroom, kunt u bij de stomapoli terecht. Het LAR-syndroom is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan na een endeldarmoperatie. Soms is hier ook bestraling en/of chemotherapie aan voorafgegaan.

Speciaal opgeleide verpleegkundigen

Op de stomapolikliniek begeleiden de speciaal opgeleide verpleegkundigen Mariska, Astrid en Trienke u tijdens het proces van het krijgen van een stoma. Daarnaast regelen ze ook goede nazorg en kunt u met al uw vragen over de stoma bij hen terecht. De stomapolikliniek is 5 dagen per week open en kent geen wachttijden.

De medewerkers van de stomapolikliniek werken nauw samen met de andere disciplines in het ziekenhuis, maar ook met leveranciers en thuiszorg. Verder is er samenwerking met de Nederlandse Stomavereniging.

Praktische informatie Voor u

Stomapolikliniek & Continentiezorg
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur. Telefonisch spreekuur van de stoma- en continentieconsulenten is tussen 11.30 en 12.00 uur.
Tel.: (050) 524 5944
E-mail: stomapolikliniek@mzh.nl
Routenummer: 0.3

Ervaringen van een patiënt

Stomazorg

'Dankzij stoma weer volop in het leven.'

Gooitzen van der Lei

Na jarenlange darmproblemen kreeg Gooitzen van der Lei een stoma. Dat was even wennen, maar de Fries benadrukt vooral de voordelen. ‘Dankzij mijn stoma ben ik zeer mobiel. Ik kan vrijwel alles weer wat ik vroeger ook deed, ik ervaar maximale bewegingsvrijheid.’

Lees het hele verhaal

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.