Academisch Borstcentrum Groningen (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6690
E-mail:
secretariaatborstcentrum@mzh.nl
Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 1.7
Stereotactisch naaldbiopt
In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een stereotactisch naaldbiopt van de borst. Bij een stereotactisch naaldbiopt neemt de radioloog met behulp van een computergestuurde naald enkele stukjes weefsel weg uit uw borst voor nader onderzoek in het laboratorium. Dit onderzoek vindt plaats in het Academisch Borstcentrum Groningen.
Voorbereiding
In overleg met uw behandelend specialist maakt u een afspraak voor een stereotactisch naaldbiopt van de borst. Bij een stereotactisch naaldbiopt neemt de radioloog met behulp van een computergestuurde naald enkele stukjes weefsel weg uit uw borst voor nader onderzoek in het laboratorium. Dit onderzoek vindt plaats in het Martini Borstcentrum.
Gebruikt u bloedverdunnende middelen? Geeft u dit dan zo spoedig mogelijk en voor het onderzoek door aan uw behandelend specialist en aan de afdeling Radiologie. Soms is het nodig om de bloedverdunnende medicijnen een paar dagen niet te gebruiken.
Op de dag van het onderzoek mag u uw bovenlichaam en vooral de borsten niet insmeren met olie of bodylotion en ook geen talkpoeder gebruiken.
Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn? Bespreekt u dan met uw behandelend specialist en de afdeling Radiologie of het onderzoek door kan gaan.
Onderzoek
Op de afgesproken tijd meldt u zich bij het secretariaat van het Academisch Borstcentrum Groningen. Daarna neemt u plaats in de wachtkamer. De laborant komt u ophalen en brengt u naar een kleedhokje. U ontbloot het bovenlichaam en gaat naar de onderzoekskamer. U neemt op uw buik plaats op de biopsietafel, waarbij de borst door een opening in de tafel zakt. De laborant brengt de afwijking in de borst in beeld met een mammografieapparaat. Het is erg belangrijk dat uw borst niet beweegt tijdens dit onderzoek. Daarom ligt uw borst tijdens het onderzoek ingeklemd, zoals bij het maken van een borstfoto (mammografie), maar dan minder stevig. Met behulp van de röntgenfoto’s berekent het apparaat nauwkeurig de plaats van de afwijking in de borst. De radioloog geeft uw borst een plaatselijke verdoving, wanneer alles goed in beeld is gebracht. Nadat de verdoving goed is ingewerkt, maakt de radioloog een sneetje in de huid en brengt hierdoor een naald in. Via deze biopsienaald neemt de radioloog verschillende stukjes borstweefsel (biopten) weg, totdat er voldoende materiaal is verkregen. Het weefsel gaat daarna voor onderzoek naar het laboratorium. Het stereotactische naaldbiopt duurt ongeveer 1,5 uur.
Na het onderzoek
Om na het onderzoek een nabloeding te voorkomen, wordt de aanprikplek een aantal minuten afgedrukt met de hand. U krijgt een pleister op het wondje en instructies voor de verzorging. De biopsie kan napijn veroorzaken. Wij adviseren u tegen de pijn alleen Paracetamol te gebruiken, geen Aspirine. U mag na het onderzoek zelf naar huis rijden. Na afloop van de biopsie kunt u alle dagelijkse activiteiten normaal uitvoeren met uitzondering van zwaar tillen of sporten.
Uitslag
De uitslag van het onderzoek is na 2 of 3 werkdagen bij uw behandelend specialist bekend. Hiervoor krijgt u een afspraak bij uw behandelend specialist.
Versie: 8 april 2021