Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Stembanden (onderzoek of behandeling)

Stembanden (onderzoek of behandeling)

In overleg met de keel-, neus- en oorarts heeft u een afspraak voor onderzoek of behandeling van uw stembanden (microlaryngoscopie). De ingreep vindt plaats onder algehele narcose op de operatiekamer van de afdeling Dagbehandeling.

Voorbereiding

Op de polikliniek KNO krijgt u in overleg met uw behandelend KNO-arts meteen de afspraak voor opnamedatum/operatiedatum en daarop afgestemd wordt een afspraak gemaakt voor het preoperatief spreekuur (voorbereiding op de operatie). U bezoekt de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient). Hij/zij neemt met u een aantal vragen door over uw gezondheid en doet zo nodig een kort lichamelijk onderzoek. Eventueel volgt aanvullend onderzoek. Vervolgens bespreekt u met de intakeverpleegkundige uw voorbereiding op de operatie en de nazorg thuis.

Voor de operatie moet u nuchter zijn. Op de dag van het onderzoek mag u meestal weer naar huis, maar u mag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is noodzakelijk dat u begeleiding en vervoer naar huis regelt.

Opname

Op de dag van de operatie komt u nuchter naar het ziekenhuis. ’s Ochtends neemt u wel met een slokje water de medicijnen in die u eventueel op voorschrift van de anesthesioloog moet gebruiken. U meldt zich in de centrale hal bij de receptie.

De verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep. Ongeveer 1 uur voor de operatie kleedt u zich uit. U trekt een operatiejasje en sokken aan, doet uw eventuele gebitsprothese uit en sieraden af en gaat in bed liggen. De verpleegkundige geeft u een slaaptablet ter voorbereiding op de verdoving en brengt u met uw bed naar afdeling Dagbehandeling.

Operatie

Op de afdeling Dagbehandeling start de anesthesioloog met de verdoving. Hij/zij legt een infuus aan in uw arm, dit is een naald met daaraan een slangetje, voor de toediening van vocht, medicijnen en de algehele narcose (anesthesie). Dan begint het onderzoek/de behandeling. De KNO-arts brengt een buis in uw keel met daarin een microscoop en kan zo uw stembanden bekijken en bewerken (soms met een laser).

Wanneer u voor onderzoek komt, zal de arts via de buis stukjes weefsel van uw stembanden wegnemen voor nadere diagnostiek in het laboratorium. Wanneer u voor behandeling komt, zal de arts via de buis de aanwezige poliepen of stembandknobbeltjes verwijderen. De ingreep duurt ongeveer 10-40 minuten.

Na de operatie

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer) waar u enkele uren verblijft voor controle van uw hartslag en bloeddruk. Wanneer alle controles in orde zijn, mag u terug naar de verpleegafdeling. Terug op uw kamer mag u normaal eten en drinken. Wanneer u goed kunt drinken, verwijdert de verpleegkundige het infuus. Na de ingreep mag u niet spreken, ook niet fluisteren. U krijgt pen en papier om te communiceren. Aan het eind van de middag mag u in principe weer naar huis.

Nazorg incompleet

Bij pijn kunt u Paracetamol gebruiken. Bij koorts (hoger dan 38 graden), bij hevige pijn, bij benauwdheidklachten en/of bij bloedverlies moet u contact opnemen met de polikliniek KNO of met de afdeling Spoedeisende Hulp. Via het secretariaat krijgt u een controleafspraak op de polikliniek KNO.

Leefregels

Na het onderzoek/de behandeling krijgt u een spreekverbod gedurende enkele dagen. De tijdsduur is afhankelijk van de ingreep. De KNO-arts geeft u aan hoe lang uw spreekverbod moet duren (meestal 1 tot 4 dagen). U mag in die periode ook niet fluisteren. Probeert u ook hoesten te voorkomen.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Keel-, Neus-, Oorheelkunde KNO (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 5910
Routenummer: 2.5

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.