Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Sportbegeleiding chronisch zieken

Sportbegeleiding chronisch zieken

Sporten en bewegen kan heel onnatuurlijk aanvoelen als u bijvoorbeeld hart- of longpatiënt bent, diabetes mellitus heeft of chronisch vermoeid bent. Toch heeft beweging bij een chronische ziekte of aandoening een positief effect op uw gezondheid en kwaliteit van leven. Het is goed voor uw conditie, zelfvertrouwen en de nachtrust. De sportarts kan u persoonlijk begeleiden en adviseren welke sport of beweging het meest geschikt voor u is.

Sportmedisch onderzoek

Om uw belastbaarheid vast te stellen voert uw sportarts eerst een sportmedisch onderzoek bij u uit. De arts neemt om te beginnen uw voorgeschiedenis, eventuele klachten en sportverleden met u door. Daarna voert de arts verschillende onderzoeken bij u uit, waaronder een algemeen lichamelijk onderzoek, een orthopedisch onderzoek en een longfunctie-onderzoek. Ten slotte kan de sportarts een maximale inspanningstest bij u afnemen. Tijdens het fietsen wordt uw hartritme geregistreerd en heeft u een mondkapje op voor ademgasanalyse. Met behulp van deze onderzoeken kan uw belastbaarheid voor sport en bewegen optimaal worden ingeschat.

Behandeling

Op basis van de uitslag van het onderzoek stelt de sportarts een persoonlijk behandelplan met u op. Uw eigen interesses en voorkeuren staan centraal, zodat u gemotiveerd bent om te blijven bewegen. Het programma kan eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut worden doorlopen. De inspanningstest wordt vaak halverwege of aan het eind van het traject opnieuw afgenomen om de voortgang vast te stellen en het behandelplan mogelijk aan te passen. Uw huisarts krijgt bericht van uw bezoek en ontvangt (na uw toestemming) ook een verslag van het sportmedisch advies.

Kosten

Bijna alle zorgverzekeraars hebben in aanvullende polissen vergoedingen opgenomen voor sportmedische onderzoeken. De dekking varieert per zorgverzekering en per aanvullend pakket. Het Martini Sportmedisch Centrum is lid van de FSMI en SCAS gecertificeerd en voldoet hiermee aan alle eisen die verzekeraars verbinden aan vergoeding van sportmedische zorg uit het aanvullende pakket.

Versie: 12 februari 2020.

Praktische informatie Voor u

Eerste afspraak
1 weken
Specialisme: Sportgeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft, accepteer je onze cookies.