Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Slokdarm, maag of alvleesklier (kijkonderzoek)

Slokdarm, maag of alvleesklier (kijkonderzoek)

Endoscopie betekent ‘binnen kijken’. Een endo-echografie is dan ook een inwendig kijkonderzoek met echografie. Bij onderzoek van de slokdarm, maag of alvleesklier gebeurt dit via uw mond. De MDL-arts brengt de endoscoop (een soepele slang) met een echokop naar binnen. Via een beeldscherm kan hij via uw slokdarm tot in de maag en 12-vingerige darm kijken. Als dat nodig is kan de arts via de slang ook een stukje weefsel weghalen voor onderzoek. Bijvoorbeeld van de alvleesklier.     

Voorbereiding

Met uw arts heeft u gekozen voor een kijkonderzoek van de slokdarm, maag of alvleesklier. Voor dit onderzoek brengen we u kort in slaap: een ‘roesje’. Dit bestaat in de meeste gevallen uit een slaapmiddel en een pijnstiller. Daarom wordt u ongeveer 3 uur opgenomen op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten. Voor de rest van de dag kunt u beter geen belangrijke afspraken inplannen.

Nuchter

Voor dit onderzoek moet u een lege (nuchtere) maag hebben. Als u het onderzoek ’s morgens heeft, mag u vanaf 24.00 uur de avond ervoor niet meer eten of drinken. Medicijnen mag u wel innemen met een slokje water. Heeft u het onderzoek in de middag? Dan mag u tot 8.00 uur een licht ontbijt (beschuit met jam zonder boter met heldere vloeistof) eten. Daarna mag u niet meer eten en drinken. 

Medicijnen en allergie

Als u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor diabetes slikt, overleg dit dan met uw arts. Het kan zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen of de dosering moet aanpassen. Ook als u allergisch bent voor medicijnen, bespreekt u dit vooraf met uw arts. 

Meenemen

Voor het onderzoek neemt u gemakkelijk zittende kleding mee.

Vervoer

Door het ‘roesje’ dat u krijgt, mag u 24 uur na het onderzoek niet zelf rijden of fietsen. Autorijden is wettelijk niet toegestaan. Lopen en fietsen of alleen met het openbaar vervoer naar huis raden wij u af. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt.

Onderzoek

U komt op de afgesproken tijd naar het Endoscopiecentrum. Hier kleedt u zich om en gaat in bed liggen. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm voor de medicijnen. Met een knijpertje op uw vinger controleren we uw pols, zuurstof en bloeddruk.  

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij en u krijgt een bijtring in de mond ter bescherming van uw gebit en onze scoop. Daarna geven wij u het roesje. Dan start het onderzoek. De MDL-arts brengt via uw mond de endoscoop uw keel en slokdarm in. U kunt hierbij gewoon nog ademhalen. Soms wordt via dezelfde slang wat weefsel weggehaald. Van het onderzoek merkt u eigenlijk niets.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gereden op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Na 1 tot 2 uur bent u weer goed wakker. U kunt nog last van uw keel hebben. Als u weer goed kunt slikken, mag u iets eten of drinken. Ook wordt het infuusnaaldje verwijderd. Door het onderzoek kunt u nog lucht in uw maag en darmen hebben. Dit is normaal.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is klein. Wilt u de mogelijke risico’s vooraf bespreken, dan kunt u dit altijd aangeven in uw gesprek met de MDL-arts.

Uitslag

Na het onderzoek krijgt u van de arts die u heeft onderzocht direct de uitslag van de endo-echografie. Als er wat weefsel is weggehaald, gaat dit naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende afspraak met uw arts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar je blijft anoniem. Als je verder surft, accepteer je onze cookies.