Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Slokdarm, maag of alvleesklier (kijkonderzoek)

Slokdarm, maag of alvleesklier (kijkonderzoek)

Endoscopie betekent ‘binnen kijken’. Een endo-echografie is dan ook een inwendig kijkonderzoek met echografie. Bij onderzoek van de slokdarm, maag of alvleesklier gebeurt dit via uw mond. De MDL-arts brengt de endoscoop (een soepele slang) met een echokop naar binnen. Via een beeldscherm kan hij via uw slokdarm tot in de maag en 12-vingerige darm kijken. Als dat nodig is kan de arts via de slang ook een stukje weefsel weghalen voor onderzoek. Bijvoorbeeld van de alvleesklier.     

Voorbereiding

Met uw arts heeft u gekozen voor een kijkonderzoek van de slokdarm, maag of alvleesklier. Voor dit onderzoek brengen we u kort in slaap: een ‘roesje’. Dit bestaat in de meeste gevallen uit een slaapmiddel en een pijnstiller. Daarom wordt u ongeveer 3 uur opgenomen op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Het onderzoek duurt 30 tot 60 minuten. Voor de rest van de dag kunt u beter geen belangrijke afspraken inplannen.

Nuchter

Voor dit onderzoek moet u een lege (nuchtere) maag hebben. Als u het onderzoek ’s morgens heeft, mag u vanaf 24.00 uur de avond ervoor niet meer eten of drinken. Medicijnen mag u wel innemen met een slokje water. Heeft u het onderzoek in de middag? Dan mag u tot 8.00 uur een licht ontbijt (beschuit met jam zonder boter met heldere vloeistof) eten. Daarna mag u niet meer eten en drinken. 

Medicijnen en allergie

Als u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor diabetes slikt, overleg dit dan met uw arts. Het kan zijn dat u hiermee tijdelijk moet stoppen of de dosering moet aanpassen. Ook als u allergisch bent voor medicijnen, bespreekt u dit vooraf met uw arts. 

Meenemen

Voor het onderzoek neemt u gemakkelijk zittende kleding mee.

Vervoer

Door het ‘roesje’ dat u krijgt, mag u 24 uur na het onderzoek niet zelf rijden of fietsen. Autorijden is wettelijk niet toegestaan. Lopen en fietsen of alleen met het openbaar vervoer naar huis raden wij u af. Het is daarom belangrijk dat u iemand meeneemt die u naar huis brengt.

Onderzoek

U komt op de afgesproken tijd naar het Endoscopiecentrum. Hier kleedt u zich om en gaat in bed liggen. U krijgt een infuusnaaldje in uw arm voor de medicijnen. Met een knijpertje op uw vinger controleren we uw pols, zuurstof en bloeddruk.  

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij en u krijgt een bijtring in de mond ter bescherming van uw gebit en onze scoop. Daarna geven wij u het roesje. Dan start het onderzoek. De MDL-arts brengt via uw mond de endoscoop uw keel en slokdarm in. U kunt hierbij gewoon nog ademhalen. Soms wordt via dezelfde slang wat weefsel weggehaald. Van het onderzoek merkt u eigenlijk niets.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt u naar de uitslaapkamer gereden op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum. Na 1 tot 2 uur bent u weer goed wakker. U kunt nog last van uw keel hebben. Als u weer goed kunt slikken, mag u iets eten of drinken. Ook wordt het infuusnaaldje verwijderd. Door het onderzoek kunt u nog lucht in uw maag en darmen hebben. Dit is normaal.

Complicaties

De kans dat u klachten krijgt door dit onderzoek (complicaties) is klein. Wilt u de mogelijke risico’s vooraf bespreken, dan kunt u dit altijd aangeven in uw gesprek met de MDL-arts.

Uitslag

Na het onderzoek krijgt u van de arts die u heeft onderzocht direct de uitslag van de endo-echografie. Als er wat weefsel is weggehaald, gaat dit naar het laboratorium voor onderzoek. De uitslag hiervan krijgt u bij uw volgende afspraak met uw arts.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.