Aan het laden
 1. Home
 2. Behandelingen en onderzoeken
 3. Slokdarm kijkonderzoek (endo-echografie)

Slokdarm kijkonderzoek (endo-echografie)

Echografie is een onderzoekstechniek die organen en weefsel zichtbaar maakt op een beeldscherm met behulp van ultrageluidsgolven. Bij een endo-echografie brengt de arts via de mond een buigzame slang (een endoscoop) in de slokdarm. Hiermee kan de arts  gedetailleerde opnames maken van lymfeklieren en het weefsel daaromheen of (pijnloos) weefsel wegnemen voor onderzoek.

Voorbereiding

Voor het onderzoek moet u nuchter zijn.

 • Als u in de ochtend een afspraak heeft voor het onderzoek, dan mag u vanaf 0:00 uur ’s nachts niets meer eten en drinken en roken. Vindt uw onderzoek ’s middags plaats, dan mag u in de ochtend normaal ontbijten. Na 09.00 uur mag u niet meer eten en drinken. U mag nog wel een glas water drinken. Vanaf 1 uur vóór het onderzoek mag u ook geen water meer drinken.
 • Als u medicijnen gebruikt, mag u deze op de dag van het onderzoek innemen met wat water.
 • Bent u diabetespatiënt en gebruikt u hiervoor insuline of tabletten, overleg dan met uw behandelend arts hoe u het medicijn gebruik kunt aanpassen.
 • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen bijvoorbeeld Acenocoumarol (Sintromitis), Fenprocoumon (Marcoumar) of Carbasalaatcalcium (Ascal)? Overleg dan met uw arts.
 • Voor het onderzoek wordt u in een lichte slaap (roesje) gebracht. Het roesje bestaat uit Midazolam (slaapmiddel) en pethidine of fentanyl (sterke pijnstiller). Bent u overgevoelig (allergisch) voor een van deze middelen? Bespreek dit dan vooraf met uw arts.

Onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij het Endoscopiecentrum. U wordt opgenomen op de dagverpleging van het Endoscopiecentrum.

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. Een bijtring beschermt uw tanden en de endoscoop. Voordat het onderzoek begint geeft de longarts u via het infuus een roesje zodat u zo weinig mogelijk van het onderzoek merkt. De arts brengt de endoscoop via uw mond en uw keel in de slokdarm. Uw luchtwegen blijven vrij, zodat u rustig kunt ademhalen. Als het onderzoek is afgelopen, haalt de arts de endoscoop voorzichtig uit uw mond. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek brengt de verpleegkundige u weer naar de dagverpleging van het Endoscopiecentrum, waar u rustig kunt herstellen. Meestal duurt het een uur voordat u weer goed wakker bent. Uw keel kan na het onderzoek wat rauw aanvoelen. Wanneer u goed wakker bent en weer normaal kunt slikken, krijgt u wat te drinken.

Vanwege het roesje mag u na het onderzoek niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Het is nodig dat u van te voren vervoer naar huis regelt. U kunt voor de rest van de dag beter geen belangrijke afspraken maken.

Als u voor het onderzoek met bloed verdunnende medicijnen bent gestopt, dan kunt u hier in overleg met uw arts weer mee starten.

Complicaties

De kans op complicaties bij een endo-echografie is zeer klein. Als u voorafgaand aan het onderzoek nog een gesprek met de arts wilt om over het risico op complicaties te praten, dan kunt u hiervoor een afspraak maken op de polikliniek.

Neem altijd contact op met het ziekenhuis als u binnen 24 uur na het onderzoek last krijgt van:

 • Koorts (boven de 38,5 graden) en/ of koude rillingen
 • Toenemende kortademigheid
 • Hoesten en opgeven van bloed

Uitslag

De arts zal tijdens een poliklinische afspraak de resultaten van het onderzoek met u bespreken. Als er bij u weefsel is weggenomen voor nader onderzoek door de patholoog, dan krijgt u de uitslag daarvan van de arts bij uw volgende polikliniekbezoek.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.