Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Sigmoïdoscopie (inwendig onderzoek onderste deel dikke darm)

Sigmoïdoscopie (inwendig onderzoek onderste deel dikke darm)

Samen met uw huisarts heeft u een afspraak gemaakt voor een sigmoïdoscopie. Dit is een inwendig onderzoek waarbij het slijmvlies (de binnenbekleding) van de laatste 60 cm van de dikke darm wordt geïnspecteerd door het inbrengen van een soepele en bestuurbare slang (de endoscoop). In deze endoscoop zit een videocamera en een lichtbron. Hiermee kan de binnenkant van de dikke darm zichtbaar worden gemaakt op een beeldscherm. Het onderzoek wordt gedaan om eventuele afwijkingen op te sporen (of uit te sluiten) die uw klachten of ziekte kunnen veroorzaken.

Voorbereiding

  • Heeft u een pacemaker of ICD? Meld dit aan de arts die u voor dit onderzoek heeft doorverwezen en aan de arts die het onderzoek uitvoert. Mogelijk moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden.
  • Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen? Een sigmoïdoscopie kan meestal gewoon worden uitgevoerd als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt. U stopt alleen als uw behandelend arts dit met u heeft besproken. Stop nooit zelf met deze medicijnen. 
  • Als u staaltabletten slikt, moet u daar in overleg met uw behandelend arts 7 dagen voor het onderzoek mee stoppen. 
  • De darm is alleen goed en veilig te beoordelen als deze schoon is. De avond voor het onderzoek neemt u rond
    19:00 uur 2 tabletten Bisacodyl van 5 mg in, die heeft u vooraf gekregen. Deze tabletten hebben een laxerende werking. 

Onderzoek

U meldt zich op het Endoscopiecentrum (route 0.5). Een half uur voor het onderzoek krijgt u een klysma toegediend. Nadat u de ontlasting op het toilet bent kwijtgeraakt vindt het onderzoek plaats.

Bij het onderzoek ligt u op de linkerzijde. Meestal wordt eerst met de vinger gevoeld en daarna wordt de endoscoop door de anus ingebracht. Deze wordt daarop langzaam naar binnen geschoven om de laatste 60 cm van de dikke darm te bekijken. Af en toe wordt wat lucht (CO₂) of water in de darm gebracht, waardoor u tijdelijk wat krampen in de buik kunt krijgen. 

Soms wordt een stukje weefsel weggenomen voor onderzoek. Hier voelt u niets van. Het kan zijn dat er tijdens de sigmoïdoscopie een poliep wordt gevonden en dat deze direct verwijderd wordt. Dit is niet pijnlijk. Soms is het nodig om hiervoor apart terug te komen als er meerdere poliepen worden vastgesteld of indien er een indicatie bestaat om de hele dikke darm te bekijken.

Het onderzoek zelf duurt ongeveer 10 à 15 minuten.

Na het onderzoek

Het is raadzaam om na het onderzoek nog even naar het toilet te gaan om de ingeblazen lucht kwijt te raken.
Als er een stukje weefsel is weggenomen, kan het zijn dat u wat bloed bij de ontlasting ziet. Dit is niet verontrustend.

Complicaties

Een sigmoïdoscopie is een veilig onderzoek. Complicaties komen gelukkig zelden voor. Natuurlijk kunt u altijd de mogelijke risico's met uw behandelend arts bespreken. 

Uitslag

De arts die het onderzoek heeft verricht, bespreekt met u direct na afloop van het onderzoek de bevindingen. De uitslag van eventueel weefselonderzoek is niet meteen beschikbaar. Dit gaat via uw huisarts of de behandelend arts neemt hier contact met u over op.

Versie: 6 oktober 2021

Praktische informatie Voor u

Endoscopiecentrum
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur.
Tel.: (050) 524 6161
E-mail: Stuur een beveiligde e-mail (via Zivver)
Routenummer: 0.5

Er zijn meerdere artsen die u door kunnen verwijzen naar het Endoscopiecentrum. U bent doorverwezen door:

  • Een maag-darm-leverarts. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5940.
  • Een internist. U kunt met uw vragen terecht bij het secretariaat van de polikliniek Interne Geneeskunde. Ze zijn op werkdagen tussen 8.00 en 16.00 uur te bereiken op (050) 524 5870.

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.