Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Shockwave therapie voor de schouder

Shockwave therapie voor de schouder

U heeft schouderklachten door een verkalking in uw schouderpezen. Deze verkalking en de ontsteking die daardoor is ontstaan, worden behandeld met shockwave therapie (Extra Corporele Shock Wave Therapie of ESWT).

U heeft schouderklachten door een verkalking in uw schouderpezen. Deze verkalking en de ontsteking die daardoor is ontstaan, worden behandeld met shockwave therapie (Extra Corporele Shock Wave Therapie of ESWT). Hiermee kan een operatie vaak worden voorkomen. De methode werkt met hoge energiegeluidsgolven die inwerken op lichaamsweefsel. Ontstoken weefsel kan daardoor geprikkeld worden tot herstel. Door de behandeling kan een verkalking in het gebied van de pezen en de spieren verdwijnen.

Het ESWT-apparaat staat op de polikliniek Urologie. Op de dag van de behandeling meldt u zich daarom op de polikliniek Urologie.

Let op: De behandeling kan niet doorgaan als:

  • u zwanger bent.
  • u bekend bent met epilepsie.
  • u een recent hartinfarct of actieve reumatoïde artritis heeft.
  • u stollingsstoornissen van het bloed heeft.
  • u antistollingsmiddelen gebruikt.
  • u een pacemaker draagt.

In een aantal gevallen kan de behandeling niet plaatsvinden, omdat dan een verhoogd risico bestaat op complicaties of schade. Uw arts bespreekt dit van tevoren met u.

Behandeling

Tijdens de behandeling ligt u met een ontblote schouder op een behandeltafel waaraan het ESWT-apparaat is gekoppeld. Via echo of röntgen wordt voor en tijdens de behandeling de juiste locatie voor de shockwave bepaald. Gedurende de behandeling wordt de kop van het apparaat op de huid geplaatst. De shockwaves worden via een rubberen ballon op uw lichaam overgebracht. Soms vragen we u aan te geven of u voelt of de schokgolf op de plek aankomt waar u de klachten heeft.

De behandeling vindt plaats zonder plaatselijke verdoving, behalve als u last heeft van grotere verkalkingen. In dat geval bespreekt de specialist van tevoren de verdoving met u. De meeste patiënten beschrijven de behandeling als niet aangenaam, maar goed te verdragen.

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling kunt u direct naar huis.

Bijwerkingen

Op de huid waar de behandeling heeft plaatsgevonden ontstaat soms irritatie in de vorm van: kleine blauwe plekken, een oppervlakkige bloeduitstorting, rode huidvlekken of lokale zwelling. Deze gevolgen zijn niet gevaarlijk, maar soms wat hinderlijk. Ze verdwijnen in een paar dagen na de therapie.

Controle

Ongeveer 6 weken na de behandeling komt u voor controle bij de revalidatiearts. In dit gesprek wordt het effect van de therapie beoordeeld. In sommige gevallen wordt een tweede en een derde behandelingssessie afgesproken. Als er nog geen controleafspraak is gepland, verzoeken wij u deze alsnog te maken.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Revalidatiegeneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.