Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Schildwachtklier verwijderen (bij een borsttumor)

Schildwachtklier verwijderen (bij een borsttumor)

In overleg met de specialist heeft u besloten tot een operatie van een tumor in uw borst. Tijdens deze operatie wordt ook de schildwachtklier(en) verwijderd in uw oksel. De operatie gebeurt onder algehele narcose.

Voorbereiding

De arts of chirurg bespreekt met u de operatie. Daarna ontvangt u een uitnodiging voor het informatiegesprek over de operatie, wanneer u geopereerd gaat worden en wanneer u gebeld wordt voor het preoperatief spreekuur

Schildwachtklierscan

U krijgt op de dag van de operatie eerst een schildwachtklierscan. Dit is een onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en duurt ongeveer 3 uur. U krijgt op de plaats van de borsttumor een injectie met een kleine, onschadelijke hoeveelheid radioactieve stof. Deze stof verplaatst zich via een lymfebaan naar de schildwachtklier. Na een paar uur worden foto’s van de schildwachtklier gemaakt, die door de radioactieve stof zichtbaar geworden is op een beeldscherm.

U kunt de klier zelf ook op een beeldscherm zien. Dat hoort bij het onderzoek. Nu wordt de exacte plaats van de schildwachtklier(en) bepaald en met een stip op de huid aangetekend. Hierdoor weet de chirurg hoeveel schildwachtklieren er zijn. Nadat dit onderzoek is afgerond mag u weer naar de afdeling waar u wordt opgenomen.

Opname

De operatie vindt plaats in een dagopname. Wanneer u goed hersteld bent na de operatie mag u 's avonds weer naar huis, mits er 's nachts iemand bij u is. Mocht het zo zijn dat de operatie gecombineerd is met het verwijderen van de totale borst, dan wordt u opgenomen voor 1 nacht.

Procedure

Als u onder narcose bent gebracht, wordt soms een klein beetje blauwe kleurstof op de plaats van de tumor in de borst gespoten. Deze blauwe kleurstof verplaatst zich via een lymfebaan naar de schildwachtklier(en). Doordat de schildwachtklier(en) blauw kleurt, kan de chirurg de klier herkennen en via een sneetje in de oksel verwijderen. Ook als de klier zich naast het borstbeen bevindt, wordt deze weggehaald. Als gevolg van de blauwe kleurstof die is ingespoten, kan uw urine en ontlasting de dag na de operatie een groene kleur hebben. Ook kan uw gezicht er tijdelijk wat grauw uitzien. In uitzonderlijke gevallen kan de kleurstof een allergische reactie veroorzaken.

In ongeveer 1% van alle gevallen, wordt de schildwachtklier niet gevonden, (niet met het inspuiten van radioactiviteit en niet tijdens het inspuiten met het blauwe vloeistof). De chirurg zal dan voor de operatie met u bespreken of het noodzakelijk is om tijdens de operatie alle lymfeklieren te verwijderen.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor controle naar de uitslaapkamer (Recovery). Zodra u goed wakker bent en alle controles (bloeddruk en pols) in orde zijn, mag u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Wanneer u goed hersteld bent na de operatie mag u 's avonds weer naar huis, mits er 's nachts iemand bij u is.

Over het algemeen wordt deze operatie lichamelijk niet als zwaar ervaren. Als gevolg van beschadiging van gevoelszenuw onder de oksel, ervaren sommige patiënten, na de operatie gevoelsstoornissen/zenuwpijn aan de binnenkant van de bovenarm, zijkant borstkas en in of rondom de oksel. Meestal zal dit gevoel na verloop van tijd verdwijnen.

Uitslag

De schildwachtklier(en) wordt door de patholoog onderzocht. Na ongeveer 7 tot 10 dagen is de uitslag van dit onderzoek bekend. U komt naar de afspraak in het Academisch Borstcentrum Groningen om de uitslag met de chirurg te bespreken.

  • Als er geen tumorcellen in de schildwachtklier worden gevonden, is de kans op uitzaaiingen in de overige okselklieren zeer klein. Het is dan niet nodig deze klieren weg te halen.
  • Bij aanwezigheid van tumorcellen in de schildwachtklier kan het nodig zijn de oksel verder te behandelen.

Tijdens het gesprek controleert de chirurg de operatiewond, bespreekt met u hoe het thuis is gegaan en vraagt u naar eventuele problemen die u heeft ondervonden. U heeft ook uitgebreid de gelegenheid uw vragen te stellen aan de chirurg en de verpleegkundig casemanager.

Nazorg

Thuis kunt u de meeste dingen weer zelf doen, zoals u zelf wassen en licht huishoudelijk werk. Afhankelijk van uw klachten en een eventuele nabehandeling mag u langzaam uw activiteiten en werk weer oppakken. 

Thuis ervaren veel patiënten dat ze snel moe zijn. Dit kan komen door de combinatie van operatie, narcose en spanningen. Deze vermoeidheid kan een hele tijd aanhouden. Ook een eventuele nabehandeling kan hierop van invloed zijn. Neem regelmatig uw rust probeer te oefenen met hoeveel uw lichaam aan kan.

Versie: 13 april 2021

Praktische informatie Voor u

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.