Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Schildwachtklier verwijderen (bij een borsttumor)

Schildwachtklier verwijderen (bij een borsttumor)

In overleg met de specialist maakt u een afspraak voor het operatief verwijderen van een kwaadaardige tumor in uw borst. Tijdens deze operatie wordt behalve de borsttumor ook de schildwachtklier weggehaald. Dit is een manier om eventuele uitzaaiingen in de oksel te kunnen vinden. De operatie gebeurt onder algehele narcose (anesthesie). U verblijft op de Dagbehandeling.

Voorbereiding

De schildwachtklier (sentinel node) is de okselklier die het eerst door de tumorcellen wordt aangetast. Deze klier ligt meestal in de oksel, soms naast het borstbeen. Bovendien kunnen er meerdere schildwachtklieren zijn. 

Op het moment dat u de definitieve uitslag krijgt, ontvangt u een uitnodiging voor het informatiegesprek. In dit gesprek ontvangt u informatie over de operatie en wanneer u geopereerd gaat worden. Daarnaast ontvangt u de afspraak wanneer u gebeld wordt voor het preoperatief spreekuur

U komt de dag van de operatie naar het ziekenhuis voor de schildwachtklierscan. Dit is een poliklinisch onderzoek op de afdeling Nucleaire Geneeskunde en kan ongeveer 3 uur in beslag nemen. U krijgt op de plaats van de borsttumor een injectie met een kleine, onschadelijke hoeveelheid radioactieve stof. Deze stof verplaatst zich via een lymfebaan naar de schildwachtklier. Na een paar uur worden foto’s van de schildwachtklier gemaakt, die door de radioactieve stof zichtbaar geworden is op een beeldscherm.

U kunt de klier zelf ook op een beeldscherm zien, dat hoort bij het onderzoek. Nu wordt de exacte plaats van de schildwachtklier(en) bepaald en met een stip op de huid aangetekend. Hierdoor weet de chirurg hoeveel schildwachtklieren er zijn en waar ze zich bevinden. Nadat dit onderzoek is afgerond mag u weer naar de afdeling waar u wordt opgenomen.

Opname

De operatie vindt plaats in een dagopname. Wanneer u goed hersteld bent na de operatie mag u 's avonds weer naar huis, mits er 's nachts iemand bij u is. Mocht het zo zijn dat de operatie gecombineerd is met het verwijderen van de totale borst, dan wordt u opgenomen voor 1 nacht.

Procedure

Als u onder narcose bent gebracht, wordt soms een klein beetje blauwe kleurstof op de plaats van de tumor in de borst gespoten. Deze blauwe kleurstof verplaatst zich via een lymfebaan naar de schildwachtklier(en). Doordat de schildwachtklier(en) blauw kleurt, kan de chirurg de klier herkennen en via een sneetje in de oksel verwijderen. Ook als de klier zich naast het borstbeen bevindt, wordt deze weggehaald. Als gevolg van de blauwe kleurstof die is ingespoten, kan uw urine en ontlasting de dag na de operatie een groene kleur hebben. Ook kan uw gezicht er tijdelijk wat grauw uitzien. In uitzonderlijke gevallen kan de kleurstof een allergische reactie veroorzaken.

In ongeveer 1% van alle gevallen, wordt de schildwachtklier niet gevonden, (niet met het inspuiten van radioactiviteit en niet tijdens het inspuiten met het blauwe vloeistof). De chirurg zal dan voor de operatie met u bespreken of het noodzakelijk is om tijdens de operatie alle lymfeklieren te verwijderen.

Als gevolg van beschadiging van gevoelszenuw onder de oksel, ervaren sommige patiënten, na de operatie gevoelsstoornissen/zenuwpijn aan de binnenkant van de bovenarm, zijkant borstkas en in of rondom de oksel. Meestal zal dit gevoel na verloop van tijd verdwijnen.

Na de operatie

Als de operatie is beëindigd, gaat u voor controle naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Zodra u goed wakker bent en alle controles (bloeddruk en pols) in orde zijn, mag u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Wanneer u goed hersteld bent na de operatie mag u 's avonds weer naar huis, mits er 's nachts iemand bij u is.

Over het algemeen wordt deze operatie lichamelijk niet als zwaar ervaren. Als gevolg van beschadiging van gevoelszenuw onder de oksel, ervaren sommige patiënten, na de operatie gevoelsstoornissen/zenuwpijn aan de binnenkant van de bovenarm, zijkant borstkas en in of rondom de oksel. Meestal zal dit gevoel na verloop van tijd verdwijnen.

Uitslag

De schildwachtklier(en) wordt in het laboratorium onderzocht. Na ongeveer 7 tot 10 dagen is de uitslag van dit onderzoek bekend. Op de dag dat diagnose bij u gesteld is, heeft u al een afspraak mee gekregen om de uitslag in het Borstcentrum te komen bespreken.

Als er geen tumorcellen in de schildwachtklier worden gevonden, is de kans op uitzaaiingen in de overige okselklieren zeer klein. Het is dan niet nodig deze klieren weg te halen.

Bij aanwezigheid van tumorcellen in de schildwachtklier zijn er twee behandelmogelijkheden: het operatief verwijderen van de rest van de okselklieren of bestraling van de oksel door middel van radiotherapie.

Tijdens het gesprek controleert de chirurg de operatiewond, bespreekt met u hoe het thuis is gegaan en vraagt u naar eventuele problemen die u heeft ondervonden. U heeft ook uitgebreid de gelegenheid uw vragen te stellen. Bij dit gesprek is ook een mammacareverpleegkundige aanwezig.

Nazorg

Als u naar huis gaat, kunt u de meeste dingen weer zelf doen, zoals u zelf wassen en licht huishoudelijk werk. Afhankelijk van uw klachten mag u langzaam uw activiteiten uitbreiden. Dat geldt ook voor de hervatting van uw werk. Hierbij speelt de eventueel te volgen nabehandeling en hoe u zich emotioneel voelt natuurlijk ook een rol.

Eenmaal thuis, ervaren veel patiënten dat ze snel moe zijn. Dit kan komen door de combinatie van operatie, narcose en spanningen die de confrontatie met een kwaadaardige tumor met zich meebrengt. Deze vermoeidheid kan een hele tijd aanhouden. Ook een eventuele nabehandeling kan hierop van invloed zijn. Het is verstandig regelmatig rust te nemen en geleidelijk uit te proberen hoeveel uw lichaam aan kan. U kunt uw conditie weer opbouwen door activiteiten regelmatig af te wisselen met rust.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Specialisme: Chirurgie Borstcentrum

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem. Als u verder surft, accepteert u onze cookies.