Aan het laden

Martini offers Google® Translate as a convenience for visitors to our web site who may not have Dutch as their primary language. Google® Translate provides automated translations, which may result in incorrect or misleading translations. Martini is not responsible for any translations provided by Google® Translate or for any damages or losses arising from the use of or reliance on these translations. Viewers who rely on information through Google® Translate on our web site do so at their own risk.

Go to Google Translate

  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Schildwachtklier onderzoek (bij een melanoom)

Schildwachtklier onderzoek (bij een melanoom)

Nucleair geneeskundig onderzoek met licht-radioactieve stoffen waarmee we de schildwachtklier opsporen. 

Voorbereiding

In overleg met uw specialist is er een afspraak voor u gemaakt voor een nucleair geneeskundig onderzoek. Wij gaan ervan uit dat u met uw komst naar de afdeling toestemming geeft voor het toedienen van de radioactieve stof en het uitvoeren van het onderzoek. Als u bezwaar heeft, wilt u het onderzoek dan tijdig afzeggen?

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. Wel is het belangrijk om voor het onderzoek bij uw behandelend specialist aan te geven of u:

  • allergisch (overgevoelig) bent voor bepaalde geneesmiddelen
  • bepaalde aandoeningen heeft
  • zwanger bent of dit op korte termijn wilt worden

Als u medicijnen gebruikt, mag u daar alleen mee stoppen als de behandelend specialist dat uitdrukkelijk tegen u heeft gezegd. Als u moet stoppen, neemt u de medicijnen dan mee naar het ziekenhuis, zodat u ze na het onderzoek in kunt nemen.

Let op

Het kan gebeuren dat u voor uw bezoek aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde constateert dat u zwanger bent of denkt te zijn. We verzoeken u dringend dit tijdig door te geven, in ieder geval vóór de dag van het onderzoek. In de meeste gevallen kan het onderzoek dan niet doorgaan. Als u borstvoeding geeft, moet u dit 24 uur staken vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen. (Ongeboren) baby’s zijn namelijk gevoeliger voor straling dan volwassenen. Als u flesvoeding geeft, vragen we u dit vooraf aan te geven. De medisch nucleair werker bespreekt dit verder met u.

Onderzoek 1/2

Met dit onderzoek kan de schildwachtklier (sentinel node) worden opgespoord ter voorbereiding op de operatie. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waarnaar de kankercellen mogelijk kunnen uitzaaien. Het is een vorm van onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van licht-radioactieve stoffen. Deze stoffen heten isotopen en zenden gedurende een korte tijd bepaalde stralen uit. Met speciale apparatuur worden die stralen opgevangen, gemeten en vastgelegd in de computer.

De hoeveelheid straling die gebruikt wordt is gering en medisch verantwoord. Het verdwijnt snel uit het lichaam. Het risico op schadelijke bijwerkingen is hierdoor te verwaarlozen. Afgezien van de injectie merkt u niets van de ingespoten radioactieve vloeistof.

Onderzoek 2/2

Op de afdeling Nucleaire Geneeskunde komt u op een onderzoeksbed te liggen. U krijgt vier injecties met een radioactieve vloeistof rondom het litteken van het verwijderde melanoom. Deze injecties kunnen pijnlijk zijn. Na het geven van de injecties wordt direct gestart met het maken van de foto’s. Twee uur nadat u de injecties heeft gekregen, worden de foto’s nog een keer herhaald. Als de schildwachtklier (sentinel node) zichtbaar is, wordt deze op de huid gemarkeerd met een stift. Het kan voorkomen dat er meerdere schildwachtklieren zijn. Soms wordt de schildwachtklier niet zichtbaar. Het is dan noodzakelijk om de injecties te herhalen en opnieuw foto’s te maken.

Leefregels

Van het onderzoek ondervindt u weinig hinder. U gaat na het onderzoek terug naar de verpleegafdeling. Geeft u borstvoeding? Stopt u daar dan 24 uur mee vanaf het moment dat u de radioactieve stof toegediend heeft gekregen.

Mocht u na het onderzoek niet in het ziekenhuis worden opgenomen, dan kunt u op eigen gelegenheid naar huis gaan.

Versie: 12 februari 2020

Praktische informatie Voor u

Nucleaire Geneeskunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur
Tel.: (050) 524 6720
E-mail: nucsec@mzh.nl
Routenummer: 1.5

Specialisme: Nucleaire geneeskunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.