Aan het laden
  1. Home
  2. Behandelingen en onderzoeken
  3. Scheelziencorrectie (oogspieroperatie) bij kinderen

Scheelziencorrectie (oogspieroperatie) bij kinderen

Operatie met opname waarbij de oogarts de ogen van uw kind rechtzet. De ingreep duurt een uur tot anderhalf uur. Uw kind wordt opgenomen op de verpleegafdeling Kinderen. Het resultaat is na enkele weken zichtbaar.

Voorbereiding

In overleg met de oogarts heeft u voor uw kind een afspraak gemaakt voor een oogspieroperatie, vanwege scheelzien (strabismus). De ingreep gebeurt onder algehele narcose. Daarom verblijft uw kind 1 dag in het ziekenhuis (dagopname). Aan het eind van de middag mag uw kind weer naar huis. U krijgt instructies mee waarmee u uw kind vooraf kunt voorbereiden op de operatie. Vertel uw kind zo goed mogelijk wat er gaat gebeuren en geef het op de dag van de ingreep iets vertrouwds mee naar het ziekenhuis (een knuffel of speelgoed). Uw kind moet nuchter zijn voor de operatie. Zorgt u ervoor dat uw kind geen nagellak en geen sieraden draagt. Als uw kind lang haar heeft, doet u dat dan in een staart of vlecht. Wij raden u aan uw kind na afloop van de operatie met twee volwassenen op te halen. Uw kind kan namelijk op te terugreis in de auto misselijk worden en gaan braken.

Orthoptist

Behalve bij de oogarts is uw kind onder behandeling van een orthoptist. Deze paramedicus is gespecialiseerd in het deel van de oogheelkunde dat de samenwerking tussen de ogen, de oogstand en de ontwikkeling van het zien betreft. De orthoptist bepaalt de mate van het scheelzien (de scheelzienshoek). Voor de operatie bekijken de orthoptist en/of de oogarts welke spier of spieren bij uw kind verplaatst, dan wel ingekort moeten worden.

Opname

Op de dag van de operatie meldt u zich met uw kind bij de balie van de afdeling Verpleegafdeling Kinderen. Wilt u als ouders beiden aanwezig blijven? Vanwege de rust voor de kinderen en het ruimtegebrek in de kamer kunt u elkaar het beste afwisselen. Er zijn geen bezoektijden. Voor de operatie komt de anesthesioloog (de arts die de verdoving toedient) naar de longen en het hart van uw kind luisteren. Daarna wacht u met uw kind tot het aan de beurt is.

Operatie

Er mag 1 ouder aanwezig zijn bij het 'in slaap brengen' van uw kind. De anesthesioloog zet een kapje op de neus en mond van uw kind en dient zo de narcosegassen toe of geeft een verdovend prikje. Uw kind valt langzaam in slaap. Het kapje en de narcosegassen stinken een beetje, dit is onvermijdelijk. Vertelt u dit uw kind ook van tevoren. Als uw kind onder narcose is, gaat u naar de uitslaapkamer, waar uw kind direct na de ingreep naartoe wordt gebracht. Tijdens de oogspieroperatie worden de oogspieren die aan de buitenkant van de oogbol vastzitten, verzwakt of versterkt door ze te verplaatsen of in te korten. Dit kan aan een of aan beide ogen gebeuren.Uw kind krijgt antibioticumzalf in het oog of de ogen en kortdurend een horlogeglasverband. De operatie duurt circa 1 tot 1,5 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat uw kind naar de uitslaapkamer (verkoeverkamer). Als uw kind wakker wordt, zit u naast het bed. De ogen van uw kind zullen wat rood, gezwollen en pijnlijk zijn. Sommige kinderen zijn een beetje misselijk na de narcose. Als alle controles in orde zijn, mag uw kind terug naar de Verpleegafdeling Kinderen. Meestal mag uw kind aan het eind van de dag weer naar huis. U krijgt van de verpleegkundige een aantal adviezen en informatie mee. 's Avonds mag u de oogkapjes verwijderen. Uw kind mag weer normaal eten en drinken. 

Nazorg

Uw kind kan de eerste dagen een beetje last hebben van de hechtingen in het oog, ze kunnen wat prikken. Om infectie te voorkomen moeten er ruim een week in een of beide ogen oogdruppels gebruikt worden. Tegen de pijn kunt u Paracetamol zetpillen geven. De hechtingen lossen vanzelf op en hoeven er dus niet uitgehaald te worden.De eerste week na de operatie kan uw kind beter nog niet in de zandbak spelen. Ook mag uw kind drie weken na de operatie nog niet zwemmen vanwege infectiegevaar. In de periode na de operatie kan de oogstand nog veranderen. Daarom gaat u met uw kind regelmatig voor controle naar de orthoptist en oogarts. Deze zal steeds de verandering van de stand van de ogen vaststellen. Na enkele weken tot maanden is het eindresultaat pas te beoordelen. In de meeste gevallen heeft de operatie voldoende cosmetisch resultaat. Soms is een 2e operatie nodig om de oogstand verder te verbeteren, bijvoorbeeld bij een duidelijke onder- of overcorrectie. Bij bloeden, ineens minder zicht of pijn graag direct contact opnemen met de polikliniek Oogheelkunde. 

Praktische informatie Voor u

Oogheelkunde (polikliniek)
Op werkdagen van 8.00 tot 16.00 uur
Tel.: (050) 524 6990
Routenummer: 0.9

  

Eerste afspraak
16 weken
Behandeling
34 weken
Specialisme: Oogheelkunde

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.